Μπορεί τελικά η απιστία να κάνει καλό σε μία σχέση;

Είμαι παντρεμένη 11χρονια με έναν άνθρωπο που ερωτεύτηκα τρελά. Έχουμε δυο πανέμορφα αγόρια. Όλα ξεκίνησαν όταν είχα τον μικρό μου 6μηνων που ανακάλυψα ότι με απατάει με μια πολύ μεγαλύτερη μου. Τότε εγώ ήμουν 23 χρονών, τώρα είμαι 32.

Σε εκείνη τη φάση δικαιολογήθηκε λέγοντάς μου ότι δεν κάναμε πολύ σεξ. Λογικό να μην έχω και πολλή  διάθεση με δυο παιδιά στο σπίτι και την πεθερά. Παρόλα αυτά, επειδή ήμουν πολύ ερωτευμένη, τον συγχώρεσα και συνεχίσαμε κανονικά τη ζωή μας. Τώρα 9 χρόνια μετά ανακάλυψα ότι πάλι κάτι γίνεται άλλα δεν ήμουν σίγουρη μέχρι να δω τα μηνύματα στο κινητό του.

Έπεσα από τα σύννεφα μόλις τα είδα, ήθελα να ανοίξει η γη και να με καταπιεί, έκλαψα πολύ αλλά μόλις τον είδα μου βγήκε σε θυμό. Τα παραδέχτηκε όλα και η δικαιολογία του ήταν πάλι η ίδια, ότι δεν κάναμε αρκετό σεξ. Αυτή τη φορά όμως είχε και εγώ «δικαιολογία».

Τα περασμένα Χριστούγεννα είχα μια παλίνδρομη κύηση, που δεν πήγε καθόλου καλά με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κάνω άμβλωση και από τότε άρχισαν τα προβλήματα. Εν τελεί όταν του τα είπα όλα αυτά και προσπάθησα να του εξηγήσω ότι εγώ δεν φταίω, άρχισε να μου λέει τα δικά του, μέχρι που τον απείλησα ότι αν δεν το κόψει θα πάρω τα παιδιά και θα φύγω.

Τελικά, είμαι ακόμα εδώ και προσπαθώ να σώσω ό,τι σώζεται, αλλά αυτός είναι ακόμα εκεί και ας μην το παραδέχεται. Τι να κάνω για να σταματήσει και να είμαστε όπως παλιά αγαπημένοι;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ:

Από αυτά που γράφεται κατανοώ ότι θέλετε να μείνετε στη σχέση αυτή, αγαπημένοι οι δυο σας. Πολύ φυσιολογικό εφόσον τον αγαπάτε και όπως λέτε έχετε νιώσει έντονο έρωτα, να θέλετε να μην διακόψετε μία σχέση και να χωρίσετε την οικογένεια. Κατανοώ επίσης, ότι αυτή τη φορά πληγωθήκατε ακόμα περισσότερο και σας κόστισε παραπάνω αυτή η δεύτερη προδοσία καθώς δεν την περιμένατε μετά από την ανακάλυψη της πρώτης απιστίας του.

Για να παραμείνει μια σχέση ζωντανή και πάνω απ’ όλα ισορροπημένη, πρέπει και τα δύο μέρη να νιώθουν ότι ακούγεται η φωνή τους, τα θέλω τους και οι ανάγκες τους. Αν θέλετε λοιπόν να κάνετε μια νέα καθαρή αρχή θα πρέπει σε πρώτη φάση να καθίσετε οι δυο σας, μόνοι σας και να εξωτερικεύσετε όλα αυτά που σας λείπουν από τη σχέση αλλά και αυτά που σας ενοχλούν. Αναφερθήκατε στην παρουσία της πεθεράς σας στο σπίτι, που ακόμα κι αν ήταν η ίδια σας η μητέρα, η παρουσία ενός τρίτου προσώπου και ειδικά γονιού, πέρα από την ύπαρξη των παιδιών που αποτελούν μέρος της πυρηνικής οικογένειας, είναι μια δύσκολη συνθήκη και σίγουρα μια συνθήκη που θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη πηγή εντάσεων.

Εξίσου ειλικρινής θα πρέπει να είναι και ο σύζυγος και αν εκείνος εστιάσει και επιμείνει στο κομμάτι της σεξουαλικής σας ζωής τότε αυτό σημαίνει ότι η απουσία συχνότητας σεξουαλικών επαφών στη κοινή σας ζωή είναι πολύ σημαντική. Όπως επιθυμείτε εκείνος να σας ακούσει και να σας συμπονέσει το ίδιο θα πρέπει να κάνετε κι εσείς. Μετά από αυτό και με την υπόσχεση ότι και οι δυο σας, εφόσον το θέλετε πραγματικά, θα προσπαθήσετε με όλη σας την αγάπη και τη δύναμη η σχέση σας να αναγεννηθεί, θα πρέπει να θέσετε τους όρους της σχέσης σας. Ποιο είναι το πλαίσιο της σχέσης; Θα ξαναδεχτείτε την απιστία του κι αν όχι τι σκοπεύετε να κάνετε αν το ανακαλύψετε ώστε κι εκείνος να γνωρίζει τις συνέπειες; Είσαστε εσείς έτοιμη να δεχτείτε και τους δικούς του όρους που ενδεχομένως να αφορούν τη μεταξύ σας σχέση και το να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στη σχέση σας συναισθηματικά και σεξουαλικά;

Κάποιες φορές μία απιστία μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στη σχέση αν γίνουν τα κατάλληλα βήματα και άλλες να καταδείξει ότι η σχέση αυτή πασχίζει με μεγάλο πόνο να παραμείνει ζωντανή. Το βέβαιο είναι ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προσπαθήσουν να δουλέψουν για την ευημερία της σχέσης και ο καθένας με τη σειρά του να είναι ειλικρινής ώστε να αναγνωριστούν οι πραγματικές αδυναμίες και τα κενά της σχέσης.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Απιστία στον γάμο: Γιατί πολλές γυναίκες πλέον απατούν τους άντρες τους;

Απιστία: Με πήρε τηλέφωνο η ερωμένη του άνδρα μου. Έχασα τον κόσμο!

Πώς ο φόβος της απιστίας αντανακλά τη χαμηλή μας αυτοεκτίμηση

Σχετικά άρθρα