Πρώτη σχέση: Οι γονείς μου ανακάλυψαν ότι έχω αγόρι και με έβαλαν τιμωρία. Πώς να το διαχειριστώ;

Είμαι 15 χρονών και τα έχω με ένα παιδί εδώ και 1 χρόνο και 2 μήνες. Το πρόβλημά μου είναι ότι από τότε που τον γνώρισαν οι γονείς μου τον έχουν μισήσει τελείως χωρίς καν να τον ξέρουν. Στις αρχές βγαίναμε και όλα καλά έως πού οι γονείς μου και συγκεκριμένα ο πατέρας μου έκανε χαμό και μου είπε να χωρίσω. Εγώ δεν ήθελα με τίποτα και αποφασίσαμε με το αγόρι μου να είμαστε μαζί κρυφά.Βγαίναμε κρυφά, μιλάγαμε κρυφά έως ότου το ανακάλυψαν και έκαναν
χαμό και αυτή την φορά μπήκα και τιμωρία.

Δεν έβγαινα από το σπίτι και δεν είχα κινητό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να μιλάμε καθόλου γιατί είμαστε σε διαφορετικό σχολείο. Μετά από καιρό και αφού μου είχαν επιστρέψει το κινητό αποφασίσαμε με το αγόρι μου να πάμε βόλτα. Είπα λοιπόν εγώ ότι θα πάω για τρέξιμο και βγήκα με το αγόρι μου. Με γύρισε μετά έως τη γωνία που είναι ο δρόμος για το σπίτι μου, όμως εκείνη την ώρα έτυχε να περνάει ο πατέρας μου με το αυτοκίνητο και να μας δει μαζί. Μετά στο σπίτι μου είπε να κόψω κάθε επαφή μαζί του.

Τέλος πάντων, εμείς συνεχίσαμε να βγαίνουμε αλλά με προσοχή. Σήμερα όμως ήταν να βγούμε. Του το είχα υποσχεθεί εδώ και πολλές μέρες. Πάω λοιπόν να ρωτήσω τον τους γονείς μου αν μπορώ να βγω να πάω να πάρω στυλό και να πάω να να κάνω και κάποιες εξωτερικές δουλειές που είχα. Εκείνοι δεν με άφησαν γιατί λογικά με άκουσαν να μιλάω στο τηλέφωνο με το αγόρι μου.Το θέμα είναι ότι το αγόρι μου έχει νευριάσει πολύ άσχημα και λέει ότι δεν μπορεί άλλο αυτή την κατάσταση και οι γονείς μου δεν θέλουν να με αφήσουν να βγω.

Στην ουσία υπάρχουν δύο στρατόπεδα που πρέπει να επιλέξω ανάμεσα στο αγόρι μου και τους γονείς μου. Τι λέτε να κάνω; Να κάνω αυτό που θέλω δηλαδή να συνεχίσω να είμαι με το αγόρι μου ή να κάνω αυτό που θεωρούν σωστό οι γονείς μου;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Η απάντηση στο ερώτημα σου δεν μπορεί να είναι τόσο απλή και να διαλέξεις ένα συγκεκριμένο στρατόπεδο όπως το λες από τα 2… Κάθε απόφαση θα έχει συνέπειες. Πρώτα καλό είναι να δούμε αν μπορούμε να γεφυρώσουμε τις δυσκολίες πριν επιλέξουμε στρατόπεδο.Το κρίσιμο σε όλο αυτό που μου εξιστορείς είναι το γιατί ενώ οι δικοί σου γνώρισαν αυτό το παιδί το έχουν μισήσει.Τον γνώρισαν τυχαία ή ήξεραν ότι βγαίνεις με αυτό το παιδί και ζήτησαν να τον γνωρίσουν;Έγινε κάτι σε αυτήν την συνάντηση που μπορεί να τους προβλημάτισε;

Σε όλη αυτήν την ιστορία και εσύ και οι γονείς σου έχετε πάρει κάποιες λανθασμένες αποφάσεις ήδη. Εσύ που είχες τις κρυφές επαφές και οι γονείς σου και ειδικότερα ο πατέρας σου που σου ζητάει κάτι, να χωρίσεις από τον φίλο σου, χωρίς να σου δίνει εξηγήσεις..

Αυτό λοιπόν που προέχει σε αυτήν την φάση είναι να κάνεις εσύ με την οικογένεια σου μια ώριμη και ειλικρινή συζήτηση γι αυτό το θέμα.Είναι δικαίωμα σου να γνωρίζεις τους λόγους που σου ζητούν να διακόψεις με αυτό το παιδί ώστε να έχεις όλα τα δεδομένα μπροστά σου ξεκάθαρα. Μπορεί να γνωρίζουν κάτι και να το κάνουν για να σε προστατέψουν αλλά με το να μην στο εξηγούν τελικά δεν σε βοηθάνε. Από την άλλη και εσύ θα πρέπει να κάνεις κινήσεις για να σε εμπιστευθούν προσπαθώντας να μην αποκρύπτεις πράγματα, κάτι που μπορεί να εντείνει τις ανησυχίες τους ή να θεωρούν υπεύθυνο γι αυτό τον φίλο σου και να ενισχύεται η άποψη τους ότι είναι ακατάλληλος για σένα και κακή επιρροή με συνέπεια να είναι αρνητικοί απέναντι του.

Το κλειδί στο ερώτημα σου είναι να χτίσετε μια πιο εποικοδομητική επικοινωνία με τους γονείς σας όπου η κάθε πλευρά θα μπορεί να εκφράζει αυτό που πιστεύει με ηρεμία και επιχειρήματα και στο τέλος αν αυτό υλοποιηθεί μπορεί πάψεις κι εσύ να είσαι σε τέτοια διλήμματα..

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έμαθαν οι γονείς μου ότι έχω σχέση και έγινε χαμός! Αναγκάζομαι να το κρύβω

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα