Υποψίες για εγκληματική ενέργεια πίσω από τη βλάβη στο αεροσκάφος της Μέρκελ

Το ενδεχόμενο το πρόβλημα που προκάλεσε την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, να οφείλεται σε δολιοφθορά εξετάζουν οι Αρχές, σύμφωνα με γερμανικό μέσο ενημέρωσης.

Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου, που είχε προορισμό το Μπουένος Άιρες όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας G20, ο πιλότος του Airbus A340 εξέπεμψε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης 7600, αναφέροντας ότι τα συστήματα επικοινωνίας ήταν εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post, πληροφορίες της οποίας επικαλείται το Reuters, οι Γερμανοί ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας.

Ο πιλότος του κυβερνητικού αεροσκάφους αποφάσισε να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους για την «περιπέτειά» της, η Μέρκελ σημείωσε πως υπήρξε μία «σοβαρή βλάβη». «Ευτυχώς, υπήρχε ένα εξαιρετικό πλήρωμα και ένας έμπειρος κυβερνήτης», είπε ανακουφισμένη.

Η καγκελάριος πέρασε τη νύχτα σε ξενοδοχείο της Βόννης και σήμερα το πρωί αναχώρησε για τη Μαδρίτη, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σόλτς, όπου θα επιβιβαστούν σε άλλη πτήση για τη πρωτεύουσα της Αργεντινής. Δεν θα καταφέρουν να παραβρεθούν στην τελετή έναρξης της Συνόδου.

Η γερμανική εφημερίδα ενημέρωσε πως η κυβέρνηση ερευνά το κατά πόσο υπάρχει δόλος πίσω από τη βλάβη, ωστόσο οι πηγές που μίλησαν στην Rheinische Post, σημείωσαν πως η έρευνα θα κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Όπως αποκάλυψε το Der Spiegel η βλάβη στο αεροπλάνο ήταν εξαιρετικά σοβαρή, καθώς όλο το σύστημα επικοινωνίας δυσλειτουργούσε, γεγονός που προκάλεσε γενικό συναγερμό.

Μόνο με τη βοήθεια ενός δορυφορικού τηλεφώνου, το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους κατάφερε να έρθει σε επαφή με το κέντρο ελέγχου πτήσεων και να ζητήσει προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης.

Όταν το A340 τελικά έφτασε στην Κολωνία, όμως, παρουσιάστηκε άλλο ένα πρόβλημα: Καθώς το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή, μόνο ο μικρότερος από τους διαδρόμους ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου, το αεροσκάφος μακρινών αποστάσεων έπρεπε να επιβραδύνει πολύ γρήγορα. Επειδή είχε καταναλώσει λίγη κηροζίνη από το Βερολίνο και δεν μπορούσε να ρίξει τα καύσιμα προσεγγίζοντας στην Κολωνία, το πρόβλημα στην προσγείωση ήταν ακόμα σοβαρό. Το αποτέλεσμα: το σύστημα πέδησης υπερθέρμανθηκε – και η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να παρέμβει προληπτικά.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα