Μπορεί ο έρωτας να διαρκεί μόνο λίγες μέρες και μετά να χάνεται;

Είχα σχέση με μία κοπέλα για 8 μέρες, την προηγούμενη, όπως και κάθε βράδυ, είχαμε κάνει και έρωτα. Το πρωί μου λέει: «Δεν νιώθω κάτι για εσένα. Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να νιώθω ερωτευμένη για πάνω από 7-8 μέρες!», και έφυγε. Αυτό, από βιολογικής πλευράς, υπάρχει εξήγηση (εάν είπε την αλήθεια). Και εάν ναι, υπάρχει και θεραπεία;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Καταλαβαίνω πως η απάντηση της κοπέλας για την πορεία αυτής της σύντομης σχέσης, σας κέντρισε το ενδιαφέρον και σας κάνει να θέλετε να μάθετε περισσότερα. Μέσα από την εξήγησή της φαίνεται πώς δεν ήταν προσωπικό το ότι δεν σας ερωτεύτηκε αλλά ότι γενικά δεν μπορεί να μείνει ερωτευμένη για παραπάνω από αυτές τις συγκεκριμένες 7-8 μέρες, οπότε έχει την ευθύνη για το ότι δεν συνεχίζετε τη σχέση αυτή.

Εσείς αναρωτιέστε αν σας είπε την αλήθεια ή αν αυτό ήταν μία δικαιολογία για να σας αποφύγει και καταλαβαίνω ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθετε την αλήθεια.

Το γεγονός ότι δεν μπορεί να μείνει ερωτευμένη για παραπάνω από 8 μέρες το χαρακτηρίζετε ως πρόβλημα και το ερώτημα σας είναι αν πράγματι υπάρχει, αλλά και αν υπάρχει θεραπεία.

Η αλήθεια είναι πώς χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις προκειμένου να καταλάβουμε τι σημαίνει το ότι δεν ερωτεύεται παραπάνω από κάποιες μέρες ο συγκεκριμένος άνθρωπος και το κατά πόσο αυτό είναι αληθές ή μία δικαιολογία, ωστόσο το ερώτημα σας μου φέρνει στο μυαλό το παρακάτω.

Η Θεωρία Δεσμού του John Bowlby αποτελεί μία θεωρία που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που μαθαίνουν να σχετίζονται οι ενήλικες με τους συντρόφους τους. Υπάρχουν τέσσερις τύποι δεσμού ανάλογα με την εμπειρία που όλοι μας έχουμε με τους σημαντικούς ανθρώπους που μας ανέθρεψαν και ο τύπος δεσμού που αναπτύξαμε με τους γονείς μας φαίνεται καθοριστικός για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις με τους συντρόφους μας. Συνεπώς, η απάντηση της μπορεί να εξηγηθεί βάσει αυτού του μοντέλου. Η θεραπεία υπάρχει αλλά απαιτεί το να αναγνωρίσει το άτομο ότι αποτελεί πράγματι πρόβλημα για τη ζωή του αυτό το χαρακτηριστικό με το οποίο έχει μάθει να σχετίζεται. Η θεραπεία μπορεί να είναι η ψυχοθεραπεία αλλά και η ίδια η σχέση με κάποιο άτομο μπορεί να θεραπεύσει.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

Σχετικά άρθρα