Αλ. Τσίπρας: Νομοτελειακή εξέλιξη η κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων

«Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, πιο αισιόδοξοι αλλά και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δύσκολη δουλειά που μας περιμένει», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, κατά την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Δεν είναι μόνο οι οικονομικοί δείκτες που πιστοποιούν το πέρασμα στη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι και οι κοινωνικοί δείκτες», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το σημαντικότερο είναι να έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής και ταυτόχρονα να έχεις προστατέψει τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε.

Στην οικονομία τα στοιχεία είναι πλέον πολύ ενθαρρυντικά, καθώς έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμούς άνω του 2% και αποκτούμε διαρκώς νέα δυναμική, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

 • Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται.
 • Η ανεργία μειώνεται. Σήμερα είναι στο 18,9%, 8% κάτω από το μέγιστο του 27% περίπου πριν από τέσσερα χρόνια.
 • Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι υγιή, πλεονασματικά και πάνω απ’ όλα, αξιόπιστα διεθνώς.
 • Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης.
 • Εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα μια νέα οικονομία»

«Η Ελλάδα -και δεν είναι υπερβολή να το ισχυριστεί κανείς- είναι σήμερα μια νέα οικονομία και νομίζω αυτό δεν έχει επικοινωνηθεί όσο θα έπρεπε» είπε ο πρωθυπουργός.

Ως στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια νέα οικονομία ανέφερε:

 • την ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών,
 • την συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος,
 • την εισαγωγή των ηλεκτρονικών συναλλαγών,
 • το άνοιγμα των αγορών,
 • την απλοποίηση και την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων,
 • τη γενικότερη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος,
 • τη διαφάνεια στα δημόσια συστήματα προμηθειών και συμβάσεων,
 • την ορθολογικότερη επανασχεδίαση των κοινωνικών προγραμμάτων,
 • την αποκατάσταση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

«Προχωράμε με το δικό μας σχέδιο υπέρ των πολλών»

Σήμερα, περίπου 3,5 μήνες, μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση προχωρά με το δικό της, πλέον, σχέδιο υπέρ των πολλών, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι «ο ΟΟΣΑ μας απέδωσε την πρωτιά στην εφαρμογή δραστικών μεταρρυθμίσεων και πλέον όλοι, διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά που συντελέστηκε αυτά τα τριάμισι χρόνια».

«Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν οι σαρωτικές συνέπειες της ύφεσης, που ώθησαν στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού», είπε και συνέχισε:

Επιγραμματικά αναφέρω:

 • την προστασία της πρώτης κατοικίας,
 • την επέκταση των επιδομάτων αλληλεγγύης,
 • τις φορολογικές διευκολύνσεις,
 • την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας
 • την καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας,
 • την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα,
 • τα σχολικά γεύματα,
 • τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

«Πορευόμαστε με τις δικές μας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ όλων εκείνων που έβαλαν πλάτη»

«Η χώρα μας ανέκτησε την αυτοδυναμία της και την πρωτοβουλία στον καθορισμό των δικών της προτεραιοτήτων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πορευόμαστε πλέον με το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, και τις δικές μας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών όρων, αυτή τη φορά υπέρ των πολλών, όλων εκείνων δηλαδή που έβαλαν πλάτη για να βγει η χώρα από τη κρίση», τόνισε και παρατήρησε:

«Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι τίποτα δεν θα άλλαζε με το τέλος των μνημονίων και σήμερα αυτοαναιρούνται και διαψεύδονται κάθε μέρα στη Βουλή, όπου καλούνται να ψηφίσουν μια σειρά θετικών μέτρων, όπως την ακύρωση του εκβιαστικού και αχρείαστου μέτρου περικοπής των συντάξεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, νέους εργαζομένους, αγρότες και ερευνητές, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% μέχρι το 2022, την αύξηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά επιπλέον μέτρων που θα ακολουθήσουν και τα οποία είχα προαναγγείλει στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης».

«Δεν ήταν νομοτελειακή εξέλιξη η κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων»

Η κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν μια νομοτελειακή εξέλιξη, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup και σημείωσε πως η διάρκειά του δεν οφειλόταν στην Ελλάδα, αλλά στην Ιταλία, καθώς η συζήτηση για τη χώρα μας ολοκληρώθηκε μέσα στα πρώτα 20 λεπτά και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2019 που δεν περιλαμβάνει περικοπή των συντάξεων.

«Προχωράμε υπεύθυνα και κοστολογημένα σε ελαφρύνσεις»

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «παροχολογία» και παρατήρησε:

«Μας κατηγορούν για παροχολογία αλλά δε χρησιμοποιούν σωστά τον όρο. Παροχολογία σημαίνει συζήτηση περί παροχών ή υπόσχεση για μελλοντικές παροχές. Το γνωστό “θα” των παλιότερων εποχών. Εμείς αντίθετα κατοικούμε στα λόγια μας. Προχωράμε σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις σήμερα. Σε χρόνο ενεστώτα. Και το κάνουμε υπεύθυνα, κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων που σήμερα έχουμε επειδή η οικονομία ανέκαμψε και η χώρα βγαίνει από τη κρίση».

«Ηθική και πολιτική μας υποχρέωση να δικαιώσουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού»

«Αποτελεί ηθική και πολιτική μας υποχρέωση να δικαιώσουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για τις στερήσεις στις οποίες υποβλήθηκε, η δίκαιη ανάπτυξη για όλους, προϋποθέτει το συλλογικό βηματισμό της κοινωνίας προς ανώτερα επίπεδα ευημερίας και έτσι θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Όσο η οικονομία κατακτά υψηλότερα επίπεδα ΑΕΠ, τόσο θα διευρύνονται τα περιθώρια στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και οι δυνατότητες περισσότερων στοχευμένων ελαφρύνσεων. Ο προϋπολογισμός που θα ψηφίσουμε σε λίγες μέρες αντανακλά ακριβώς αυτή την αλλαγή στο μείγμα οικονομικής πολιτικής», είπε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει, όμως, μια ειδοποιός διαφορά και θέλω να προλάβω όσους τυχόν ανησυχούν για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τα ελλείμματα συνήθως προκύπτουν, διογκώνοντας τελικά και το δημόσιο χρέος για όλους, όταν η επεκτατική πολιτική κατευθύνεται υπέρ μιας κρατικοδίαιτης και παρασιτικής επιχειρηματικής ελίτ και όταν η αύξηση του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά. Αυτό ήταν το μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος που κατέρρευσε απότομα και μας εγκλώβισε, στην επώδυνη εμπειρία της κρίσης. Με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση φυσικά να πέφτει στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Αντίθετα, σήμερα, η χώρα μας μεταβαίνει προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται στις εξαγωγές, στους συγχρόνους τρόπους παραγωγής και στην καινοτομία. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί έσοδα, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, υγιή εξωτερικά ισοζύγια, τα οποία συνδυαστικά καθιστούν βιώσιμη και ασφαλή, τη στοχευμένη επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής μας πολιτικής. Αυτό είναι ένα υγιές μοντέλο ανάπτυξης για το μέλλον, ανθεκτικότερο στους κλυδωνισμούς και πιο ανοιχτό στις ευκαιρίες και την πρόσβαση για όλες τις κοινωνικές δυνάμεις».

«Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, είναι ένα “Παραγωγικό Σύμφωνο” ανάμεσα στο Κράτος και τις παραγωγικές δυνάμεις»

«Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, είναι ένα “Παραγωγικό Σύμφωνο” ανάμεσα στο Κράτος και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και σε αυτό ευθυγραμμίζονται οι στόχοι και οι κλαδικές προτεραιότητες, με τους διαθέσιμους πόρους, τα κίνητρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα απορροφούμε ταχύτερα από ποτέ τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αξιοποιούμε επενδυτικές συνεργασίες με τις ευρωπαϊκές αλλά και τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες», είπε και πρόσθεσε: «Η συνδυαστική επίδραση των δημόσιων πόρων με όλα τα παραπάνω αναπτυξιακά εργαλεία θα δημιουργήσει επενδύσεις άνω των 20 δις ευρώ εντός της επόμενης τριετίας. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η εκτιμώμενη πιστωτική επέκταση μέσω του τραπεζικού μας συστήματος, το οποίο μετά από πολλά χρόνια ακούσιας αδράνειας, ανακάμπτει στο διαμεσολαβητικό του ρόλο, δηλαδή στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα προωθούμε μια ομπρέλα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που αφορούν:

 • Στην προώθηση των εξαγωγών, στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, στα σύγχρονα ευρυζωνικά έργα, στην επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
 • Στη διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων,
 • Στην ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας,
 • Στην οριοθέτηση των χρήσεων γης και στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου»

«Το 2019 θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία»

Σε μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν επί χρόνια και αποτελούσαν πάγια αιτήματα των παραγωγικών φορέων και σήμερα πραγματοποιούνται, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του.

Ο κατάλογος των παρεμβάσεων είναι μακρύς, όπως είπε, και περιορίστηκε στο πακέτο επενδύσεων στα ακίνητα, τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την έρευνα, και τις υποδομές με εγχωρίους και ξένους επενδυτές.

Ενδεικτικά ανέφερε:

 • το Ελληνικό
 • το τουριστικό θέρετρο Atalanti Hills
 • την επέκταση παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος
 • την ανακατασκευή των αεροδρομίων από τη Fraport
 • τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
 • την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΣΦΑ
 • την επικείμενη αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων
 • τους αγωγούς διασύνδεσης φυσικού αερίου στη Μακεδονία-Θράκη και το σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, αλλά και νέα, πολύ σημαντικά έργα με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, όπως η ενεργειακή διασύνδεση Αττικής- Κρήτης και η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65.

«Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά, που η χώρα μας θα είναι εκτός μνημονιακής παρακολούθησης, θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία», είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας: «Με μια φράση, το 2019 θα είναι έτος παραγωγικών επενδύσεων για τη χώρα. Θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία».

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω»

Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι «η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο. Να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πολλές δεκαετίες πίσω».

Τόνισε ότι οφείλουμε να προβληματιστούμε και να δώσουμε τη μάχη για να επικρατήσει το αναγκαίο πολιτικό πρόταγμα για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», «στη βάση μιας ολοκληρωμένης και μακρόπνοης αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα επαναθεμελιώνει τα εργασιακά δικαιώματα, θα στηρίζει το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα εμπνέει τα σχέδια ζωής των νέων αυτής της ηπείρου, σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο, ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ευμετάβλητο».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για εξαιρετικά κρίσιμη ιστορική συγκυρία, τονίζοντας ότι «στο χέρι μας είναι να μην επιτρέψουμε καμιά οπισθοχώρηση σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο».

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι στην σωστή πλευρά της ιστορίας και «ενώνουμε τη φωνή μας με τις προοδευτικές δυνάμεις και πρωτοστατούμε στη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στις πολιτικές αέναης λιτότητας και τις εθνικιστικές φωνές, που δυστυχώς κερδίζουν έδαφος και στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

«Η χώρα μας διαθέτει σήμερα τις ασφαλείς προϋποθέσεις για να καλύψει με ταχείς ρυθμούς το χαμένο έδαφος, με τρόπο δίκαιο και ισορροπημένο, με την κοινωνία συμμέτοχο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ειδικά προνόμια» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «υπάρχει τώρα το ευνοϊκό κλίμα και ο αέρας ανανέωσης για να βγουν στο προσκήνιο ξανά οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα».

Αναφερόμενος στο ασταθές διεθνές πλαίσιο εντός του οποίου εξελίσσεται η προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας, κόντρα στο οπισθοδρομικό ρεύμα της εποχής, «προχώρησε, τον Ιούνη του τρέχοντος έτους, σε μια ιστορική συμφωνία με τη γείτονα χώρα της ΠΓΔΜ πάνω στο ονοματολογικό ζήτημα, δίνοντας άλλη μια φορά το παράδειγμα, ως μια δύναμη ειρήνης, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας».

Ανάλογη, όπως είπε ήταν η στάση μας στο προσφυγικό, με την «έμπρακτη απάντηση ανθρωπισμού απέναντι στο ξενοφοβικό κύμα που δηλητηριάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες» που έδειξε η Ελλάδα, ασκώντας «πολιτική πολιτισμού», η οποία, σημείωσε, είναι «παραπάνω από μια πολιτική αλληλεγγύης».

Επίσης, «μέσω μια πολυεπίπεδης και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής, επιβεβαιώνουμε τις παραδοσιακές στρατηγικές μας συμμαχίες και ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, διαμορφώνοντας ένα πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της ευρύτερης ΝΑ Μεσογείου» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Το όραμά μας για την μεταμνημονιακή εποχή στοχεύει ψηλότερα»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πιστεύω πως τιμήσαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα μας αναγνωριστεί ότι δημιουργήσαμε καλύτερες προϋποθέσεις για τη χώρα και την πορεία της στο μέλλον. Η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών δικαιώνει μέρα με τη μέρα δύσκολες επιλογές» είπε, προσθέτοντας ότι «το όραμα μας για την μεταμνημονιακή εποχή στοχεύει ψηλότερα, στην Ελλάδα της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία».

«Ξέρουμε πια ότι μπορούμε» είπε ο Αλ. Τσίπρας, καθώς «ανακτήσαμε τη συλλογική μας αυτοπεποίθηση, αφήσαμε πίσω την ηττοπάθεια και τις φωνές του παρελθόντος, της εσωστρέφειας και της καθυστέρησης», «αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X