Άνα Μπρνάμπιτς: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σερβίας – Η δημόσια παραδοχή της ότι είναι ομοφυλόφιλη, οι σπουδές στο εξωτερικό και το χρίσμα από τον προκάτοχό της

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του 3oυ Thessaloniki Summit που διοργάνωνε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Η συγκεκριμένη κυρία έχει τραβήξει την προσοχή όχι μόνο γιατί έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σερβίας αλλά και γιατί έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλη.

Πάμε να δούμε τι είπε στις δηλώσεις της αλλά και πώς κατάφερε να ανελιχθεί στην πρωθυπουργία της γειτονικής χώρας.

ana-brnabic-3

Η ομιλία της στο 3o Thessaloniki Summit 2018

«Ανυπομονώ να δω τη συνέχεια της συνεργασίας μας και τη φιλία μας να τη μεταφέρουμε σε πρακτικά σχέδια και έργα» τόνισε η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς (Ana Brnabic), αναφερόμενη από το βήμα του Thessaloniki Forum του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στις καλές σχέσεις, που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της τετραμερούς συνεργασίας.

«Η Σερβία έχει δύο στόχους, την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διασυνοριακή και περιφερειακή συνεργασία. Σε αυτό το επίπεδο οι τετραμερείς συναντήσεις, που ξεκίνησαν πρόσφατα, εκτιμούμε βαθύτατα πως αποτελούν εξαιρετικό δείγμα διαπεριφερειακής συνεργασίας, το να μοιραζόμαστε, δηλαδή, τις εμπειρίες μας με κάποιον που είναι ήδη μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πρόθυμος να μας βοηθήσει στη δική μας ενταξιακή πορεία», επισήμανε η κ. Μπρίναμπιτς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Официјални налог општине Кула (@opstina.kula) στις

«Έργα υποδομής και ενέργειας» εξήγησε «είναι πολύ σημαντικά για τη διασυνδεσιμότητά μας και […] περιμένουμε και άλλες πτυχές της συνεργασίας να αναπτυχθούν και κατά τη διαδικασία του Βερολίνου για τα δυτικά Βαλκάνια».

 

Σε ό,τι αφορά την οικονομία επεσήμανε ότι η συνεργασία εστιάζεται στη δημιουργία μιας ενοποιημένης οικονομικής περιφερειακής ενότητας, με κοινά επιμελητήρια και τη δημιουργία του «Φόρουμ των επιμελητηρίων», ενώ ως τρίτο πυλώνα της συνεργασίας ανέφερε τα θέματα της νεολαίας. «Συνεργαζόμαστε και συζητάμε για τη συνεργασία των νέων σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, έτσι ώστε να έχουμε πιο στενούς δεσμούς στην περιοχή» εξήγησε.

ana-brnabic

Δεν θα προωθήσει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας προς το παρόν

Η ίδια δεν θέλει να βγαίνει προς τα έξω ως η λεσβία πρωθυπουργός της Σερβίας. Φυσικά όχι γιατί ντρέπεται αφού από μόνη της μίλησε ανοιχτά γι’ αυτό, αλλά επειδή θέλει να κριθεί από τις υπόλοιπες πράξεις της. Προσπαθεί γενικά να μην θίγεται το ζήτημα του σεξουαλικού της προσανατολισμού. Παρά το γεγονός ότι ούτε εκείνη δεν μπορεί να παντρευτεί σήμερα στη Σερβία, σε συνέντευξή της τον Ιούλιο του 2017 στη Guardian δήλωνε ότι δεν είναι προτεραιότητά της αυτή τη στιγμή να προωθήσει νομοθετικές αλλαγές για την κατοχύρωση των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων.

Η ίδια εξήγησε γιατί:
«Ο λόγος που δεν έχω επικεντρωθεί εκεί τώρα είναι επειδή πραγματικά πιστεύω βαθιά ότι η σερβική κοινωνία θα γίνει πιο ανεκτική μόλις οι άνθρωποι αποκτήσουν δουλειές, καλύτερες αμοιβές και δεν θα ανησυχούν για τον βιοπορισμό τους, το μέλλον των παιδιών τους και για το αν θα μένουν 2 και 3 γενιές στο ίδιο διαμέρισμα».

ana-brnabic-2

Οι σπουδές στο εξωτερικό και πλούσιες δραστηριότητές της

Η Άνα Μπρνάμπιτς έχει κάνει τις σπουδές της στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο Hull αλλά και στις ΗΠΑ. Μιλάει αγγλικά και Ρώσικα.

Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία με διεθνείς οργανισμούς, ξένους επενδυτές, μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης και τον δημόσιο τομέα στη Σερβία.

Πριν από το διορισμό της στην κυβέρνηση της Σερβίας, ήταν διευθύντρια της Continental Wind Wind Serbia . Εκεί εργάστηκε για την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ σε αιολικό πάρκο στο Kovin . Επίσης ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Peksim.

Έχει ασχοληθεί με διάφορες αμερικανικές εταιρείες παροχής συμβουλών που υλοποίησαν προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τη USAID στη Σερβία. Διετέλεσε αναπληρώτρια διευθύντρια του σχεδίου Ανταγωνιστικότητας της Σερβίας, εμπειρογνώμονας για το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Σερβία και ανώτερη συντονίστρια του Προγράμματος Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Michael A. Carson (@dumber_plumber) στις

Επίσης, έχει εργαστεί ως επικεφαλής της Εθνικής Συμμαχίας για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη, μιας δημόσιας και ιδιωτικής ένωσης -με την επωνυμία «Naled»- που έχει ως στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Έκανε μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη δυνατοτήτων της ένωσης NALED για εκπροσώπηση των συμφερόντων του επιχειρηματικού τομέα, των μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών στη Σερβία. Ξεκίνησε ως μέλος και στη συνέχεια έγινε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της NALED.

Η Μπρνάμπιτς είχε στο παρελθόν ανακηρυχθεί «επιχειρηματίας της χρονιάς» στη Σερβία.

ana-brnabic-4

Πώς έγινε πρωθυπουργός

Η Μπρνάμπιτς εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της Σερβίας το 2016 όταν έγινε η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη υπουργός της Σερβίας αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας διοίκησης.
Νωρίτερα είχε εργαστεί σε βιομηχανίες αιολικής ενέργειας και σε αναπτυξιακά έργα που είχαν χρηματοδοτηθεί από τις ΗΠΑ.

Η 41χρονη Άνα Μπρνάμπιτς είναι η πρώτη πρωθυπουργός σε βαλκανική χώρα που είναι γυναίκα και λεσβία. Το σίγουρο είναι ότι είχε την πλήρη στήριξη του προκατόχου της Αλεξάντερ Βούτσιτς αφού εκείνος ήταν που την πρότεινε. Όταν ήρθε η ώρα να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας έκανε την έκπληξη προτείνοντας τη νεαρή πολιτικό για τη θέση της πρωθυπουργίας.

ana-brnabic-6
Φωτογραφία: Facebook/Dora Bakoyannis – Ντόρα Μπακογιάννη

Όπως είχε δηλώσει τότε:
«Πιστεύω ότι η Άνα Μπρνάμπιτς έχει όλες τις προσωπικές ικανότητες και εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστεί σκληρά, θα επιδείξει σεβασμό σε όλα τα πολιτικά κόμματα και θα εργαστεί με τους υπουργούς προς όφελος της Σερβίας»

Μάλιστα η Άνα Μπρνάμπιτς έγινε πρωθυπουργός της Σερβίας λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκλογή του Λέο Βαράντκαρ στην Ιρλανδία ο οποίος είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της χώρας.

«Είναι πολύ σημαντικό βήμα για μια χώρα που το 65% πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια και το 78% ότι δεν πρέπει να εκφράζεται έξω από το σπίτι. Η τοποθέτηση μιας λεσβίας σε θέση ευθύνης μόνο ως θετικό μήνυμα μπορεί να εκφραστεί» είχε δηλώσει τότε ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Γκόραν Μίλετιτς για την εκλογή της Άνα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Groove Street (@groove__street) στις

Η κυβέρνησή της πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 29 Ιουνίου 2017 και την κατέστησε την πρώτη ομοφυλόφιλη πρωθυπουργό της Σερβίας.

Το βιογραφικό της Άνα Μπρνάμπιτς δεν έχει γραφτεί ακόμη γιατί έχει ακόμη πολλά να πετύχει. Ήδη έχει γραφτεί στην πορεία της η διπλή πρωτιά της τόσο ως η πρώτη πρωθυπουργός της Σερβίας αλλά και η πρώτη ομοφυλόφιλη που βρίσκετε σε αυτή τη θέση.

Σχετικά άρθρα