Ανθρώπινες σχέσεις: Μόλις αισθανθώ άνετα, παραφέρομαι και τα διαλύω όλα!

Η επιθυμία όλων στις ανθρώπινες σχέσεις πιστεύω ότι είναι να διατηρούνται αρμονικές κι ευτυχισμένες. Αυτό ακριβώς θα ήθελα κι εγώ. Το πρόβλημα είναι πως όταν νιώθω πολύ άνετα με κάποιον ή κάποια παραφέρομαι πολλές φορές. Κι όταν λέω παραφέρομαι εννοώ συμπεριφέρομαι αλλόκοτα, μιλάω απότομα, λέω πράγματα που δε πρέπει ή κάνω αγενείς ερωτήσεις.

Η περίπτωση εδώ είναι σε φροντιστήριο που με έδιωξε μια καθηγήτρια μου από το φροντιστήριο της επειδή με θεώρησε αγενή για μια μεμονωμένη περίπτωση. Είχα καλή σχέση μαζί της, κάναμε παρέα κι εκτός μαθήματος, συζητούσαμε προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα και βγαίναμε για καφέ. Μάλιστα, πολλές φορές είχε τονίσει για το πόσο τη βοήθησα ψυχολογικά για να μη τα τινάξει καμιά μέρα. Το πρόβλημα όμως είναι όχι μόνο ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και ειδικά  όταν είναι στις μαύρες της αλλά μου προσάπτει και κατηγορίες που δεν ισχύουν οι περισσότερες.

Τι να το κάνω που ζήτησα συγνώμη, τι να το κάνω στήριξα ένα άτομο που συμπάθησα και δέθηκα συναισθηματικά μαζί του. Με πέταξε ξαφνικά σαν να ήμουν ένα σκουπίδι. Δεν ήταν μία απλή σχέση μαθητή και καθηγητή. Ήταν μία σχέση με βάθος φιλίας και αλληλοϋποστήριξης σε οτιδήποτε.

Τώρα το έχασα κι αυτό και πλέον δεν έχω φίλους. Αισθάνομαι ξενερωμένος, ξαφνιασμένος, απογοητευμένος, και νευριασμένος.

Στο ερώτημα απαντά η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου:

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για το μήνυμά σας.

Αρχικά θα ήθελα να σας θέσω κάποια ερωτήματα που θα ήταν ενδιαφέρον να αναρωτηθείτε πάνω σε αυτά. Αρχικά, πότε αισθάνεστε ότι «παραφέρεστε»; Συμβαίνει κάτι συγκεκριμένο;

Θα μπορούσε αυτή η περίπτωση με την καθηγήτριά σας, να φανεί ως ένα παράδειγμα για να προβληματιστείτε γενικότερα για το τι σας οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές, τι μπορεί να αισθάνεστε και να φέρεστε έτσι, αλλά και πώς το λαμβάνουν οι άλλοι αυτό.

Εάν υπάρχει η δυνατότητα θα μπορούσατε να κάνετε μια συζήτηση με την καθηγήτριά σας, ρωτώντας τι την ενόχλησε, τι θα ήθελε από την σχέση που είχατε και τελικά τι βίωσε. Είτε διορθωθεί η κατάσταση είτε όχι, θα έχετε πολύ σημαντικές πληροφορίες, από ένα σημαντικό πρόσωπο για εσάς για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε σημαντικούς ανθρώπους και δεν το ελέγχετε.

Μπαίνοντας στη διαδικασία να κατανοήσετε πώς νιώθουν οι άλλοι θα αρχίσετε να το διορθώνετε.

Αυτό που σας προτείνω είναι να δείτε πιο βαθιά και να αντιμετωπίσετε πιο σοβαρά, αυτό που ξεκινήσατε να λέτε, το γεγονός ότι όταν δένεστε με κάποιον, φέρεστε αλλόκοτα. Θεωρώ πώς είναι πιο βαθύ και  ενώ ο στόχος σας είναι οι σχέσεις να γίνονται αρμονικές για κάποιο λόγο οδηγούνται σε εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Όταν το δείτε και το αντιμετωπίσετε όλο αυτό, τότε θα σταματήσετε να αισθάνεστε έτσι.

Θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχολόγο, για να συζητήσετε και να δουλέψετε πιο συγκεκριμένα ότι σας δυσκολεύει.

Για οτιδήποτε θελήσετε είμαι στη διάθεσή σας.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BSc Ψυχολόγος
MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
6983433267
[email protected]
www.aggelikikavallieratou.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φιλία: Τι κάνω λάθος και δεν με πλησιάζει κανείς;

Φιλία: «Εγώ τη θεωρούσα φίλη και εκείνη με μπλόκαρε»!

Σχετικά άρθρα