Κίνημα των «κίτρινων γιλέκων»: Ανυποχώρητος φαίνεται ο Μακρόν

Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να δήλωσε ότι κατανοεί τις διαμαρτυρίες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων, αλλά επέμεινε ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική του.

Ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε τις «σκηνές πολέμου» που «σε ορισμένες περιπτώσεις» καταγράφηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», κυρίως στη Λεωφόρο των Ηλυσίων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό.

Ο ίδιος δέχτηκε κατηγορίες ότι δεν άκουσε τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που σε διάστημα 10 ημερών έχουν μπλοκάρει δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία και το περασμένο Σαββατοκύριακο διαδήλωσαν μαζικά στο Παρίσι.

Σε ομιλία κατά την οποία παρουσίασε την ενεργειακή του στρατηγική ο 40χρονος πολιτικός επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός λέγοντας ότι «πρέπει να ακούσουμε αυτές τις διαδηλώσεις κοινωνικού συναγερμού» και ότι πρέπει η διακυβέρνησή του να είναι «πιο έξυπνη στη χάραξη πολιτικής προκειμένου να αποφευχθεί μια Γαλλία δύο ταχυτήτων».

Αλλά επέμεινε ότι δεν θα έκανε ποτέ στροφή λόγω των διαδηλώσεων στους δρόμους διαμηνύοντας ότι δεν θα τον αναγκάσουν να αλλάξει γνώμη στη φορολόγηση των καυσίμων.

«Δεν πρέπει να αλλάξουμε την πορεία μας επειδή η κατεύθυνση της πολιτικής είναι σωστή και αναγκαία», είπε. «Αλλά πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε επειδή πολλοί από τους πολίτες μας αισθάνονται ότι αυτή η πορεία πολιτικής τους επιβάλλεται από ψηλά».

Πρότεινε την αναθεώρηση του φόρου για τα καύσιμα κάθε τρεις μήνες, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως «μπορούμε να μεταμορφώσουμε αυτό το θυμό σε λύση».

Το αυθόρμητο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», που ενεργεί ανεξάρτητο από κόμματα και συνδικάτα, κατάφερε να οργανώσει ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία και επιτέθηκε στον «πρόεδρο των πλουσίων» για την ελιτίστικη πολιτική και το άδικο φορολογικό σύστημα κατηγορώντας αγνοεί τους φτωχούς εργαζόμενους.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τις κινητοποιήσεις των διαδηλωτών φαίνεται να στηρίζει η γαλλική κοινή γνώμη που ανησυχεί επίσης για την επόμενη φάση του προγράμματος της κυβέρνησης Μακρόν αναφορικά με τις συντάξεις και το κράτος πρόνοιας.

Τέλος, η πλειονότητα των πολιτών που ερωτήθηκαν σε γκάλοπ κατήγγειλαν ότι οι φόροι επιδεινώνουν την ανισότητα, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τις υψηλές δημόσιες δαπάνες της χώρας.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γαλλία: Πάνω από 400 τραυματίες στις διαδηλώσεις με τα «κίτρινα γιλέκα»

 

Σχετικά άρθρα