5 παθήσεις του αναπνευστικού που προκαλεί η μούχλα

Πρόσφατα στις ΗΠΑ και συγεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Maryland μια νεαρή φοιτήτρια, 21 ετών, άφησετην τελευταία της πνοή. Η αιτία θανάτου της σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν αδενοϊός, όμως ο πατέρας της αδικοχαμένης κοπέλας δεν δίστασε να τονίσει ότι η αιτία για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην κόρη με την τραγική κατάληξη ήταν η μούχλα στο δωμάτιό της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μούχλα που συσσωρέυεται σε έναν χώρο λόγω της υγρασίας που υπάρχει μπορεί, εφόσον δεν καθαριστεί όπως πρέπει με τα ενδεδειγμένα μέσα, να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο που μένει μέσα σε έναν τέτοιο χώρο.

Τοίχοι, κουφώματα, ντουλάπες, αλλά και κρυφά σημεία μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι «ποτισμένα» με μούχλα με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας.

Ας δούμε, όμως, τι μπορεί να μας προκαλέσει η ύπαρξη μούχλας στον χώρο που ζούμε:

Αλλεργική ρινίτιδα

Πρόκειται για μια αλλεργική αντίδραση που επηρεάζει έναν στους πέντε ανθρώπους και προκαλείται από την εισπνοή των σπόρων που δημιουργεί η μούχλα. Αν και δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο στην παρουσία της μούχλας, εφόσον έχετε ευαίσθητο αναπνευστικό είναι πιθανό να παρουσιάσετε συμπτώματα όμοια με αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας, με κόκκινα μάτια, καταρροή και δυσκολία στην αναπνοή.

Βήχας

Ακόμη και αν δεν έχετε αλλεργίες ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, η μούχλα μπορεί ακόμα και να ερεθίσει τους πνεύμονές σας και να προκαλέσει βήχα. Ο συριγμός και ο βήχας μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια αλλεργίας ή έκθεσης σε σημαντικό ποσοστό μούχλας.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιβλαβείς επιδράσεις της έκθεσης σε μούχλα.

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η εισπνοή των σπόρων της μουχλας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των αεραγωγών, γεγονός που πιθανότατα κάνει το άτομο ευάλωτο σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μολύνσεις των πνευμόνων

Διάφορες μολύνσες των πνευμόνων, όπως η ασπεργίλλωση, είναι πιθανές από την έκθεση στη μούχλα.

Σε πιο ήπιες περιπτώσεις τα συμπτώματα θυμίζουν αλλεργία, όμως η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη εάν το μικρόβιο φτάσει στα νεφρά, την καρδιά ή ακόμα και τον εγκέφαλο.

Άσθμα

Ακόμα κι αν η υγεία σας είναι σε πολύ καλά επίπεδα, η διαρκής έκθεση στη μούχλα μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση άσθματος ακόμα και σε ατομα προχωρημένης ηλικίας.

Πολύ ευάλωτα είναι τα παιδιά, τα οποία είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν μια έξαρση στα συμπτώματα του άσθματος.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποια πάθηση οδηγεί στην κατάρρευση των πνευμόνων – Πώς θα την προλάβεις

Φυματίωση: Πού οφείλεται και πώς θα προστατευθείς από την «ύπουλη» ασθένεια

Σχετικά άρθρα