Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Ασφάλεια τροφίμων και βασικοί κανόνες υγιεινής στην κουζίνα σας!

Ασφάλεια τροφίμων και βασικοί κανόνες υγιεινής στην κουζίνα σας!

Πιθανότατα κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος αυτό που σας απασχολεί περισσότερο είναι η προετοιμασία ενός νόστιμου και θρεπτικού γεύματος. Ένα πράγμα που μπορεί να μην περνάει από το μυαλό σας – ίσως γιατί το θεωρείτε δεδομένο – είναι αν το τρόφιμο που σερβίρετε στο πιάτο είναι ασφαλές για την υγεία σας.

Επιμέλεια:

Δημήτρης Τυμπής, Τεχνολόγος τροφίμων, καθηγητής ΤΕΙ

Δρ Άννα Παπαγεωργίου, κλινική διαιτολόγος, καθ. φυσικής αγωγής, διδάκτωρ Ιατρικής σχολής Αθηνών

Θα χρειαστεί, λοιπόν, να αφιερώσετε ελάχιστα παραπάνω χρόνο και προσοχή για να ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα τρόφιμα που αγοράζετε και παρασκευάζετε είναι ασφαλή.

Οι κανόνες υγιεινής για την ασφάλεια των τροφίμων σας προστατεύουν από τις τροφικές δηλητηριάσεις και τις ασθένειες που προκαλούνται από τους παθογόνους μικροοργανισμούς  Ε. coli, σταφυλόκοκκο, σαλμονέλα, καμπυλοβακτήριο και λιστέρια που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, πυρετό, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, εμετό, αφυδάτωση κ.ά.

Βασικοί κανόνες:

Κατά την αγορά:

  • Η αγορά ασφαλών τροφίμων είναι το πρώτο βήμα. Για να εξασφαλίσετε τη φρεσκάδα, τα τρόφιμα ψυγείου πρέπει να τοποθετηθούν στο καλάθι σας τελευταία.
  • Κατά την αγορά συσκευασμένου κρέατος, πουλερικών ή ψαριών ελέγξτε την ημερομηνία λήξης στην ετικέτα και την ακεραιότητα της συσκευασίας τους.

  • Μην αγοράζετε ψάρια ή κρέατα που δεν έχουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα, μυρίζουν ή έχουν ασυνήθιστη όψη.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι καθαρά και χωρίς ραγίσματα ή σπασίματα στο κέλυφος.

Μην αγοράζετε:

  • Φρούτα χτυπημένα ή με σπασμένο φλοιό, γιατί τα βακτηρίδια μπορούν να εισέλθουν εύκολα και να τα μολύνουν
  • Μη παστεριωμένους μηλίτες ή χυμούς γιατί μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια.

Συντήρηση και ψύξη

  • Πολύ σημαντικό είναι να ελέγξετε τη θερμοκρασία του ψυγείου και του καταψύκτη σας: Το ψυγείο σας πρέπει να ρυθμιστεί στους 5 ° C (40 ° F) και ο καταψύκτης στους -18 ° C (0 ° F) ή και χαμηλότερα. Αυτές οι ψυχρές θερμοκρασίες απομακρύνουν τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού τα βακτηριδίων στα τρόφιμα.
  • Κρατήστε τα αυγά στην αρχική χάρτινη συσκευασία και αποφύγετε να τα καθαρίσετε.
  • Τοποθετήστε τα σε φαγητοδοχείο κλειστό.
  • Βάλτε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια σε χωριστές πλαστικές σακούλες και στα χαμηλότερα ράφια του ψυγείου για να μην φτάνουν τα υγρά τους στα άλλα τρόφιμά και τα επιμολύνουν.
  • Παγώστε ή μαγειρέψτε πουλερικά ή ψάρι εντός 1 έως 2 ημερών.
  • Ψήστε ή μαγειρέψτε νωπό κρέας εντός 3 έως 5 ημερών.
  • Προετοιμασία και μαγείρεμα

Φρούτα και λαχανικά

  • Πλύνετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με άφθονο καθαρό τρεχούμενο νερό ακόμη και αν σκοπεύετε να τα ξεφλουδίσετε. Με το πλύσιμο αφαιρείτε οποιοδήποτε υπόλειμμα φυτοφαρμάκων, βρωμιάς ή βακτηρίων.

  • Πλύνετε τα λαχανικά όπως τα καρότα, τα αγγούρια ή τα πεπόνια, για να αποφύγετε τη μεταφορά βακτηριδίων από το φλοιό στο μαχαίρι.
  • Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα των φυλλωδών λαχανικών, όπως το σπανάκι ή το μαρούλι.

Kρέας, ψάρια και αυγά

  • Πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά την προετοιμασία ωμού κρέατος, πουλερικών, ψαριών ή αυγών.
  • Κρατήστε τα ωμά κρέατα και τα υγρά τους μακριά από άλλα τρόφιμα στο ψυγείο και στους πάγκους.
  • Τα μικρόβια σκοτώνονται κατά το μαγείρεμα όταν το κοτόπουλο φτάσει σε μια εσωτερική θερμοκρασία 74 ° C (165 ° F).
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστά σκεύη για το μαγείρεμα. Ποτέ μην βάζετε μαγειρεμένο φαγητό σε ένα πιάτο που έχετε ακουμπήσει ωμό κρέας, πουλερικά ή ψάρια.

  • Ξεπαγώστε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα έχουν φτάσει σε μια ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία.
  • Τοποθετήστε το θερμόμετρο στο κέντρο του κρέατος και μακριά από τα οστά ή το λίπος και πλύνετε τον αισθητήρα του ανάμεσα στις χρήσεις.

Οι συστάσεις:

  • Πουλερικά: 74 ° C
  • Μπριζόλες και ψητά βοδινού, μοσχαρίσιου, χοιρινού και αρνιού: 63 ° C
  • Αλεσμένο μοσχάρι, μοσχάρι, χοιρινό και αρνί: 63 ° C
  • Ψάρια: 63 ° C
  • Αυγά: 71 ° C  ·

Ανακατεύετε τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Κόψτε το κρέας σε μεσαία κομμάτια για να διασφαλίσετε ότι θα μαγειρευτεί στο κέντρο.

Κανόνες υγιεινής

  • Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι οι επιφάνειες της κουζίνας και τα χέρια σας είναι καθαρά, για να αποτρέψετε την εξάπλωση βακτηρίων
  • Πλύνετε τις επιφάνειες κοπής ξεχωριστά από άλλα πιάτα και σκεύη σε ζεστό σαπουνόνερο, γιατί μπορεί να γίνουν ένα έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια εάν δεν καθαρίζονται προσεκτικά
  • Μην χρησιμοποιείτε παλιές επιφάνειες κοπής με ρωγμές ή βαθιές εκδορές, επειδή τα βακτήρια ενδέχεται να κρύβονται σε αυτές τις ρωγμές
  • Μην χρησιμοποιείτε πετσέτα πιάτων για να σκουπίσετε τα χέρια σας μετά την προετοιμασία του ωμού κρέατος, πουλερικών, ψαριών ή αυγών
  • Τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν τις πετσέτες και να εξαπλωθούν στη συνέχεια στα χέρια
  • Αφού προετοιμάσετε τα τρόφιμα, σκουπίστε τους πάγκους της κουζίνας σας και άλλες εκτεθειμένες επιφάνειες με ζεστό σαπουνόνερο. Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσετε τις επιφάνειες.

Επικοινωνήστε με την Άννα Παπαγεωργίου για να σχεδιάσει το ατομικό πλάνο διατροφής. Επισκεφτείτε το www.evrostia-health.gr για περισσότερες πληροφορίες για τα προγραμμάτα διατροφής, ευεξίας και αντιγήρανσης.

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X




[recaptcha id:recaptcha]