Τι είναι οι «λευκοί θόρυβοι» που αποκοιμίζουν τα βρέφη;

Ήχος από πιστολάκι, από απορροφητήρα, από ηλεκτρική σκούπα. Εν ολίγοις κάποιοι μονότονοι αλλά και για κάποιους αρκετά εκνευριστικοί θόρυβοι που ονομάζονται “λευκοί θόρυβοι”. Δεν φαντάζεστε πόσο θα τους εκτιμήσετε τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας, αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να το αποκοιμίσετε!

Ένας συνεχής και “βαρετός” θόρυβος που ακούγεται συνέχεια στο σπίτι έχει ευεργετικές συνέπειες σε ένα μωρό που θέλει να κοιμηθεί. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί οι… τεχνητοί θόρυβοι που βοηθούν αλλά και οι φυσικοί: ο ήχος της βροχής και των κυμάτων για παράδειγμα έχει τα ίδια… εκπληκτικά αποτελέσματα με τον απορροφητήρα που πολλές νέες μαμάδες… σε απόγνωση έχουν “αγαπήσει”!

Γιατί ηρεμεί το νεογέννητο με τους λευκούς θορύβους;

Οι ειδικοί λένε ότι τέτοιου είδους ήχοι χαμηλής έντασης αλλά συνεχόμενοι και μονότονοι θυμίζουν στο νεογέννητο την πρότερη ζωή του μέσα στη μήτρα, όπου άκουγε διάφορους “φυσικούς” θορύβους, όπως η φωνή της μητέρας του, οι διεργασίες στο έντερο της, η μουσική που μπορεί να του έβαζε να ακούσει… Παράλληλα, η συνεχής “‘έκθεση” του νεογέννητου σε έναν συνεχόμενο θόρυβο το προστατεύει από άλλους τρομακτικούς για εκείνο εξωτερικούς θορύβους όπως το γάβγισμα ενός σκύλου για παράδειγμα ή οι κόρνες των αυτοκινήτων!

Πλήρης ησυχία ή λευκός θόρυβος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ενδεχομένως πιο εύκολο και πιο καθησυχαστικό για ένα παιδί να κοιμηθεί με λευκούς θορύβους! Ωστόσο, υπάρχει ένας κίνδυνος να συνηθίσει σε αυτούς και να μην κοιμάται διαφορετικά. Είναι, επομένως, προτιμότερο να περιορίζετε την χρήση τους στις… δύσκολες νύχτες που το παιδί δεν κοιμάται!

Απορροφητήρας όλη νύχτα;

Δεν χρειάζεται να έχετε ανοιχτό τον ανεμιστήρα όλη τη νύχτα. Μπορείτε να βρείτε λευκούς θορύβους στο Youtube πληκτρολογώντας τη φράση είτε ελληνικά είτε αγγλικά που θα βγάλει περισσότερες επιλογές.

Δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα:

Τα μαγικά.. 10ωρα!!!

Και κάποιοι ακόμα: 

https://www.youtube.com/watch?v=WRVmrT5Lcmk

https://www.youtube.com/watch?v=X4Kqtj8DFNg

Νίκη Κοσκινά

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το μωρό μου είναι 1,5 έτους και κοιμάται ακόμα δίπλα μας σε κούνια. Πώς να αλλάξω την κατάσταση;

Διαταραχές ύπνου στα νήπια: Πώς να το χειριστούν οι γονείς;

 

 

Σχετικά άρθρα