Για ποιον τύπο καρκίνου ευθύνονται τα εμφυτεύματα στήθους;

Μέχρι τώρα τα εμφυτεύματα στήθους για την πραγματοποίηση του… ονείρου σχεδόν κάθε γυναίκας, δηλαδή ένα μεγαλύτερο και στητό στήθος, ήταν ύποπτα για συγκεκριμένες επιπλοκές, όπως μόνιμες ουλές ή πιθανές μολύνσεις.

Πλέον, όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα εμφυτεύματα στήθους είναι πολύ πιθανό να προκαλούν την εκδήλωση συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Συγκεκριμένα, νέες έρευνες καταδεικνύουν τη σχέση των εμφυτευμάτων στήθους με το ανασχετικό λεμφικό λέμφωμα μεγάλων κυττάρων, έναν σπάνιο τύπου μη-Hodgkin λεμφώματος (ευρύτερα γνωστό και ως καρκίνος του ανοσοποιητικού συστήματος).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το ανασχετικό λέμφωμα μεγάλων κυττάρων εμφανίζεται στον ουλώδη ιστό, με υγρό κοντά στο εμφύτευμα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαπλωθεί και σε ολόκληρο τον οργανισμό ενός ατόμου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καλά νέα είναι ότι το ανασχετικό λεμφικό λέμφωμα μεγάλων κυττάρων είναι σπάνιο μεν, εύκολα θεραπεύσιμο δε.

Μάλιστα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων έχει εντοπίσει από το 2011 έναν συσχετισμό των εμφυτευμάτων στήθους με καρκίνο, αν και τότε τα ποσοστά ήταν πολύ χαμηλά με τις πιθανότητες να είναι 1 στο 1,000,000.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι το ανασχετικό λέμφωμα μεγάλων κυττάρων συμβαίνει συχνότερα σε περιπτώσεις εμφυτευμάτων στήθους με επιφάνειες με υφή και όχι λεία, καθώς πιστεύεται ότι μια επιφάνεια με υφή μειώνει την κίνηση του εμφυτεύματος στήθους.

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι περισσότερο επικίνδυνα τα εμφυτεύματα σιλικόνης από τα αλατούχα εμφυτεύματα. Επίσης, επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου εμφανίζεται, εάν γίνει αυτό, περίπου στα 7 – 8 χρόνια από τη στιγμή της εμφύτευσης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί επισημαίνουν σε γυναίκες που έχουν μπει στη διαδικασία αυτή να έχουν το νου τους για πιθανά συμπτώματα, αλλά να μην ανησυχούν υπερβολικά.

Αυτά είναι τα συμπτώματα

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα του ανασχετικού λεμφώματος μεγάλων κυττάρων; Όπως τονίζουν οι ειδικοί δεν είναι δύσκολο να τα εντοπίσεις, καθώς πρόκειται για δύο βασικά συμπτώματα, που εντοπίζονται στο σημείο των εμφυτευμάτων στήθους:

  • Επίμονο πρήξιμο
  • Πόνος

Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης, οι γιατροί συνήθως θα δουν το υγρό που συλλέγεται γύρω από το εμφύτευμα και κάτω από το δέρμα (που ονομάζεται seroma). Μερικές ασθενείς λένε επίσης ότι αισθάνονται έναν όγκο κάτω από το δέρμα τους ή βλέπουν μια παχιά και αισθητή ουλή γύρω από το εμφύτευμα.

Εάν μια γυναίκα διαπιστώσει διόγκωση, πρήξιμο ή διάφορα έλκη στο στήθος, ειδικά εάν έχει περάσει ένας χρόνος από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί τον γιατρό της.

Θα πρέπει να γίνει αφαίρεση των εμφυτευμάτων;

Γενικότερα, οι επιστήμονες λένε πώς όχι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο. Ακόμα κι αν υπάρχουν κάποιοι πόνοι, πρηξίματα ή δυσφορία λίγο μετά την επέμβαση, αυτό θεωρείται φυσιολογικό μέχρις ότου τα εμφυτεύματα να απορροφηθούν πλήρως από τον οργανισμό.

Παράλληλα, επειδή είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμφάνισής του καρκίνου αυτού, καλό θα είναι να μην υπάρχει πανικός, αλλά εάν κι εφόσον παρατηρηθούν κάποια ύποπτα συμπτώματα σαν αυτά που προαναφέρθηκαν τότε άμεσα θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό της, ο οποίος και θα την κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Λιπομεταμόσχευση: Η νέα «μόδα» στην αυξητική στήθους

Σχετικά άρθρα