Μπορεί η χρήση των social media να αυξάνει τη μοναξιά και την κατάθλιψη;

Πολλοί άνθρωποι και κυρίως τα άτομα μικρότερης ηλικίας έχουν μεταφέρει μεγάλο μέρος των κοινωνικών τους συναναστροφών στο social media. Μιλούν με τους φίλους τους, μοιράζονται τα νέα τους και γνωρίζουν νέους ανθρώπους μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να μας κάνει να πιστέψουμε ότι τα social media μας βοηθούν να αισθανόμαστε κοινωνικοί και ευτυχισμένοι μέσα από τη συνεχή αλληλεπίδραση με τους άλλους. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Οι επιπτώσεις των social media στην ψυχική μας υγεία μάλλον δεν είναι καλές, αφού η νέα έρευνα με τίτλο «Ο περιορισμός των Social Media μειώνει την μοναξιά και την κατάθλιψη» δείχνει ότι όσοι σερφάρουν επί ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινδυνεύουν από άγχος μέχρι κατάθλιψη.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, σε δείγμα 143 ατόμων, ηλικίας 18-22 ετών. Οι ειδικοί για πρώτη φορά αποδεικνύουν επιστημονικά ότι, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε σε πλατφόρμες όπως του Facebook και του Instagram, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε κατάθλιψη, φόβο, άγχος και αίσθημα μοναξιάς. Μάλιστα η επίδραση είναι ιδιαίτερα έντονη σε άτομα που έχουν ήδη καταθλιπτικές τάσεις.

«Ελάχιστες μελέτες έχουν επιχειρήσει να αποδείξουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει την ψυχική υγεία των χρηστών», λέει η επικεφαλής της μελέτης, Melissa Hunt. «Όταν συγκρίνουμε τη ζωή μας με τις ζωές του άλλων, τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αισθανθούμε άσχημα. Γι’ αυτό, αν αφήσουμε κάτω το κινητό μας κι ας έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους γύρω μας».

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να απέχουμε εντελώς αλλά o χρόνος που περνάμε σερφάροντας στα social media ώστε να κρατάμε σε ισορροπία την πνευματική μας υγεία, πρέπει να ελάχιστος. «Περίπου 30 λεπτά την ημέρα, όχι μόνο δεν μας βλάπτουν» επισημαίνουν οι ερευνητές «αλλά μπορούν να παρέχουν σημαντική βελτίωση της ψυχικής μας υγείας».

Με πληροφορίες από το doctv.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είναι φυσιολογικό να αγαπώ την μοναξιά μου;

Σχέσεις στα χρόνια των social media: Ο Έρωτας είναι εκεί έξω

Ghosting: Τι να κάνεις αν πιστεύεις ότι κάποιος σε «αποφεύγει» στα social media…

Σχετικά άρθρα