Tι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες στην παραγωγή καφέ

Το γνωστό σε όλους μας φλιτζάνι illy «έχασε το άλλο του μισό».

Την παγκόσμια ημέρα καφέ, 1η Οκτωβρίου ο illy σέρβιρε εσπρέσσο σε μισό φλιτζάνι για να δείξει τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες στην παραγωγή καφέ.

Συγκεκριμένα 564 εκατομμύρια γυναίκες απασχολούνται στον γεωργικό τομέα. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 43%, δηλαδή σχεδόν στο μισό του εργατικού δυναμικού.

Οι φυτείες καφέ σε ποσοστό 25-35% διοικούνται από γυναίκες. Οι γυναίκες συμβάλλουν σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού: ως εργοδότριες, κτηματίες, αγρότισσες, υπεύθυνες ποιοτικού ελέγχου.

Όμως οι γυναίκες έχουν λιγότερα δικαιώματα, περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης και χαμηλότερους μισθούς. Επιπλέον, η εργασία τους δεν είναι αναγνωρίσιμη, η συμβολή τους και η παρουσία τους απαξιώνεται καθώς το σύστημα δεν τους επιτρέπει να εκφραστούν ελεύθερα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και εμείς οι ίδιοι όταν αναφερόμαστε στο επάγγελμα του καλλιεργητή καφέ φέρνουμε στο μυαλό μας ανδρικές φιγούρες ενώ στην πραγματικότητα σχεδόν το ήμισυ των καλλιεργητών καφέ είναι γυναίκες.

Την παγκόσμια ημέρα καφέ ο illy σέρβιρε εσπρέσσο με ένα μοναδικό τρόπο

Ο illy για να ευχαριστήσει τις γυναίκες για τη συμβολή τους, και να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό πόσο απαραίτητη στην πραγματικότητα είναι η εργασία τους υλοποίησε την εν λόγω ενέργεια στα καταστήματα του προκειμένου να επικοινωνήσει έξυπνα στους τελικούς καταναλωτές το γεγονός αυτό.

Σχετικά άρθρα