Κοινωνικό μέρισμα 2018: Πότε θα πιστωθεί στους δικαιούχους;

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τους όρους με τους οποίους θα διανεμηθεί το φετινό κοινωνικό μέρισμα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν προβλέπονται εκπλήξεις, καθώς τόσο τα κριτήρια όσο και το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους θα κινηθούν στα ίδια με πέρυσι δεδομένα.

Βασικό κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει φυσικά το ετήσιο εισόδημα, το οποίο θα παραμείνει αμετάβλητο συγκριτικά με την περασμένη χρονιά: έως 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και έως 27.000 ευρώ για νοικοκυριό µε δύο ενήλικα και έξι ή περισσότερα ανήλικα µέλη.

Διευκρινίζεται ότι τα άτομα που έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλον φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2017, ακόμα και αν σήμερα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει, δεν μπορούν να λάβουν οι ίδιοι την οικονομική ενίσχυση καθώς το κοινωνικό μέρισμα θα το λάβει ο υπόχρεος του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί, εφόσον αθροιστικά όλα τα εισοδήματα όσων ζουν κάτω από την ίδια στέγη είναι εντός των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα ληφθεί υπόψη το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που δηλώθηκε στο Ε1 για το 2017. Ωστόσο, αναμένονται βελτιώσεις στα περιουσιακά κριτήρια ούτως ώστε να μην απορριφθούν οικογένειες λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ πιθανότατα να προβλεφθεί όριο συνολικής φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας στα 125.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος έως το ποσό των 185.000 ευρώ.

Ανοίγει η πλατφόρμα

Στο τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει πιθανόν και η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, ενώ από τις 14 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν να πιστώνονται τα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων, τα οποία θα φτάσουν συνολικά τα 710 εκατ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

  • Τα προσωπικά στοιχεία που έχει ανακτήσει το σύστημα από την ΑΑΔΕ και το ασφαλιστικό ταμείο του εκάστοτε ενδιαφερόμενου. Τονίζεται ότι στην περίπτωση λάθος ΑΦΜ, διεύθυνσης κατοικίας ή ονοματεπώνυμου οι διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν σε ΚΕΠ.
  • Οι σπουδαστές έως και την ηλικία των 25 ετών λογίζονται ως προστατευόμενα μέλη και συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση. Διευκρινίζεται επίσης ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2018 ενδέχεται να μην εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση και άρα θα πρέπει να προστεθούν στα μέλη του νοικοκυριού.
  • Το εισόδημα που θα υπολογιστεί για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος είναι το οικογενειακό, δηλαδή τα συνολικά ποσά είτε αυτά φορολογούνται κανονικά είτε απαλλάσσονται από τον φόρο είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων όλων των μελών του νοικοκυριού. Ο υπολογισμός γίνεται αφού έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και προ φόρων.
  • Τα επιδόματα αναπηρίας συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του εισοδήματος.
  • Δικαιούχοι του μερίσματος είναι και όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό, αρκεί να έχουν υποβάλει κανονικά τη φορολογική δήλωση του 2018 και να πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.
  • Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθεί το ποσό, ενώ τονίζεται ότι καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε κατασχέσεις ή σε άδικη φορολόγηση.

Αυτόματη αναζήτηση

Οι ενδιαφερόμενοι άνω των 70 ετών, που πληρούν τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση.

Το σύστημα, με διενέργεια εσωτερικού ελέγχου, θα τους εντοπίσει και η οικονομική ενίσχυση θα πιστωθεί αυτόματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί σε Εφορία ή Ταμεία για την καταβολή της σύνταξης ή/και τυχόν επιδομάτων.

Τέλος, τονίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα συνυπολογίζεται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση καταβολής άλλων επιδομάτων, όπως το επίδομα θέρμανσης και ενοικίου.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα