Εσωτερική γαλήνη: Τα 10 μυστικά των ψυχικά δυνατών ανθρώπων

Η ψυχική δύναμη και η εσωτερική γαλήνη πάνε χέρι με χέρι. Οι ψυχικά ισχυροί άνθρωποι έχουν την αυτοπεποίθηση  ότι μπορούν να διαχειριστούν όποια δυσκολία συναντήσουν στη ζωή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνονται πόνο ή λύπη. Βιώνουν τα αρνητικά αυτά συναισθήματα όπως τα βιώνουμε όλοι μας. Ωστόσο, δεν σπαταλούν την ενέργεια τους στο να αλλάξουν τους ανθρώπους ή ευχόμενοι τα πράγματα γύρω τους να ήταν διαφορετικά.  Παραμένουν επικεντρωμένοι στη διαχείριση των δικών τους σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών.

Επίσης, θέτουν ως προτεραιότητα την αυτοβελτίωση τους, καθώς πιστεύουν βαθιά ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Τέλος, έχουν 10 μυστικά, ή καλυτερα 10 μοτίβα συμπεριφοράς, τα οποία τους βοηθούν να προσεγγίσουν την εσωτερική γαλήνη.

1.Δεν συναναστρέφοναι τοξικά άτομα

Οι άνθρωποι που μας περιστοιχίζουν επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Η συναναστροφή  με ανθρώπους που λένε ψέματα, κουτσομπολεύουν, εκφοβίζουν ή εξαπατούν μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ευημερία μας.

Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι δεν θα χάσουν  ενέργεια προσπαθώντας να αλλάξουν  τους τοξικούς ανθρώπους γύρω τους. Αντιθέτως, θα φροντίσουν να θέσουν σαφή και υγιή όρια στις σχέσεις τους με τους άλλους.

2. Δεν κατηγορούν συνεχώς και για τα πάντα τον εαυτό τους

Αν έχετε την τάση να χρεώνετε όλα τα στραβά και τα ανάποδα 100% σε εσάς και τις επιλογές σας, τότε ουσιαστικά καταλήγετε να επηρεάζετε σημαντικά τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας αλλά και τον κόσμο γύρω σας. Πρέπει να κατανοήσετε ότι δεν έχετε τη δύναμη να εμποδίσετε κάθε αναποδιά.

Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί, αναγνωρίζουν ότι είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές τους, αλλά διακρίνουν  επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν παράγοντες πέρα από τον έλεγχό τους, όπως η οικονομική κατάσταση, ο καιρός, οι επιλογές άλλων ανθρώπων, κτλ.

galini-iremia-1

3. Δεν κυνηγούν συνεχώς  την ευτυχία

Αν έχετε στο μυαλό σας ότι πρέπει να είστε όλη την ώρα ευτυχισμένοι, καλό θα ήταν να παρατηθείτε από αυτή την «εμμονή», αλλά και να ξεκαθαρίσετε μέσα σας ότι είναι άλλο πράγμα η στιγμιαία ευχαρίστηση και άλλο η  μακροπρόθεσμη ικανοποίηση.

Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι είναι πρόθυμοι δουλέψουν σκληρά για να κερδίζουν αυτό που θα τους προσφέρει ικανοποίηση. Δεν ενδίδουν εύκολα τις πρόσκαιρες απολαύσεις. Αναζητούν συνεχώς τρόπους να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον θέτοντας μακροπρόθεσμους στόχους.

4. Δεν διστάζουν να πατήσουν έξω από την comfort zone

Μπορεί να πιστεύετε ότι το να μένετε εντός της δικής σας comfort zone είναι το κλειδί της ευτυχίας στη ζωή. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τακτική θα σας φέρει κάποια στιγμή αντιμέτωπο ή αντιμέτωπη με τα ζητήματα που έχετε αφήσει άλυτα.

Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, μπαίνουν σε άγνωστες περιοχές και δοκιμάζουν τα όριά τους. Γνωρίζουν ότι το να νιώσουν κάποια στιγμή άβολα είναι φυσικό και αποδεκτό και ότι εν τέλει θα τους επιτρέψει να χτίσουν τη ζωή τους πάνω σε καλύτερα θεμέλια.

5. Απορρίπτουν τη νοοτροπία του θύματος.

Το να σκεφτόμαστε ότι οι άνθρωποι γύρω μας έχουν πάντα κακές προθέσεις απέναντί μας, δεν μας βοηθά. Δεν μας αφήνει να είμαστε ο καλύτερός μας εαυτός. Στην πραγματικότητα, αν κατηγορούμε για όλα τα προβλήματά τους άλλους ανθρώπους ή τον κόσμο «που είναι άδικος», δεν θα αναλάβουμε ποτέ ευθύνη για τη ζωή μας.

Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι αναγνωρίζουν τις επιλογές τους, ακόμη κι αν τους έχουν φέρει σε δεινή θέση. Εστιάζουν στα πράγματα που μπορούν να ελέγξουν και αρνούνται να χάσουν το χρόνο τους κατηγορώντας τους άλλους.

galini-iremia-2

6. Δεν προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους άλλους ανθρώπους

Μπορείτε να περάσετε όλη σας τη ζωή προσπαθώντας να κάνετε τους άλλους ανθρώπους να σας συμπαθήσουν. Με το να εξαρτάστε όμως από τη γνώμη και τον θαυμασμό των άλλων, ουσιαστικά αποδέχεστε το να έχουν οι τελευταίοι εξουσία επάνω σας.

Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Δεν χάνουν τον χρόνο τους ανησυχώντας για το αν οι άλλοι άνθρωποι εγκρίνουν τις επιλογές τους.

7. Δεν επιδιώκουν την τελειότητα

Η επιμονή στην τελειότητα μπορεί να αποδειχθεί μια άνιση μάχη. Δεν θα νιώσετε ποτέ αρκετά ευχαριστημένοι, αν έχετε θέσει τον πήχη σας σε δυσθεώρητα ύψη.

Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι αποδέχονται ότι θα αποτύχουν και θα κάνουν λάθη. Είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις ατέλειες και τις αδυναμίες τους.

8. Δεν κρατούν κακίες

Μπορεί να θεωρείτε ότι το να κρατάτε μέσα σας μίσος και θυμό για κάποιον είναι ένας τρόπος τιμωρίας του, αλλά δυστυχώς η προσκόλληση σε αρνητικά συναισθήματα κάνει κακό μόνο σε εσάς.

Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι δεν κρατούν μνησικακίες, ώστε να μπορούν να εστιάσουν όλη την ενέργειά τους σε πιο αξιόλογους σκοπούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δεχτούν να αποτελέσουν αντικείμενα εκμετάλλευσης.

9. Δεν βασίζουν την ευτυχία τους στα υλικά αντικείμενα

Το πόσα χρήματα βγάζετε, πόσο μεγάλο είναι το σπίτι σας, πόσο πολυτελές είναι το  αυτοκίνητο σας ή ακριβά τα ρούχα σας, δεν μπορούν να συμβάλλουν στη δική σας εσωτερική γαλήνη. Περιμένοντας από τα υλικά αντικείμενα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας το πιο πιθανό είναι να μείνετε απογοητευμένος ή απογοητευμένη.

Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι δεν απορρίπτουν εντελώς τα υλικά αγαθά. Μπορούν να εκτιμήσουν και επιδιώξουν να αποκτήσουν όμορφα πράγματα αλλά δεν βασίζουν σε αυτά την ευτυχία τους.

10. Δεν έχουν υπέρμετρη αυτοπεποίθηση

Η σκέψη ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνος ή μόνη σας δεν δείχνει δύναμη. Θα υπάρξουν στιγμές στη ζωή σας που θα χρειάζεστε βοήθεια και θα πρέπει να τη ζητήσετε.

Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι δεν φοβούνται να παραδεχτούν όταν χρειάζονται βοήθεια. Είτε αυτό έχει να κάνει με βοήθεια από κάποιον ειδικό, είτε με τη βοήθεια από έναν φίλο.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 7 μυστικά των ανθρώπων με υψηλή αυτοπεποίθηση

7 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι πολύ σκληρή με τον εαυτό σου

7 μυστικά για να αντιμετωπίσετε σωστά την κριτική

Σχετικά άρθρα