Μετακόμιση και φιλίες: Στο νέο μου σχολείο δεν κάνω παρέα με πολλά παιδιά…

Είμαι 13 χρονών και μετακόμισα πρόσφατα στον Πειραιά. Μέτα από 2 μήνες σχεδόν που ξεκινήσαμε το σχολείο μπορώ να πω πως έχω προσαρμοστεί στο καινούριο μου σχολείο. Όμως εδώ και δεν κάνω παρέα με παιδιά του τμήματός μου και αν κάνω αυτά θα είναι αγόρια. Για κάποιο λόγο που δεν ξέρω τα κορίτσια της τάξης μου απομακρύνονται από μένα. Ενώ προσπαθώ να τις προσεγγίσω, δεν καταφέρνω τίποτα και νιώθω άβολα μέσα στην τάξη. Είναι φορές που θέλω να γυρίσω στην Πάτρα διότι εκεί έκανα παρέα με 3 διαφορετικά σχολεία ενώ εδώ με 20 συγκεκριμένα παιδιά περίπου. Ας πούμε σήμερα το τμήμα όπου είναι αυτά τα παιδιά σχόλασε νωρίτερα και εγώ ήμουν μόνη μου. Μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω με αυτό το πρόβλημα;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Σίγουρα είναι πάρα πολύ θετικό το ότι μέσα σε 2 μήνες κατάφερες να προσαρμοστείς και σε μια καινούργια πόλη και στο νέο σου σχολείο.Έχουμε ξαναπεί πως αυτές οι μετακομίσεις και οι αλλαγές για πολλά παιδιά αποτελούν ψυχοπιεστικό γεγονός και πρέπει να είσαι χαρούμενη που τα έχεις καταφέρει.

Τώρα γιατί τα κορίτσια της τάξης σου απομακρύνονται από σένα είναι κάτι που δεν μπορώ να γνωρίζω τον λόγο. Ο τρόπος που προσεγγίζεις τα αγόρια είναι ίδιος με εκείνον που προσεγγίζεις τα κορίτσια ή διαφέρει;Ίσως εκεί να βρίσκεται η αιτία. Μήπως έχεις ενδιαφέροντα που είναι πιο κοντά επίσης σε αυτά των αγοριών; Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις. Μπορείς να κρατήσεις το θετικό ότι είσαι επικοινωνιακή πάντως.

Θα μου επιτρέψεις τέλος να σου πω ότι το ότι κάνεις παρέα με 20 παιδιά δεν αποτελεί πρόβλημα! Πρόβλημα θα ήταν να είσαι απομονωμένη από όλους. Εξάλλου οι φιλίες που κρατάνε είναι τελικά με πολύ λίγα άτομα και οι υπόλοιπες είναι απλά γνωριμίες. Για κάποιον λόγο αυτό σε αγχώνει γιατί μάλλον έχεις τοποθετήσει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά.

Η ηλικιακή μετάβαση της εφηβείας… 

Θα ήθελα να συμπληρώσω σε όλα αυτά πως πέρα από την μετάβαση τη γεωγραφική είσαι και σε μια ηλικία όπου υπάρχει και μετάβαση ηλικιακή. Τα παιδιά μπαίνοντας στην εφηβεία αρχίζουν και διαμορφώνουν μια διαφορετική ταυτότητα και μια αίσθηση εαυτού που διαφέρει από την παιδική ηλικία με συνέπεια να κάνουν παρέα πιο εκλεκτικά και με άτομα με τα οποία θεωρούν ότι μοιράζονται κοινά στοιχεία και αυτή η εκλεκτικότητα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Εμπεριέχει το στοιχείο της συνειδητοποίησης του εαυτού που είναι ένα ακόμα βήμα ενηλικίωσης.

Νομίζω πως η βάση των 20 ατόμων που αναφέρεις είναι μια καλή αρχή ώστε να ενσωματωθείς και να κάνεις πιο στενή παρέα με τα άτομα εκείνα με τα οποία θεωρείς πως σας ενώνουν πράγματα.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς να γίνεις η ψυχή της παρέας

Μετακόμιση σε ξένη χώρα: «Οι φίλοι μου με ξέχασαν – Δε με καταλαβαίνει κανείς»!

Μετακόμιση: Πώς επηρεάζει τις φιλίες του παιδιού

Μετακόμιση: όταν το παιδί πρέπει να αλλάξει σχολείο και αντιδρά

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα