Γεννήθηκαν δίδυμα γενετικά τροποποιημένα στην Κίνα: Πόσο έτοιμη είναι η ανθρωπότητα για αυτό το βήμα;

Δύο δίδυμες που γεννήθηκαν στην Κίνα με τεχνητή γονιμοποίηση, φέρουν μεταλλαγμένα γονίδια. Το ομολόγησε ο επικεφαλής του εγχειρήματος Κινέζος καθηγητής γενετικής.

«Ο κόσμος έχει προχωρήσει στο στάδιο της γονιδιακής επεξεργασίας του εμβρύου. Κάποιος, κάπου θα το κάνει. Αν δεν είμαι εγώ, είναι κάποιος άλλος» ανέφερε ο He Jiankui καθηγητής επικεφαλής της έρευνας.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη των ηθικά αμφιλεγόμενων πειραμάτων και της στρατολόγησης μέσω διαδικτύου υποψήφιων γονέων σε άρθρο περιοδικού του πανεπιστημίου ΜΙΤ αναγκάζοντας τον καθηγητής Χι να δώσει μέσω Διαδικτύου περισσότερα στοιχεία από τις έρευνες όπου μετείχαν 7 ζευγάρια.

Ένα από αυτά, έφερε στον κόσμο τα δίδυμα από ένα ωάριο που τροποποιήθηκε γενετικά πριν αλλά και μετά τη γονιμοποίησή του, με στόχο να προστατεύσει τα κορίτσια από μελλοντική προσβολή τους από τον ιό HIV.

Για σοβαρή παραβίαση της ακαδημαϊκής ηθικής και των κανόνων κατηγορούν τον He Jiankui εκατοντάδες Κινέζοι επιστήμονες και ιδρύματα ενώ ακάλυπτο τον αφήνει η έδρα του στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας αφού από το Φεβρουάριο είναι σε άδεια άνευ αποδοχών. Πρόωρη και επικίνδυνη χαρακτηρίζουν την γενετική παρέμβαση στο υγιές ανθρώπινο έμβρυο επιστήμονες στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα έλεγα πως δεν θα έπρεπε να γεννιούνται μωρά αυτή την εποχή ακολουθώντας αυτή την τεχνολογία. Στις περιπτώσεις όπου οι κίνδυνοι είναι σημαντικά μεγαλύτεροι από τα οφέλη , όπως θεωρώ αυτή την περίπτωση, δεν είναι ηθικό» τόνισε ο Dr. Kiran Musunuru

Γιατί αν το εγχείρημα του He Jiankui επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες, θα αποτελεί πραγματική υπέρβαση των ορίων της ιατρικής και της ηθικής.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα