Σεξ στην εφηβεία: Ποιοι οι κίνδυνοι για τα παιδιά;

Οι ορμόνες στο maximum τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια στην περίοδο της εφηβείας. Και συχνά καταλήγουν σε σεξουαλικές επαφές που ενδεχομένως να μην έχουν την ανάλογη συναίνεση και από τις δυο πλευρές! Ή μπορεί να μην αισθάνονται 100% έτοιμα τα παιδιά, ειδικά τα κορίτσια, αλλά να… εξαναγκάζονται από τις συνθήκες, από την ανάγκη τους να μοιάζουν στους φίλους τους… Πολλά τα ζητήματα. Και παρόλο που οι σημερινοί νέοι είναι πιο ενημερωμένοι από τους παλιότερους, οι κίνδυνοι που συντρέχουν είναι άλλης φύσεως.

Ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος είναι η σεξουαλική συναίνεση. Ένα παιδί μπορεί να μην αισθάνεται έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα, αλλά να πιέζεται από καταστάσεις και τελικά να ενδώσει. Αυτό δεν είναι βιασμός, αλλά είναι μια πρόωρη… ενηλικίωση που μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα και να είναι και τραυματική. Η πρώτη φορά ενός κοριτσιού κυρίως, αν δεν γίνει με πλήρη συναίνεση μπορεί να αποβεί πολύ τραυματική και να επηρεάσει τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή της…

Σε ποια ηλικία να μιλήσεις στα παιδιά σου για το σεξ;

Το σεξ είναι μια φυσική ανάγκη που είναι πηγαία στον άνθρωπο. Μια συζήτηση για το θέμα μάς φέρνει μεν σε αμηχανία, ακόμα και αν μιλάμε με τον σύντροφό μας, πόσω μάλλον με τα παιδιά μας! Ωστόσο, πρέπει να το κάνεις και μάλιστα οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να γίνει αρκετά νωρίς, όταν το παιδί αρχίζει να ανακαλύπτει το σώμα του, γύρω στα 3-4 έτη. Τότε ξεκινάς και το συνεχίζεις όσο μεγαλώνει, προσαρμόζοντας το λεξιλόγιο ανάλογα με την ηλικία του.

Πώς να μιλήσεις για τη σημασία της σεξουαλικής συναίνεσης;

Πρέπει να είσαι σαφής και συγκεκριμένος: “Το σώμα σού ανήκει”. Μόνο ο έφηβος μπορεί να αποφασίσει για αυτό και κανείς άλλος! Πρέπει να του εξηγήσετε ότι αν δεν αισθάνεται έτοιμος για να κάνει κάτι, δεν πρέπει να το κάνει! Όσο κι αν επιμένει ο άλλος που έχει απέναντί του! Τα ποσοστά των εφήβων που ενδίδουν τελικά στον σύντροφό τους αγγίζουν το 6-9%, ανάλογα με το φύλο. Δεν είναι πολύ υψηλό αλλά αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσοστό της βίαιης σεξουαλικής πράξης (8%), τότε τουλάχιστον ένα 15% των εφήβων έχει ολοκληρωμένες πράξεις χωρίς συναίνεση!

Πώς να μην ενοχοποιήσετε τα παιδιά σας;

Ο νόμος θεωρεί ως δεδομένο ότι οι άνθρωποι πριν κλείσουν τουλάχιστον τα 15 δεν έχουν σεξουαλικές επαφές. Οι εποχές ωστόσο έχουν αλλάξει και υπάρχουν πολλοί νέοι με ολοκληρωμένες σχέσεις σε αυτήν την ηλικία, καλώς ή κακώς… Αν τους μιλήσετε απαγορευτικά για το σεξ, σαν κάτι το μεμπτό, είναι πολύ πιθανό να τους οδηγήσετε προς αυτό, τροφοδοτώντας την έμφυτη αντιδραστικότητα της ηλικίας τους.

Καλό είναι να τους μάθετε να διαχωρίζουν τη σεξουαλική επιθυμία από τη σεξουαλική ετοιμότητα. Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να υπάρχει, αυτό είναι κάτι που δεν ελέγχεται εύκολα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα του εφήβου είναι έτοιμο για την επαφή!… Για να βοηθήσετε το παιδί σας, πρέπει να είστε δίπλα του, να το ρωτάτε πώς αισθάνεται, χωρίς ωστόσο να το κρίνετε!

Να μιλήσω διαφορετικά στο αγόρι και το κορίτσι;

Υπάρχει μια τάση που καλλιεργείται και από τους δυο γονείς για διαφορετικούς λόγους ότι το αγόρι έχει άλλες ανάγκες από το κορίτσι. Είναι διαιώνιση των κλασικών κλισέ που προσπαθεί να αποβάλει η σύγχρονη κοινωνία. Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ορμονικές και σωματικές διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα, που βιώνουν με διαφορετικό τρόπο τόσο την ήβη όσο και τη σεξουαλική αφύπνιση. Σε αυτά πρέπει να εστιάσετε κι όχι στο κοινωνικό φαίνεσθαι και στην αναπαραγωγή κακών στερεοτύπων!

Η σημασία των προφυλάξεων – Η επίσκεψη στον γυναικολόγο!

Στις συζητήσεις σας για το σεξ όταν βρίσκονται στην εφηβεία οφείλετε εσείς οι ίδιοι να προμηθεύετε τα παιδιά σας με προφυλακτικά. Ενημερώστε τους για τους κινδύνους που διατρέχουν και μιλήστε τους για όλες τις μεθόδους προστασίας και αντισύλληψης… Και φυσικά είναι καλό οι μανάδες να κανονίσουν μια επίσκεψη με τις κόρες τους στον γυναικολόγο, ώστε εκείνος να μπορέσει να τους λύσει όλες τις απορίες που εκείνες μπορεί να ντρέπονται να συζητήσουν!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από parents.fr και leparisien.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Προεφηβεία και σεξουαλική ταυτότητα: «Ανησυχώ για τις προτιμήσεις του γιου μου»…

Αυνανισμός στην εφηβεία: συμβουλές για τους γονείς

Σεξ και εφηβεία: Γιατί φοβάμαι να το πω στους γονείς μου;

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα