Όταν η χαμηλή αυτοεκτίμηση στρώνει τον δρόμο στην ψυχολογική βία

Είμαι με ένα αγόρι 7 χρόνια με χωρισμούς ανά διαστήματα. Είμαι δύσκολος χαρακτήρας πολύ, έχω περιέργειες, ζηλεύω… Στο παρελθόν μου έχει πει ψέματα. Αυτό δε βοήθησε τη ζήλεια. Όταν τσακωνόμαστε με βρίζει άσχημα αλλά ποτέ αν δεν τον φτάσω στο αμήν… Μαζεύει, μαζεύει και με βρίζει. Είμαι ανυπόφορη και εγώ. Ώρες ώρες αναρωτιέμαι πώς με αντέχει.

Αλλά στο παρελθόν πέρασα πολλά… Ψέματα, προσβολές, μέχρι και χαστούκι έφαγα. Ήμουν αγρίμι και εγώ για να λέω την αλήθεια. Έξι χρόνια δεν με έχει χτυπήσει. Τώρα θα μείνουμε μαζί. Φοβάμαι, όχι ότι θα μου κάνει κακό, όσο τη λεκτική βία και πώς θα βγει. Ξέρω  ότι αγαπιόμαστε, αλλά δεν ξέρω αν ακόμη μπορώ να μείνω με αυτόν.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Στο μήνυμά σας αναφέρετε μια νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στην πολυετή σχέση σας: ζήλεια, ψέματα, προσβολές, λεκτική βία και σωματική βία στο παρελθόν.

Φαίνεται να παίρνετε πολύ επάνω σας την ευθύνη της σχέσης, αναφέροντας πως είστε πολύ δύσκολος χαρακτήρας, πως έχετε περιέργειες, ζηλεύετε, πως τον φτάνετε στο αμήν και είστε ανυπόφορη. Η πρώτη μου σκέψη είναι πως έχετε εξαιρετικά χαμηλή αυτοεκτίμηση, πως ουσιαστικά δεν έχετε εσείς η ίδια αγαπήσει και φροντίσει τον εαυτό σας ώστε να ελευθερωθείτε από ανασφάλειες και να μπορέσετε να βάλετε όρια, στον εαυτό σας αλλά και στον σύντροφό σας.

Φυσικά, το ότι εσείς συμπεριφέρεστε χωρίς όρια δεν αιτιολογεί τη δική του λεκτική και ψυχολογική βία, και φαίνεται πως μέσα σε αυτή τη σχέση κανείς από τους δύο δεν μπορεί να βάλει όρια και προκαλείτε όλο και μεγαλύτερο κακό ο ένας στον άλλο.

Κατανοώ πως εν όψει της συμβίωσης, που αποτελεί ένα επόμενο βήμα σε μια σχέση, φοβάστε το πώς θα πάνε τα πράγματα, δεδομένου του ιστορικού της σχέσης σας. Από τις περιγραφές σας, αντιλαμβάνομαι πως η σχέση αυτή δεν είναι έτοιμη να περάσει σε ένα επόμενο στάδιο , αν πρώτα δε δουλευτούν ουσιαστικά τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζετε. Το να προχωράμε μια σχέση επειδή «έτσι κάνουν όλοι μετά από τόσα χρόνια», χωρίς να αξιολογούμε την ποιότητα της σχέσης, αλλά και το αν επιτελεί τον σκοπό της, δηλαδή το να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα σε αυτή, δηλώνει μια βαθιά συναισθηματική ανωριμότητα.

Μιλήστε ανοιχτά για τα προβλήματα της σχέσης σας σε εκείνον, και αναζητήστε βοήθεια ειδικού για να σώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας, αρχικά. Ενδυναμώνοντας εσάς, πιστεύοντας σε εσάς, θα μπορέσετε να διακρίνετε ποιοι άνθρωποι και ποιες σχέσεις σας κάνουν καλό και πότε τελικά  επιλέγετε να πληγώνεστε, αισθανόμενη ακόμη πιο «λίγη».

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Γιατί δεν μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου;

Πώς η χαμηλή σου αυτοεκτίμηση βάζει σε κίνδυνο τη σχέση σου

Αυτοεκτίμηση: Πώς θα νιώσετε ότι έχετε αξία;

Σχετικά άρθρα