Οικογένεια Φουρλή: Ξεκίνησαν από ένα υπόγειο και έγιναν συνεργάτες της ΙΚΕΑ- Η ανάπτυξη του ομίλου, η πλούσια Δάφνη και όσα ειπώθηκαν για τις 7.500 απολύσεις

Στο άκουσμα των 7.500 απολύσεων που θα κάνει ΙΚΕΑ σε παγκόσμιο επίπεδο θορύβησε αρκετούς. Ο Όμιλος Foulis θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να καθησυχάσει καταναλωτές και εργαζομένους για τις εξελίξεις στα καταστήματα της Ελλάδας.

ikea2,29-1

Όπως γράφεται στην ανακοίνωση:

«Δημοσιεύματα που έχουν εμφανιστεί στον ηλεκτρονικό τύπο και αφορούν την αναδιοργάνωση των ΙΚΕΑ του Ingka Group (Ingka Holding B.V.) δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την επιχειρηματική δραστηριότητα της IKEA (Housemarket Α.Ε.) του Ομίλου Fourlis, και των καταστημάτων της στην Ελλάδα, την Κύπρο, και τη Βουλγαρία, διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ο Όμιλος Fourlis.

Όπως τονίζει ο όμιλος, η Ingka Group (Ingka Holding B.V.) είναι ένας από τους 11 διαφορετικούς ομίλους εταιρειών που έχουν στην ιδιοκτησία τους και λειτουργούν δίκτυα πωλήσεων ΙΚΕΑ με συμφωνία δικαιοχρησίας (franchise) σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Υπενθυμίζεται πως χθες η IKEA ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε 7.500 απολύσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο μαζικής αναδιοργάνωσης.»

fourlis-4

Όλα ξεκίνησαν από ένα υπόγειο στην οδό Σανταρόζα

Ο Βασίλης Φουρλής είναι σήμερα 57 χρονών και διοικεί ένα όμιλο με παρουσία 68 ετών. Πρακτικώς, μεγάλωσε μαζί με τη δουλειά του πατέρα και των θείων του, οι οποίοι ξεκινώντας από ένα μικρό χωριό της Γορτυνίας, «ανακατεύτηκαν» με το εμπόριο. Έστησαν την επιχείρηση τους σ’ ένα υπόγειο στην οδό Σανταρόζα, όπου στην αρχή εισήγαγαν και εμπορεύονταν ραδιόφωνα. Μετά επεκτάθηκαν σε κάθε είδος ηλεκτρικών και έφτασαν να παράγουν ηλεκτρικές συσκευές με το όνομα τους ως φίρμα, ένα είδος «private label» της εποχής. Η δουλειά πήγαινε καλά, οι αντιπροσωπείες συσσωρεύονταν και οι αδελφοί Φουρλή, έγιναν οι μεγαλύτεροι χονδρέμποροι της χώρας.

fourlis-2

Η ίδρυση του ομίλου και η σταδιακή ανάπτυξή του

Το 1950 γίνεται η ίδρυση της Α. Φουρλής & ΣΙΑ Ο.Ε. από τον Αναστάσιο Φουρλή, με τον οποίο στη συνέχεια συνεργάζονται και οι άλλοι τρεις αδελφοί Φουρλή, Στέλιος, Ιωάννης και Ηλίας. Η εταιρεία ξεκινά με την εισαγωγή και το εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών από την Γερμανία έχοντας την αποκλειστική αντιπροσωπεία των κορυφαίων Brand names της εποχής, τις κουζίνες, τα αερόθερμα και τους απορροφητήρες Junker + Ruh, τα ηλεκτρικά ψυγεία Linde και τα ραδιόφωνα ERRES.

Τo 1965 η εταιρεία αναλαμβάνει την αποκλειστική αντιπροσωπεία όλων των απορροφητήρων αμερικάνικης προέλευσης. Τον Απρίλιο του 1967 αναλαμβάνει την εισαγωγή, συναρμολόγηση και διάθεση των τηλεοράσεων RCA και Westinghouse καθώς επίσης και την συναρμολόγηση τηλεοράσεων για τρίτους στο εργοστάσιο της εταιρείας στην οδό Πειραιώς.
Σχεδόν ταυτόχρονα αναλαμβάνει την διανομή των πλυντηρίων Philco.

Το 1968 η εταιρεία με την προσθήκη του βιομηχανικού κλάδου αλλάζει επωνυμία σε ΑΦΟΙ ΦΟΥΡΛΗ ΑΕΒΕ. Την ίδια χρονιά ξεκινά και η κατασκευή απορροφητήρων που της δίνει το προβάδισμα του leader στην αγορά, γεγονός που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Το 1975 αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό σταθμό στην πορεία της με την ανάληψη της αποκλειστικής αντιπροσωπείας όλων των ηλεκτρικών συσκευών της General Electric.

Η τέταρτη δεκαετία βρίσκει την εταιρεία σε πλήρη άνθιση, η ΑΦΟΙ ΦΟΥΡΛΗ ΑΕΒΕ καταλαμβάνει θέση στην πρώτη δεκάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών του Ελλαδικού χώρου.

fourlis-3
Φωτογραφία: twitter/@GeorgeLianos

Η πέμπτη δεκαετία της FOURLIS είναι η εποχή της μεγάλης επέκτασης σε άλλους κλάδους. Κατανοώντας πολύ γρήγορα την συνεχώς ανερχόμενη δύναμη της λιανικής και γνωρίζοντας τις προοπτικές της, τον Ιανουάριο του 1993 η εταιρεία εξαγόρασε το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Στο τέλος του 1999 ο όμιλος αναλαμβάνει το franchise της Σουηδικής ΙΚΕΑ στο χώρο του επίπλου και του οικιακού εξοπλισμού για τον Ελλαδικό χώρο.

Ταυτόχρονα αναλαμβάνει την αποκλειστική αντιπροσωπεία της μεγαλύτερης διεθνώς αλυσίδας καταστημάτων αθλητικών ειδών INTERSPORT για την Ελλάδα.

Η Κωτσόβλος και η αποχώρηση από το χονδρεμπόριο ηλεκτρικών

Εκτός από «ταλέντο» στις επεκτάσεις και στο χτίσιμο σχέσεων με μεγάλες ξένες πολυεθνικές εταιρίες, ο Βασίλης Φουρλής διαθέτει και ένστικτο στις επιτυχημένες αποχωρήσεις. Κάπως έτσι και διαβλέποντας τα μειωμένα περιθώρια του κλάδου λιανικής ηλεκτρικών, αποφασίζει το 2004 την πώληση της Κωτσόβολος στον πολυεθνικό όμιλο Dixons, με μεγάλο κέρδος. Επίσης το 2010, παίρνει ένα «βελούδινο» διαζύγιο από την πολυεθνική Samsung, με ευνοϊκούς όρους. Το 2014, αποχωρεί δε ολοκληρωτικά από το χονδρεμπόριο ηλεκτρικών και μετατρέποντας τον όμιλο σε μια αμιγώς λιανεμπορική επιχείρηση.

ikea-exofilo,29-1

Πώς έγιναν συνεργάτες της ΙΚΕΑ

Στη δεκαετία του 2000, πραγματοποιούνται οι μεγάλες επενδύσεις και ταυτόχρονα ο όμιλος ανοίγεται και σε αγορές εκτός Ελλάδας, ως συνεργάτης της ΙΚΕΑ σε Κύπρο και Βουλγαρία και της Intersport σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία. Στα επίσημα εγκαίνια του πρώτου ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη το 2001 χρειάστηκε παρέμβαση της αστυνομίας για να βάλει σε τάξη τον κόσμο που μπούκαρε στο κατάστημα.

Πώς όμως κατάφεραν να αναπτύξουν επιχειρηματικές σχέσεις με την ΙΚΕΑ και τον ιδιοκτήτη της, Ίνγκβαρ Κάμπραντ;

Näringsdepartementet/Sandra Baqirjazid/flickr.com

Ο Βασίλης Φουρλής κατάφερε να χτίσει την οικογενειακή επιχείρηση ξεκινώντας ως πωλητής με μία βαλίτσα στο χέρι. Σε ένα από τα πολλά ταξίδια του στο εξωτερικό το 2001 βρέθηκε και στο στρατηγείο του Σουηδού «πατριάρχη» των ΙΚΕΑ, Ίνγκβαρ Κάμπραντ και μετά από αρκετή ώρα συζήτησης, ο τελευταίος πείστηκε να δραστηριοποιηθεί και στη μικρή μέχρι τότε για τη σουηδική κουλτούρα Ελλάδα.

Ο Κάμπραντ εκτίμησε το μυαλό του Βασίλη Φουρλή και το πείσμα του και έτσι το deal δεν άργησε να κλείσει. Ένα deal – σταθμός στην επιχειρηματική διαδρομή του Βασίλη Φουρλή. Μέχρι και σήμερα πάντως, οι σχέσεις του Έλληνα επιχειρηματία με τους Σουηδούς είναι εξαιρετικές, παρά τις δυσκολίες στο εγχώριο περιβάλλον.

Πώς η Leroy Merlin πρότεινε συνεργασία στον Παύλο Φουρλή

Κοινή συνισταμένη, τόσο του Βασίλη όσο και του Παύλου Φουρλή, είναι το ότι κέρδισαν την εμπιστοσύνη δύο πολυεθνικών κολοσσών, με παρουσία σε όλον τον κόσμο, ώστε να αναλάβουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση του Παύλου Φουρλή τα πράγματα έγιναν λίγο διαφορετικά. Δεν προσέγγισε εκείνος τους Γάλλους της Leroy Merlin αλλά εκείνοι έκαναν το βήμα, προτείνοντάς του μάλιστα να ελέγχει εκείνος το 40% της θυγατρικής τους στην Ελλάδα.
Μια πρόταση άκρως δελεαστική, καθώς επρόκειτο για μια πολυεθνική δύναμη στον χώρο του οικιακού εξοπλισμού με διεθνή παρουσία.

vasilis-fourlis-2
Φωτογραφία: Youtube/ALLIANZ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Βασίλης Φουρλής

Δάφνη Φουρλή: Μία από τις 20 πλουσιότερες επιχειρηματίες της χώρας

Η Δάφνη Φουρλή γεννήθηκε το 1966 και με το που ολοκλήρωσε τις οικονομικές και διοικητικές σπουδές της στο Deree College μπήκε δυναμικά και αφοσιωμένα στην εταιρεία της οικογένειας. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της FOURLIS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ καθώς και Πρόεδρος Δ.Σ. των εταιρειών HOUSEMARKET A.E., INTERSPORT ATHLETICS A.E.Ε. και FOURLIS TRADE A.E.B.E.

Περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 20 πιο πλούσιες και δυναμικές επιχειρηματίες της χώρας, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Δεν έχει σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεν βρίσκεις φωτογραφίες της στο διαδίκτυο.

Απασχόλησε ιδιαίτερα τον Τύπο όταν ανακοινώθηκε πως το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει η βασική μέτοχος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας Δάφνη Φουρλή, έχει κατέλθει του ορίου του 20% από την 22η Μαρτίου 2018. Σύμφωνα με αυτό, η μέτοχος Δάφνη Φουρλή, στις 26 Μαρτίου 2018 είναι κάτοχος 8.970.116 μετοχών και αντίστοιχου αριθμού δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας FOURLIS ή ποσοστού 17,3692%. Πριν την πώληση κατείχε το 20,562% της εταιρίας δηλαδή 10.445.000 εκατ. μετοχές.

Με την πώληση των μετοχών απέκτησε ρευστότητα 8,4 εκατ. ευρώ.

Παραμένει, λοιπόν, η μεγαλύτερη μέτοχος της εταιρείας, στην οποία μερίδιο κατέχουν και πολλά μέλη της οικογένειας.

 

Με πηγές:  mononews.gr, dealnews.gr, epixeiro.gr, fourlis.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ίνγκβαρ Κάμπραντ ιδρυτής των ΙΚΕΑ: O μεγιστάνας των επίπλων με το σκοτεινό παρελθόν που ψώνιζε από τα πανέρια

 

Σχετικά άρθρα