Ποιος είναι ο βασικός φόβος των παιδιών για τον παιδίατρο;

Μήπως και τα δικά σας παιδιά φοβούνται τον παιδίατρο; Μην ανησυχείτε! Συμβαίνει σε πολλά παιδιά! Μια έρευνα κατέγραψε τους κυριότερους φόβους τους. Η έρευνα έγινε σε 720 γονείς με παιδιά 2-5 ετών.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι φόβοι των παιδιών για τον παιδίατρο;

  • 89% των παιδιών φοβούνται τις ενέσεις
  • 66% φοβούνται τα εμβόλια
  • 43% φοβούνται τους ξένους
  • 13% των παιδιών έχουν μια δυσάρεστη εμπειρία από την τελευταία επίσκεψή τους στον παιδίατρο.

Πώς επηρεάζει τους γονείς η στάση των παιδιών;

Και μόνο η λέξη “παιδίατρος” δημιουργεί ένα άγχος στους γονείς. Πώς εκφράζεται αυτό; 22% των γονέων δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε αυτά που τους λέει ο γιατρός, 9% δεν κάνουν ερωτήσεις στον γιατρό για να μην παρατείνουν την επίσκεψη, 4% αργούν να κάνουν τα προγραμματισμένα εμβόλια γιατί αγχώνονται για το πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα με τα παιδιά τους, ενώ 3 % έχουν ήδη ακυρώσει ένα ραντεβού σε παιδίατρο.

koritsi nosokomeio

Πώς να μετριάσετε το άγχος του παιδιού σας για την επίσκεψη στον παιδίατρο;

Είναι καλό να προετοιμάζετε το παιδί σας για την επίσκεψη στον παιδίατρο με πλάγιο τρόπο και παίζοντας. Για παράδειγμα μπορείτε να μιλήσετε για αυτήν την επίσκεψη φτιάχνοντας μια ιστορία με τα παιχνίδια του, ένα αρκουδάκι που κρατάει τσάντα γιατρού, ένα άλλο που είναι ο ασθενής… Επίσης είναι πολύ σημαντικό να του πείτε την αλήθεια! 25% των γονέων παραδέχεται ότι λέει ψέματα στο παιδί του, ότι ο γιατρός δεν θα του κάνει ένεση… Μέγα λάθος! Αν τελικά το παιδί κάνει εμβόλιο κι εσείς δεν το έχετε προετοιμάσει, του δημιουργείτε ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης σε σας! Όταν πάτε στον γιατρό, να είστε κοντά του, να του δίνετε κουράγιο, αγκαλίτσες και όλα θα πάνε καλά!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από parents.fr

 

 

Σχετικά άρθρα