Νιώθω ότι η ζωή περνάει μπροστά από τα μάτια μου χωρίς να τη ζω…

Νιώθω τη ζωή μου να κυλάει σαν νερό, νιώθω πως δεν μπορώ να εκδηλώσω συναισθήματα. Σαν να μην έχω. Δεν γελάω στα αλήθεια, ούτε στενοχωριέμαι επίσης. Κρατώ απόσταση σαν να προσπερνάω όλα τα θέματα και δεν τα αντιμετωπίζω, χωρίς να το κάνω κεκτημένα απλά τα ξεχνώ με αποτέλεσμα να νιώθω ανεύθυνη ενώ απλά δεν το σκέφτηκα ποτέ γιατί δεν μπορώ να συμμετάσχω σε αυτά που κάνω, όμως θα το ήθελα πολύ και στενοχωριέμαι περισσότερο στην ιδέα πως δεν μπορώ να το κάνω.

Συγγνώμη που ίσως τα γράφω λίγο μπερδεμένα, απλά τα γράφω από καρδιάς και νιώθω απελπισμένη. Είναι σοβαρό; Χρειάζομαι κάποιον ειδικό; Δεν θέλω να απογοητεύσω άλλα άτομα στη ζωή μου. Θέλω να συμμετέχω και εγώ στην ζωή μου!

Γράφει η Ψυχολόγος-Ψυχοδραματίστρια Σοφία Κουφοπούλου

Με βάση αυτά που αναφέρετε ήδη εκφράζετε το συναίσθημά σας, τη στενοχώρια και την απελπισία που νιώθετε. Αυτό που καταλαβαίνω λοιπόν είναι ότι έχετε την ανάγκη να νιώθετε ακόμη περισσότερο το παρόν και να έχετε επαφή με το συναίσθημα που βιώνετε κάθε στιγμή. Υπάρχουν στιγμές που έχετε συνείδηση του συναισθήματός σας, όπως αυτή τη στιγμή που γράψατε την ερώτησή σας. Υπάρχουν όμως και στιγμές που νιώθετε «παγωμένη», ακινητοποιημένη και εκεί δεν ξέρετε πώς να το διαχειριστείτε.

Αυτές είναι οι στιγμές που έχετε να δουλέψετε με τον εαυτό σας, να τον παρακινήσετε ώστε να είναι πιο ενεργητικός και δραστήριος. Έχετε δηλώσει έναν πολύ ωραίο στόχο, να είστε εσείς η πρωταγωνίστρια στη ζωή σας και αυτό μόνο εσείς μπορείτε να το καταφέρετε. Βήμα βήμα, με μικρούς δηλαδή καθημερινούς στόχους μπορείτε να αρχίσετε να είστε παρών στο τώρα και να διαμορφώσετε εσείς τη δική σας ζωή.

Θα έλεγα ακόμη ότι η ερώτηση δεν είναι αν πιστεύουν οι άλλοι ότι χρειάζομαι ειδικό αλλά πόσο θέλω εγώ να βοηθήσω τον εαυτό μου και με ποιο τρόπο. Εάν νιώθω ότι μόνος μου ή με τη βοήθεια δικών μου ανθρώπων δεν τα καταφέρνω ίσως το να απευθυνθώ σε έναν ειδικό να είναι πιο βοηθητικό.

Σοφία Κουφοπούλου
Ψυχολόγος-Ψυχοδραματίστρια
6947834889
http://drasipsyhis.gr

Σχετικά άρθρα