Βρογχίτιδα και πνευμονία: Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται

Η βρογχίτιδα και η πνευμονία είναι δύο λοιμώξεις που μπορούν να επηρεάσουν τους αεραγωγούς του οργανισμού. Παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, τα οποία μπορεί να προκαλούν σύγχυση, αλλά υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που εκδηλώνονται και στις αιτίες τους.

Πάνω απ’ όλα, η πνευμονία επηρεάζει τους πνεύμονες, ενώ η βρογχίτιδα επηρεάζει τους βρόγχους, ένα είδος σήραγγας για να πάρει αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες.

Πού οφείλονται;

Οι περισσότερες περιπτώσεις βρογχίτιδας προκαλούνται από ιούς, συχνά οι ίδιοι που προκαλούν κρυολογήματα και γρίπη.

Επιπλέον, ένα κρύωμα ή μια γρίπη συχνά προηγούνται της βρογχίτιδας.

Ωστόσο, η πνευμονία προκαλείται κυρίως από βακτήρια (καθώς και από ιούς και μύκητες, αλλά σε πιο μεμονωμένες περιπτώσεις).

Ποια τα συμπτώματά τους;

Το πιο σημαντικό σύμπτωμα της βρογχίτιδας είναι ο βήχας, μερικές φορές συνοδεύεται από πτύελα, ήπιο πυρετό, πόνους στο σώμα, πόνο στο στήθος, πονοκέφαλο, κόπωση και δύσπνοια.

Σε περίπτωση πνευμονίας, ο βήχας συνοδεύεται επίσης από πτύελα (μερικές φορές από αίμα) και πόνο στο στήθος, αλλά και υψηλό πυρετό, ρίγη, δυσκολία στην αναπνοή, έλλειψη όρεξης και κατάσταση δυσφορίας. Η πνευμονία είναι πιο επικίνδυνη από τη βρογχίτιδα και μπορεί να είναι μοιραία.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Καθώς η βρογχίτιδα είναι σχεδόν πάντα ιογενής, οι αντιβιοτικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές.

Μπορείτε να ανακουφίσετε μερικά συμπτώματα με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Μερικά κουταλάκια του γλυκού μέλι σε τσάι ή ζεστό νερό μπορεί επίσης να απαλύνει τον βήχα.

Η βακτηριακή πνευμονία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Η έγκαιρη διάγνωση από έναν επαγγελματία υγείας αυξάνει τις πιθανότητες γρήγορης ανάκαμψης και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ανάπαυση και πρόσληψη υγρών συνιστάται και στις δύο περιπτώσεις.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης, θυμηθείτε να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιοκοκκικού εμβολίου βοηθούν στην προστασία των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Έχω βρογχίτιδα και η αγωγή που παίρνω δεν είναι αποτελεσματική. Τι να κάνω;

Σχετικά άρθρα