5 Βιβλία για το καλοκαίρι. Από τον Θανάση Λάλα

Τζορτζ  Πελεκάνος  ” Η Προμήθεια”  

Εκδόσεις Πατάκη

Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

Μόλις κυκλοφόρησε.

Είναι το προτελευταίο του βιβλίο. Κάθε φορά που βγαίνει ένα καινούργιο βιβλίο του Πελεκάνου στην Ελλάδα πέφτω σαν τυφλός πάνω του. Έλληνας συγγραφέας που θεωρεί γενέθλια πόλη του την Ουάσινγκτον. Εκεί ζει και εργάζεται. Παραγωγός ανεξάρτητων ταινιών, βραβευμένος δημοσιογράφος, παραγωγός και σεναριογράφος της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς “The Wire”. Αυτή την περίοδο σεναριογράφος της γνωστής τηλεοπτικής σειράς ” Τreme”. Πάνω από όλα όμως ο καλύτερος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων στον κόσμο μαζί με τον Ιαν Ρανκιν.

“Η Προμήθεια” το πρώτο βιβλίο με ήρωα τον Σπύρο Λούκας επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι “Ο Πελεκάνος είναι ίσως ο μεγαλύτερος εν ζωή συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων της Αμερικής”,  όπως είπε και ο Στήβεν Κινγκ (Αμερικανός συγγραφέας βιβλίων θρίλερ και τρόμου). H εφημερίδα New York Times έγραψε γι’αυτό το βιβλίο: ” Ο κύριος Πελεκάνος ανήκει σε μια θαυμαστή αδελφότητα συγγραφέων που ωθούν το αστυνομικό μυθιστόρημα στο επίπεδο της καθαρής λογοτεχνίας “.

Με άλλα λόγια αγαπητοί φίλοι ακόμα και να μην σας αρέσουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα διαβάστε αυτό το βιβλίο γιατί ξεφεύγει από την απλή αστυνομική πλοκή. Είναι ένα λογοτέχνημα που δημιουργεί αληθινούς ήρωες με ελαττώματα και προτερήματα. Αναλύει ψυχολογικές καταστάσεις που αφορούν όλους μας. Μελετάει το δίπολο επιρροές και επιλογές και καταλήγει στο αιώνιο ερώτημα εάν μια υλική μεγάλη απολαβή μπορεί να αντισταθμίσει την οικογένεια, την αγαπημένη σου, την ίδια σου τη ζωή.

Θανάσης Λάλας

 

Σχετικά άρθρα