Θλίψη: Κλαίω μέσα στη νύχτα για να σταματήσω να σκέφτομαι και να κοιμηθώ

Έχω κάποια θέματα που επηρεάζουν τη διάθεση μου και την καθημερινότητα  μου, όπως ξαφνική θλίψη, αίσθημα απελπισίας και φόβου για το μέλλον,  σφίξιμο στο στομάχι, πολλές φορές κλαίω μέσα στη νύχτα για να μπορέσω να κοιμηθώ και να σταματήσω να σκέφτομαι. Αρκετές φορές έβρισκα εξαιρετικά δύσκολο να βγω από το σπίτι, τη διαδικασία του να ντυθώ και να ετοιμαστώ για να βγω έξω.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Περιγράφετε στο μήνυμα σας τα συμπτώματα που παρουσιάζετε τον τελευταίο καιρό και καταλαβαίνω ότι, πιθανόν, να σας έχουν ανησυχήσει, να σας έχουν κουράσει και να νιώθετε ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξετε την τωρινή σας κατάσταση. Κάθε σύμπτωμα που περιγράφετε έχει πιθανόν το νόημα του και  καταλαβαίνω ότι όλα συνδέονται μεταξύ τους και έχουν ως αποτέλεσμα να είστε λιγότερο λειτουργική στην καθημερινότητα σας.

Η καθημερινή ζωή μας χαρακτηρίζεται από μία πληθώρα δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουμε και καλούμαστε να είμαστε παρόντες σε αυτές. Η δουλειά, οι σπουδές, οι σχέσεις με τους φίλους μας, η συντροφική σχέση, η οικογενειακή ζωή είναι κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες. Επίσης είναι και ο εσωτερικός μας κόσμος, οι στιγμές που είμαστε μόνοι μας και ερχόμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας, τις ανάγκες και τα συναισθήματα μας. Μέσα από κάποια ενδοσκόπηση, ένα ημερολόγιο ή καθημερινές σκέψεις κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται το πώς νιώθει για όλα όσα κάνει στην καθημερινότητα του και πιθανόν να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα σε κάτι που θέλει και σε κάτι που πρέπει να κάνει στην καθημερινή του ζωή ή ακόμη και στην στάση του απέναντι σε ανθρώπους, στην οικογένεια, σε φίλους αλλά και στη ζωή γενικότερα.

Η δική μου παρότρυνση είναι πέρα από το τι έχετε ως σύμπτωμα (ξαφνική θλίψη, σφίξιμο στο στομάχι, κλάμα), να ακούσετε τι θέλει να σας πει το σώμα σας με αυτό που σας εκφράζει, δηλαδή να στραφείτε σε εσάς και να βρείτε την πηγή. Αυτή η στροφή αποτελεί μία διαδικασία πολύπλοκη και η παρουσία κάποιου ψυχοθεραπευτή σίγουρα αποτελεί ένα πιο ασφαλή δρόμο για να πραγματοποιηθεί.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πότε χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το άγχος με ψυχοθεραπεία;

Από το άγχος δεν μπορώ να κοιμηθώ. Φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω!

Σχετικά άρθρα