gunaika se apognosi

Η 20χρονη Λίζα απαντά

Φαντασιώνομαι συνεχώς τον θάνατό μου. Τι μου συμβαίνει;

Είμαι φοιτήτρια στο 3ο έτος σπουδών μου κι από τότε που τελείωσα το λύκειο φαντασιώνομαι συνέχεια το θάνατο μου ή ότι πάσχω από κάποια σπάνια ασθένεια ή ότι παθαίνω κάποια κρίση και πεθαίνω ακαριαία μπροστά σε κόσμο, και υστέρα βλέπω τα αγαπημένα μου πρόσωπα να με κοιτούν νεκρή και να κλαίνε και να με λυπούνται.

Γενικά δεν μου αρέσει να με λυπάται κάποιος, άλλα από την άλλη αυτό νιώθω ότι μου προσφέρει ασφάλεια κι ότι κάποιος με νοιάζεται. Πραγματικά έχω τρομοκρατηθεί, μπορείτε να με βοηθήσετε; Ευχαριστώ.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Με βάση την περιγραφή σου αντιλαμβάνομαι ότι πολύ πιθανόν βρίσκεσαι αυτό το διάστημα στην φάση ζωής που αναφέρεται ως «αναδυόμενη ενηλικίωση». Προκειμένου να γίνει γνωστός και κατανοητός αυτός ο όρος σου παραθέτω το θεωρητικό υπόβαθρο:

Ο όρος «αναδυόμενη ενηλικίωση» (emergingadulthood) επινοήθηκε γύρω στο 2000 από τον JeffreyJensenArnett από το Πανεπιστήμιο Maryland των Η.Π.Α. Πρόκειται για μια ορολογία που καλείται να περιγράψει την ηλικιακή περίοδο που αρχίζει με το τέλος της εφηβείας, δηλαδή από το 18ο έτος του ατόμου και φτάνει μέχρι και το 25ο έτος της ζωής τουλάχιστον. Ο χαρακτηρισμός «αναδυόμενη» εσωκλείει τον δυναμικό, ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο ψυχικό κόσμο του νέου ατόμου που μπορεί ηλικιακά να είναι ενήλικος και βιολογικά πλήρως ανεπτυγμένος, όμως μέσα του τελούνται ακόμη διεργασίες ωρίμανσης, συνειδητοποίησης και δόμησης του «ενήλικου» εαυτού. Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι εύκολο κανείς να προσπαθήσει να δημιουργήσει τον «ιδεατό» εαυτό και να ορίσει την ταυτότητά του τόσο γρήγορα. Χρειάζονται αυτά τα έτη που μεσολαβούν από την τυπική ενηλικίωση έως την ουσιαστική ανεξαρτητοποίηση του νέου ατόμου για να εξελιχθεί ομαλά η μεταβατική αυτή φάση κατάκτησης της ενήλικης κατάστασης.

Ένας βασικός λόγος που αυτή η φάση διαφοροποιείται τόσο από την εφηβεία όσο και από την ενηλικίωση, είναι το ότι δεν ταυτίζεται με καμιά από τις δύο αναπτυξιακές περιόδους. Συνιστά έναν συνδυασμό που περιλαμβάνει στοιχεία και από τη μία και από την άλλη περίοδο τα οποία δρουν αλληλεπιδραστικά. Επομένως πρόκειται για ένα φαινόμενο που προσδιορίζει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια τον ψυχοκοινωνικό χαρακτήρα των σημερινών αλλαγών της σύγχρονης κοινωνίας. Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, τα οποία διατύπωσαν νέοι που βρίσκονται σε αυτή τη φάση της ζωής τους, ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν αυτή την περίοδο είναι:

Α) Η διαμόρφωση της ταυτότητας του ατόμου, μιας και αυτή η διαδικασία δεν σταματά με το τέλος της εφηβικής ηλικίας αλλά συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά το πέρας της και χαρακτηρίζεται από διάθεση για ανακάλυψη του εαυτού, πειραματισμό και κατάκτηση νέων εμπειριών.

Β) Ένα αίσθημα «κενού», σαν να αιωρούνται ανάμεσα στην εφηβική ηλικία και την ενήλικη ζωή, καθώς δυσκολεύονται να ορίσουν τον εαυτό τους με μια συγκεκριμένη «ταμπέλα» και αδυνατούν να προσδιορίσουν το τι «είναι» στη περίοδο αυτή.

Γ) Μια γενικευμένη αστάθεια και εκτεταμένες, ξαφνικές αλλαγές σε ρόλους, πλαίσια και σχέσεις, που είναι συνέπεια της ρευστότητας της ψυχικής και συναισθηματικής αυτής περιόδου και της επιθυμίας απόκτησης νέων εμπειριών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, η νέα αναπτυξιακή φάση της «αναδυόμενης ενηλικίωσης» διακρίνεται από σπουδαίες μεταβατικές διαδικασίες και εσωτερικές μεταβολές για τους νέους ανθρώπους. Πέρα όμως από τις ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες και τη διάχυτη ρευστότητα, είναι μια περίοδος που προσφέρει πλήθος δυνατοτήτων και ευκαιριών για τα νέα άτομα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να ωριμάσουν συναισθηματικά, να καλλιεργήσουν θεμελιώδεις σχέσεις και να επικεντρωθούν στην εποικοδομητική εξέλιξη του εαυτού σε γνωστικό, ψυχολογικό και πρακτικό επίπεδο, κατακτώντας τις αρετές της ουσιαστικής ενηλικίωσης.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X