Δυσλειτουργία θυρεοειδούς: 6 συμπτώματα που καμία γυναίκα δεν πρέπει να αγνοήσει!

Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες του οργανισμού, καθώς ρυθμίζει τις λειτουργίες του σώματός μας, διατηρώντας την καλή του κατάσταση.

Έτσι, εάν κάτι δεν πάει καλά με τον θυρεοειδή σου, τότε επηρεάζεται ο οργανισμός σου και κατ’ επέκταση η σωματική αλλά και ψυχική σου υγεία.

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;

Τι είναι όμως ο θυρεοειδής; Πρόκειται για έναν μικρό αδένα, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του λαιμού μας και μπορεί να ευθύνεται για διάφορα προβλήματα υγείας που εμφανίζει κανείς. Αυτό σημαίνει είτε όταν ο συγκεκριμένος αδένας υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμό), είτε όταν υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός).

Το κακό είναι ότι τα συμπτώματα κάποιας ανωμαλίας στη λειτουργία του θυρεοειδούς δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά, καθώς είναι πολύ πιθανό να θεωρηθούν συμπτώματα κάποιου άλλου προβλήματος υγείας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί μία στις οκτώ γυναίκες θα εμφανίσουν δυσλειτουργία θυρεοειδούς κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ειδικά στην ηλικιακή δεκαετία από 30 έως 40, οι γυναίκες εκδηλώνουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους σε ποσοστό 10 – 20%.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που το πρόβλημα με τον θυρεοειδή δεν τεθεί υπό παρακολούθηση και ιατρική φροντίδα είναι πιθανό να δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τη λειτουργία της καρδιάς.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποια συμπτώματα θα πρέπει να σε ανησυχήσουν:

Αλλαγές στο βάρος σου

Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, αυτό επηρεάζει και τον μεταβολισμό μας με αποτέλεσμα να παρατηρήσουμε απότομη και αδικαιολόγητη αύξηση στο βάρος μας. Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού συμβαίνει το αντίθετο. Έχουμε, δηλαδή, απώλεια κιλών χωρίς κάποια δίαιτα ή συγκεκριμένη προσπάθεια.

Διαταραχές στην αρτηριακή πίεση

Ο θυρεοειδής και η ορμόνη του (TSH) είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την καρδιά και τη λειτουργία της.

Στον υποθυρεοειδισμό οι παλμοί σου πέφτουν, ενώ αντίθετα στον υπερθυρεοειδισμό οι παλμοί σου αυξάνονται με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις να πάθεις καρδιακή ανεπάρκεια. Ταυτόχρονα, η αρτηριακή πίεση είναι ακανόνιστη με απότομες διακυμάνσεις.

Επηρεάζεται η λειτουργία του εντέρου

Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, επηρεάζεται έντονα η λειτουργία του εντέρου μας. Συγκεκριμένα, είναι πιθανό να παρατηρήσεις ότι δεν πας τόσο συχνά στην τουαλέτα όσο πήγαινες, με αποτέλεσμα να γίνεις δυσκοίλια. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό πηγαίνεις συχνά τουαλέτα με τα κόπρανά σου να είναι πιο υγρά.

Συνεχής κόπωση

Ο υπερθυρεοειδισμός σε εξαντλεί και νιώθεις συνέχεια κουρασμένη, καθώς ο οργανισμός είναι υποχρεωμένος να καταναλώνει όλα τα αποθέματα ενέργειας που έχει.

Το αίσθημα κόπωσης είναι έντονο και μπορεί να συνδυάζεται με την πρόσληψη βάρους. Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού, είσαι σε υπερένταση, όμως και πάλι κουράζεσαι γρήγορα.

Εναλλαγές στη διάθεση

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σου και να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεσή σου. Η κατάθλιψη είναι ένα σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες και μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί ότι μπορεί να εμπλέκεται ο θυρεοειδής, καθώς η ίδια η κατάθλιψη έχει παρόμοια συμπτώματα.

Από την άλλη, εάν έχεις υπερθυρεοειδισμό, η διάθεσή σου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και να έχεις το αίσθημα ότι όλα τρέχουν γύρω σου πολύ γρήγορα.

Διαταραχές στην περίοδο

Εάν παρατηρήσεις αλλαγή στην περίοδό σου, έχοντας πιο βαριές και επίπονες περιόδους, θα πρέπει να ανησυχήσεις για την ύπαρξη υποθυρεοειδισμού. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσεις σημαντικές αλλαγές στον κύκλο σου.

Αντίθετα, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει πιο ελαφρές περιόδους από ό, τι συνήθως έχεις ή μπορεί και να εξαφανιστεί για μερικούς μήνες απροσδόκητα.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Μπορεί ο υπερθυρεοειδισμός να σχετίζεται με την κολπικη μαρμαρυγή;

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Αίτια και αντιμετώπιση

Χρόνια κόπωση: Λόγοι που νιώθεις συνέχεια κούραση

 

Σχετικά άρθρα