Φάρμακα και τροφές: Ποιους συνδυασμούς ΔΕΝ πρέπει να κάνεις!

Φρούτα, λαχανικά και αρκετές άλλες τροφές και τύποι τροφών μπορούν να αποτελέσουν μέρος μια ισορροπημένης διατροφής.

Όμως, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι εφόσον ακολουθείς συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ορισμένες από αυτές τις τροφές είναι απαγορευμένες, διότι η αλληλεπίδρασή τους με τα φάρμακα που λαμβάνεις, μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες για την υγεία σου.

Για παράδειγμα, εάν έχεις υψηλή χοληστερίνη και πίνεις χυμό γκρέιπφρουτ, τότε ενισχύεις τη δράση των φαρμάκων που τυχόν παίρνεις, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον οργανισμό σου.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μην καταναλώνεις τις τροφές αυτές ή χυμούς που προέρχονται από αυτές. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να τις καταναλώνεις δύο με τέσσερις ώρες πριν πάρεις τα φάρμακά σου.

Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις, ανάλογα με τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς.

Μπανάνες, «πράσινα» λαχανικά και πορτοκάλια

Οι τροφές αυτές, όταν καταναλώνονται παράλληλα με φάρμακα – αναστολείς της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή άλλα που λαμβάνονται σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα.

Επίσης, οι ίδιες τροφές δεν πρέπει να καταναλώνονται παράλληλα με διουρητικά. Είναι πλούσιες σε κάλιο, κάτι που διευκολύνει τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στα κύτταρα. Με τη λήψη τους, αυξάνεις την ποσότητα καλίου στο σώμα σου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους παλμούς και καρδιακές αρρυθμίες.

Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, σπανάκι

Απόφυγε την ανάμιξη λάχανου με αντιπηκτικά. Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ, όπως τα πράσινα λαχανικά, μπορούν να μειώσουν την ικανότητα των φαρμάκων να βελτιώσουν τη ροή του αίματος.

Σε μερικούς ανθρώπους με καρδιακή νόσο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γλυκόριζα

Το φυτό της γλυκόριζας, καθώς και τα συμπληρώματα από το εκχύλισμα γλυκόριζας, δεν συνάδουν με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και των παθολογικών καρδιακών αρρυθμιών.

Είναι επίσης καλύτερο να μην καταναλώνονται με τα περισσότερα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα αραιωτικά αίματος και τα από του στόματος αντισυλληπτικά.

Η γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό παλμό, να μειώσει την αποτελεσματικότητα των περισσότερων φαρμάκων για την καταπολέμηση της υπέρτασης, να αυξήσει τις παρενέργειες των αντιπηκτικών και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Τυρί, γιαούρτι, γάλα, συμπληρώματα ασβεστίου

Το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει πλήρως το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη. Γενικά, η τετρακυκλίνη λειτουργεί καλύτερα εάν ληφθεί 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά το γεύμα.

Αλκοόλ, αβοκάντο, σοκολάτα, λουκάνικα

Μην αναμιγνύεις αυτές τις τροφές με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, όπως είναι η μετρονιδαζόλη.Ο λόγος είναι η περιεκτικότητά τους σε τυραμίνη, ένα παράγωγο αμινοξέων που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Η τυραμίνη βρίσκεται επίσης σε μπαγιάτικα, μαγειρεμένα, ζυμωμένα ή καπνιστά τρόφιμα. Τέλος, το αλκοόλ σε συνδυασμό με τη μετρονιδαζόλη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, κράμπες στο στομάχι και έμετο.

Πηγή: santemagazine.fr

 

Σχετικά άρθρα