Έχω μεγάλη καθυστέρηση, αλλά το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε αρνητικό. Τι μου συμβαίνει;

Έχω μεγάλη καθυστέρηση. Έκανα τεστ εγκυμοσύνης και ούρων, πριν καμία βδομάδα και βγήκαν αρνητικά. Σήμερα έχω πόνους έντονους χαμηλά στην κοιλιά και έκανα και λίγο εμετό. Τι πρέπει να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε περίπτωση καθυστέρησης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να δούμε αν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης.

Σε κάθε γυναίκα που έχει σεξουαλική δραστηριότητα κι έχει καθυστέρηση, καλό είναι το πρώτο πράγμα που θα γίνει να είναι ένα τεστ κύησης.

Για ακόμα καλύτερη αξιοπιστία, η γυναίκα μπορεί να κάνει και ένα επαναληπτικό τεστ (καθώς συχνά γίνονται λάθη) ή μια  εξέταση αίματος για εγκυμοσύνη.

Στην περίπτωση που το τεστ είναι θετικό και η γυναίκα είναι έγκυος, θα πρέπει να αποφασίσει ποιο γιατρό θα εμπιστευθεί για την εξέλιξη της κύησης.

Στη δικιά σας περίπτωση και με βάση την περιγραφή σας, αν το τεστ είναι αρνητικό και διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, τότε μπορείτε να δώσετε λίγο ακόμα χρόνο, μήπως κι έρθει η περίοδος από μόνη της.

Αν η περίοδος καθυστέρει πολύ (αφού φυσικά έχουμε αποκλείσει  την πιθανότητα εγκυμοσύνης) καλό είναι να αποκλείσουμε κάποια παθολογία, όπως κύστη στην ωοθήκη ή κάποιο πρόβλημα με τις ορμόνες της γυναίκας.

Φυσικά, πολλές φορές μπορεί να είναι κάτι απλό και να μην έχει παθολογική αιτία, όπως αλλαγές βάρους και  διατροφής, άγχος, αλλαγές ύπνου, ασθένεια, κλπ.

Οι Διαταραχές Περιόδου μπορεί να προέρχονται από πολλές αιτίες και η διερεύνησή τους χρειάζεται πείρα και γνώση. Μπορείτε να δείτε κάποιες πληροφορίες στο παρακάτω σύνδεσμο: Διαταραχές Κύκλου.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης;

Καθυστέρηση στην περίοδο: «Έχω αργήσει πολύ αυτόν τον μήνα… Μπορεί να είμαι έγκυος»;

Σχετικά άρθρα