Προσπαθώ να χάσω βάρος, αλλά δεν μπορώ να κόψω τα γλυκά! Τι να κάνω;

Το πρόβλημα μου είναι ότι πολλές φορές δεν μπορώ να κουμαντάρω τον εαυτό μου και τρώω υπερβολικές δόσεις γλυκών. Γενικά πάντα είχα θέμα με το βάρος μου, το τελευταίο διάστημα κατάφερα πάλι να χάσω αρκετά κιλά και ενώ μπορεί για 3 εβδομάδες να είμαι «στρατιώτης» στην διατροφή, μετά με πιάνει μια λύσσα για τα γλυκά, όπως την εβδομάδα που μας πέρασε. Με αποτέλεσμα μετά να είμαι χάλια και σωματικά και ψυχολογικά!

Στο ερώτημά σας απαντά η Κλεοπάτρα Αρέστη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από αυτά τα λίγα που μου περιγράφεται εύκολα μπορώ να αντιληφθώ πως δεν υπάρχει μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα με το βάρος, όπως και η έλλειψη έλεγχου και κατόπιν τα υπερφαγικά επεισόδια με τη λήψη γλυκών το δείχνουν ξεκάθαρα.

Το πρόβλημα σας είναι ο τρόπος που το αντιμετωπίζετε. Το ότι είστε «στρατιώτης» όταν ξεκινάτε, δείχνει το πόσο πειθαρχημένη είστε, αλλά αυτό δε θα σας λύσει το πρόβλημα γιατί η ουσία βρίσκεται αλλού, σε ριζικές αλλαγές που πρέπει να κάνετε κι αυτό σημαίνει: αλλάζω τον τρόπο που σκέπτομαι, αλλάζω τον τρόπο ζωής μου.

Αρχικά, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στους λόγους που πιθανόν  σας κάνουν να αναζητάτε γλυκά.

1) Κακή ποιότητα ύπνου

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις ορμόνες του στρες στον οργανισμό και δημιουργεί συχνότερα την ανάγκη στο να τρώμε υψηλής θερμιδικής ενέργειας τρόφιμα, όπως γλυκά.

2) Κακή σύσταση γευμάτων

Οι απλοί υδατάνθρακες (ζάχαρη, χυμοί, αναψυκτικά κτλ) ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα γρήγορα, και το ίδιο γρήγορα ξαναπέφτουν προκαλώντας την αίσθηση “υπογλυκαιμίας” ή πείνας. Με αυτό τον τρόπο το να τρώμε γλυκά μας προκαλεί και μη κορεσμό και το να θέλουμε να ξαναφάμε σύντομα και σε αυτό το σημείο σημασία έχει το τι θα φάμε για να μην οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο.

3) Ψυχολογικοί παράγοντες

Πολύ συχνά η γλυκιά γεύση συνδέεται στη σκέψη μας με μια γρήγορη ευχαρίστηση (θα φάω ένα γλυκό τώρα που είμαι στεναχωρημένος και θα μου περάσει ή άλλες φορές το κάνω σαν επιβράβευση στον εαυτό μου. Πχ: σήμερα είχα μια εξαιρετική μέρα στη δουλειά, ας φάω).

Τα συναισθήματα που μπορεί να μας οδηγούν στην αναζήτηση μιας γρήγορης ευχαρίστησης είναι η λύπη, το άγχος, η στεναχώρια, η ανία ακόμα και θετικά συναισθήματα.

Αφού καταναλώσουμε το γλυκό όμως συχνά βλέπουμε ότι δεν μας βοήθησε καθόλου, γιατί η ευχαρίστηση που πήραμε ήταν στιγμιαία αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Είναι πιθανό να κάναμε το πρόβλημα χειρότερο τρώγοντας και κάτι που μας γέμισε θερμίδες. Θα πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και να μάθουμε να βρίσκουμε άλλες διεξόδους εκτός των γλυκών για να τα λύνουμε ή να τα επεξεργαζόμαστε

4) Προ-εμμηνορυσιακό σύνδρομο ή άλλες παθήσεις

Πολλές γυναίκες νιώθουν εντονότερη την επιθυμία για να καταναλώσουν γλυκά τις ημέρες πριν τον κύκλο τους. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με καλύτερη, ισορροπημένη διατροφή και με τη χρήση κάποιων εξειδικευμένων συμπληρωμάτων

Τι μπορείτε να κάνετε;

Εκπαίδευση. Να μάθετε να τρώτε σύμφωνα με τις ανάγκες σας και τις προσωπικές σας προτιμήσεις, καθώς και να εφαρμόζετε κι έξυπνα τρικ όπου θα σας βοηθούν αποτελεσματικά.

Να αναγνωρίζετε τη συναισθηματική πείνα από την πραγματική. Επιπλέον, ένα ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε στο τέλος κάθε ημέρας τι ακριβώς έχετε καταναλώσει ή τι έγινε ή νιώσατε πριν καταναλώσετε ένα γλυκό.

Αν παρατηρήσετε ότι παράγοντες άλλοι όπως είναι το άγχος, η στεναχώρια, η ανία ή ο εκνευρισμός σας οδηγούν στο να φάτε κάτι γλυκό, τότε συζητήστε το θέμα με κάποιο ειδικό.

Να φροντίζετε να ξεκουράζεστε αρκετά, να κοιμάστε 7-8 ώρες την ημέρα. Άλλωστε έρευνες έχουν δείξει πως μείωση 1 ώρας ύπνου καθημερινά οδηγεί από την δεύτερη εβδομάδα κιόλας σε σταδιακή αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Σε περιόδους όπου τρώτε πολλά γλυκά όπως πριν την έμμηνο ρύση φροντίστε να πίνετε λιγότερη καφεΐνη, να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και ολικής άλεσης προϊόντα, και αν χρειαστεί να πάρετε ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα βιταμινών που θα σας συστήσει ο διαιτολόγος σας.

Τέλος, είναι σημαντικό από τα παραπάνω να κατανοήσετε πως αυτό που πρέπει να αλλάξετε είναι τον τρόπο ζωής σας.  Να ακολουθείτε πιο υγιεινές επιλογές, να βγάλετε από το μυαλό σας τη λέξη δίαιτα,  και να φροντίζετε περισσότερο τον εαυτό σας. Με αυτή τη νοοτροπία πιστέψτε με θα δείτε και το βάρος σας με ένα μαγικό τρόπο να βρίσκετε εκεί που το επιθυμείτε.

Αρέστη Κλεοπάτρα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSc. Διατροφή και Άσκηση, Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity

Email επικοινωνίας: [email protected]

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 693 2036133

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Δεν μπορώ να κάνω δίαιτα και έχω επεισόδια υπερφαγίας. Τι να κάνω;

Εθισμός στη ζάχαρη: «Τι θα πάθω αν κόψω τα γλυκά εντελώς»;

 

 

 

Σχετικά άρθρα