Κώστας Γαβράς: «Ο ελληνισμός δεν σε εγκαταλείπει ποτέ»

Ο Κώστας Γαβράς  παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας την ελληνική έκδοση της «Αυτοβιογραφίας» του (εκδ. Gutenberg), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. «Έχουμε μια καταπληκτική χώρα, ο ελληνισμός της δε σ’ εγκαταλείπει ποτέ», είπε βαθιά συγκινημένος ο πολιτογραφημένος Γάλλος διάσημος σκηνοθέτης, καταχειροκροτούμενους από το κοινό που τον αποθέωσε.

Υπότιτλος του βιβλίου του «Πήγαινε εκεί που είναι αδύνατο να πας». Πώς τα κατάφερε αλήθεια από νεαρός γιός κυνηγημένου Αριστερού με πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων να φτάσει στην Γαλλία 22 ετών και να διατρέξει τέτοια συναρπαστική διαδρομή χωρίς να ξεχάσει ποτέ από πού ήρθε και χωρίς να χάσει ποτέ τη σεμνότητα του;

«Δεν πιστεύω ότι ο σκηνοθέτης είναι θεός»

«Δεν πιστεύω ότι ο σκηνοθέτης είναι θεός. Εξάλλου δεν πολυπιστεύω στον Θεό. Απλά είχα την τύχη να έχω δίπλα μου σπουδαίους ηθοποιούς, να αναπτύξω στη Γαλλία εξαρχής σχέσεις με πασίγνωστους καλλιτέχνες, με πολιτικούς που μοιραζόμασταν απόψεις, να βρεθώ σε μια κοινωνία που μου επέτρεψε να κάνω όσα ήθελα σε αντίθεση με την Ελλάδα. Και φυσικά, η τέχνη δεν είναι θεόσταλτη απαιτεί πολύ δουλειά».

Το «Ζ»

Στο πλευρό του στην παρουσίαση του βιβλίου ο Βασίλης Βασιλικός «φίλος κι αδελφός» όπως χαρακτήρισε την μακρόχρονη φιλία τους ο συγγραφέας του «Ζ» που στη συνέχεια έγινε η περίφημη ταινία του Κώστα Γαβρά. Μια πολιτική ταινία που λόγω θέματος – δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη-, κανείς δεν την ήθελε στην εποχή της όμως κέρδισε στα όσκαρ το 1970. Αντίθετα με την επίσης εξαιρετική ταινία τού Κώστα Γαβρά «Hanna K.» (1983) που υποτιμήθηκε λόγω της φιλοπαλαιστινιακής της στάσης. Ήταν αξιέπαινη η ανάγνωση του Βασίλη Βασιλικού ενός αποσπάσματος του βιβλίου όπου ο Κ. Γαβράς αναφέρεται σ΄ αυτή την παραγνωρισμένη ταινία.

Η σύντροφός του

Στην πρώτη σειρά της Ταινιοθήκης στην παρουσίαση της «Αυτοβιογραφίας» βρισκόταν η Μισέλ Ρέι- Γαβράς, σύντροφος του εδώ και πενήντα χρόνια, μητέρα των τριών παιδιών τους και παραγωγός των ταινιών του. Στην «Αυτοβιογραφία» του ο Κ. Γαβράς αναφέρεται και στις προσωπικές τους σχέσεις. Δίπλα της η Δανάη Στράτου, σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη αφού η επόμενη ταινία του Κ. Γαβρά πραγματεύεται τα οικονομικό-πολιτικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, βασισμένη στο βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη. Αφορά την Ευρώπη και την τραγωδία που επέβαλε στην Ελλάδα όπως έχει πει ο Κ. Γαβράς.

Στην παρουσίαση του πολυσέλιδου τόμου το «παρών» έδωσαν οι Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Ρωμαίος, Παντελής Βούλγαρης, Φώτος Λαμπρινός, Γιώργος Βότσης, Γιώργος Νταλάρας και η σύζυγός του, Τάσος Μπουλμέτης κ. α.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικά άρθρα