Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κορτιζόνη!

Η κορτιζόνη ενδείκνυται για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως είναι μια χρόνια βρογχίτιδα, πόνοι στις αρθρώσεις και διάφορα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα και φυσικά πάντα δίνεται κατόπιν συνταγογράφησης.

Πριν, όμως, πάρεις κορτιζόνη θα πρέπει να ξέρεις μερικά βασικά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν πολύ και θα συμβάλουν στο να αποφύγεις πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη λήψη της.

Καλύτερα να λαμβάνεται το πρωί

Η κορτιζόνη είναι μια συνθετική εκδοχή της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που προέρχεται από τα επινεφρίδια, ο ρόλος της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, η απελευθέρωση ενέργειας στο σώμα. Η φυσική αιχμή της κορτιζόλης είναι περίπου στις 8 το πρωί.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι καλύτερο τα φάρμακα με κορτιζόνη θα πρέπει να λαμβάνονται νωρίς το πρωί, ώστε να αφoμοιωθεί με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό.

Επιτρέπεται το αλάτι

Καμία μελέτη δεν καταδεικνύει την ανάγκη για δίαιτα χωρίς αλάτι. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της θεραπείας με κορτικοστεροειδή, υπάρχει πολύ μικρή κατακράτηση υγρών.

Η κορτιζόνη προκαλεί πρήξιμο, αλλά είναι αναστρέψιμο

Συνήθως, στους τρεις μήνες θεραπείας με κορτιζόνη οι ασθενείς που τη λαμβάνουν παρατηρούν συνήθως μια αλλαγή στη μορφολογία τους με το δέρμα στα χέρια και τα πόδια να συρρικνώνεται, ενώ παρατηρείται πρήξιμο στην κοιλιά, το στήθος, αλλά και το πρήξιμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κορτιζόνη τροποποιεί την κατανομή του λίπους στο σώμα, ειδικά σε γυναίκες και υπέρβαρα άτομα. Όλα, όμως, θα επανέλθουν στο φυσιολογικό όταν η θεραπεία διακοπεί.

Προκαλεί εναλλαγές στη διάθεση

Ειδικά στην αρχή της θεραπείας, είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε μεγάλο ποσοστό ασθενών να παρατηρείται εναλλαγή στη διάθεση των πασχόντων.

Μάλιστα, σε ποσοστό 5 – 10% οι συνέπειες μπορεί να είναι και πιο σοβαρές αναφορικά με την ψυχολογία του ασθενούς, βάσει των αναφορών των επιστημόνων.

Καλύτερα να αποφεύγεται η ζάχαρη

Η κορτιζόνη αλλάζει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σε σημείο που η θεραπεία για τρεις μήνες να διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Οι υπέρβαροι άνθρωποι είναι οι πιο εκτεθειμένοι. Οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή υπερκατανάλωση τροφής και προσοχή σε τροφές που προσφέρουν γρήγορα σάκχαρα, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι ή τα κέικ.

Εύθραυστα κόκκαλα και ευαισθησία σε τένοντες

Η λήψη κορτιζόνης για παραπάνω από τρεις μήνες ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων και οστεοπόρωσης. Για την αποφυγή τους, οι ειδικοί συστήνουν την τακτική άσκηση με το βάρος να πέφτει στην ενδυνάμωση, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι τένοντες, οι οποίοι επίσης γίνονται πιο ευαίσθητοι με τη λήψη της κορτιζόνης.

Επίσης, δύο με τρις φορές είναι καλό να γίνεται πρόσληψη γαλακτοκομικών για την ενίσχυση του ασβεστίου στον οργανισμό.

Διακόπτεται προοδευτικά

Εάν η θεραπεία με κορτιζόνη ξεπερνά τον ένα μήνα, καλό θα είναι εφόσον προβλέπεται διακοπή της θεραπείας με κορτιζόνη να είναι σταδιακή, μιας και σε περίπτωση απότομου τερματισμού της λήψης της υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθεί απότομη πτώση στα επίπεδα ενέργειας του ασθενούς, με δυσκολία στην ανάκαμψη. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος να υπάρξει υπολειτουργία στα επινεφρίδια του ασθενούς με πιθανή συνέπεια ακόμα και τον θάνατο.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Επιτρέπεται η χορήγηση κορτιζόνης σε νεφροπαθή; Τι παρενέργειες μπορεί να έχει;

Τι πρέπει να προσέχουμε στην διατροφή μας όταν παίρνουμε κορτιζόνη

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X