«Στέλλα κοιμήσου»: Η παράσταση που… μιλάει στις ψυχές μας!

«Στέλλα κοιμήσου»: Είδα μια παράσταση που διαφημίστηκε με τον καλύτερο τρόπο από τα στόματα των ίδιων των θεατών. Το λεγόμενο word of mouth ανέδειξε μια παράσταση που πραγματικά κατόρθωσε να μπει μέσα στις ψυχές μας.

Φέτος που συνεχίζεται για τρίτη χρονιά και μεταφέρθηκε από το Εθνικό θέατρο στο θέατρο Τζένη Καρέζη κατόρθωσα να την δω και εγώ. Ήμουν πολύ επιφυλακτική. Είχαν προηγηθεί δύο παραστάσεις που είχα παρακολουθήσει για τις οποίες δεν έγραψα καμιά κριτική γιατί δεν μου άρεσαν.

Ευτυχώς η παράσταση «Στέλλα κοιμήσου» με αποζημίωσε. Με κράτησε με όλες μου τις αισθήσεις ανοιχτές σε κάθε λεπτό της παράστασης. Μόλις μπήκα, κατάλαβα ενεργειακά ότι εκεί κάτι γίνεται. Το θέατρο κατάμεστο από γνωστούς διακεκριμένους και άγνωστους αλλά εξίσου μοναδικούς ανθρώπους, χωρίς να αφήνουν ούτε μία καρέκλα άδεια.

Το θέμα της παράστασης και η χρήση της γλώσσας από τους ηθοποιούς

Πρώτη θεατρική δουλειά του καταξιωμένου κινηματογραφιστή Γιάννη Οικονομίδη. Το θέμα της η βία σε όλες τις μορφές της. Λεκτική, ψυχολογική, σωματική. Ο ρεαλισμός της παράστασης σού επιτρέπει να ταυτιστείς, να μπεις μέσα στους ρόλους, να νιώσεις ότι είσαι κι εσύ ένας ήρωας της παράστασης που έχει υποστεί την βία με κάθε μορφή της. Ίσως οι σκέψεις σου τρέξουν να καταλάβουν πως είσαι εσύ στη σκηνή της καθημερινής ζωής εθισμένος σε μια Βία σκληρή, οδυνηρή και ανυποχώρητη.

Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί στην παράσταση φεύγει από τα στερεότυπα του ορθού λόγου και γίνεται αγοραία, χυδαία όπως συχνά τη βιώνουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού μας και την ψεύτικη εικόνα του καθωσπρεπισμού.

Η παράσταση αποκαλύπτει τα πιο ταπεινά ένστικτα που κρύβουμε όλοι μέσα μας και τα εκτονώνουμε κατά βούληση. Σ’ ένα σαλόνι μικροαστών που ονειρεύονται να γίνουν μεγαλοαστοί συναντούμε τα μίση, τα πάθη, τον απαξιωμένο ηθικό κώδικα, τον λήθαργο των συναισθημάτων, τα κατακρεουργημένα όνειρα και την εκμηδένιση του εαυτού (μας).

Οι ηθοποιοί

Όλοι οι ηθοποιοί ερμηνεύουν συγκλονιστικά!! Κορυφαίος, στο ρόλο του «βιαστή της ψυχής» ο Στάθης Σταμουλακάτος. Κάθε κύτταρο του κορμιού του συμμετέχει. Αυτοσχεδιάζει και κυρίως ενορχηστρώνει τα συναισθήματα μας. Ξέρει πότε θέλει να μας κάνει να πονέσουμε, να φοβηθούμε να εφησυχαστούμε, να υποταχθούμε!

Καταπληκτική η Ιωάννα Κολλιοπούλου ως Στέλλα. Ενσαρκώνει όλη την ορμή των νιάτων μας, το δικαίωμα μας στην αγάπη, τη ρήξη με την υποταγή!!

Η θεία Βάσω (Μάγια Κώνστα) υπέροχη. Ταυτισμένη με τον αφέντη – φεουδάρχη της οικογένειας. Εξαγορασμένη και αλλοτριωμένη. Ο γιος (Γιάννης Νιάρρος) βραβευμένος με το βραβείο Χορν, κατασκευάζει έναν εαυτό φαντασιακό για να επιβιώσει και με κάποιες εκλάμψεις κυνισμού και σαρκαστικού χιούμορ, ομολογεί την κωμικοτραγική διάσταση της ζωής.

Η Έλλη Τρίγγου (μικρή κόρη), το θύμα που έγινε θύτης για να συμφιλιωθεί με αρχετυπικό γονεϊκό πρότυπο.

Όλοι υπέροχοι!!

Μακάρι να βρείτε εισιτήρια, καθώς πολλές παραστάσεις είναι ήδη sold out!!!

Άννα Δρούζα

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Σχετικά άρθρα