Σάλτσα για να απογειώσετε τη γαλοπούλα σας

Έχετε βρει την τέλεια συνταγή για τη γαλοπούλα αλλά κάτι σας λείπει; Μήπως θέλετε να νοστιμίσετε το γιορτινό φαγητό με μία συνοδευτική σάλτσα; Η παρακάτω συνταγή θα σας βοηθήσει ώστε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Συστατικά

  • 4 κουταλιές λίπος από το ταψί της γαλοπούλας (ή λιωμένο βούτυρο),
  • ½ φλ. άσπρο κρασί,
  • 3 κουταλιές αλεύρι,
  • αλάτι και πιπέρι.

 

Ζωμός:

  • Τα εντόσθια και ο λαιμός της γαλοπούλας,
  • 2 φύλλα δάφνης,
  • 1 καρότο σε ροδέλες,
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα,
  • 1 κλωνάρι σέλινο τεμαχισμένο,
  • 1 κουταλάκι σπόροι πιπεριού,
  • αλάτι

Βήματα

Βήμα 1

Καθώς ψήνεται η γαλοπούλα, ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με 5 φλ. αλατισμένο νερό που βράζει όλα τα υλικά του ζωμού. Τα αφήνετε να βράσουν για ½ ώρα και σουρώνετε το ζωμό.

Βήμα 2

Αφού βγάλετε τη γαλοπούλα, παίρνετε 4 κουταλιές από το λίπος που υπάρχει μέσα στο ταψί και πετάτε το υπόλοιπο. Ρίχνετε μέσα στο ταψί το κρασί και ½ φλ. νερό και ξύνετε τον πάτο του με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσει ό,τι κόλλησε εκεί (αν χρειαστεί, βάζετε το ταψί για λίγο στη φωτιά). Αδειάζετε το περιεχόμενο του ταψιού σε ένα μπολ, περνώντας το από σουρωτήρι.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε το λίπος που κρατήσετε (ή λιωμένο βούτυρο) σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι. Το ανακατεύετε 1-2 λεπτά, προσθέτετε το ζωμό (πρέπει να έχετε 3 φλ.) και ανακατεύετε καλά με το σύρμα. Σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, ανακατεύετε μέσα το μίγμα του κρασιού. Τα βράζετε όλα μαζί για άλλα 5 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να κοχλάσει η σάλτσα και να δέσει. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το βούτυρο σε κομματάκια.

 

 

Πηγή: xrysessyntages.com

Σχετικά άρθρα