Πεθερικά: Η λέξη κλειδί για αρμονικές σχέσεις είναι τα όρια

Είμαι παντρεμένη 16 χρόνια. Κατά καιρούς αισθάνομαι να πνίγομαι. Μάλλον τον άντρα μου να με πνίγει με τη συμπεριφορά του. Πριν από λίγες μέρες είχαμε επέτειο και είχε κανονίσει με την μάνα του να φάμε σπίτι της. Έχουν περάσει 10 μέρες, έχει ρεπό και με ρωτά εάν θέλω να ψήσει, όπου ψήσιμο σημαίνει, πως η φουφού είναι στο μπαλκόνι των γονιών του και θα πρέπει να φάμε στο σπίτι τους μαζί τους. Δεν θέλω και του το είπα. Δεν του άρεσε.

Ετοιμάζω μια μεγάλη βαλίτσα με ασιδέρωτα για να την πάει στης μητέρας μου, αφού εγώ δεν οδηγώ το αυτοκίνητο και επειδή βαριέται το πήγαινε έλα μισής ώρας μου προτείνει να τα πάει στης μάνας του που είναι τέσσερις δρόμους πιο κάτω. Εγώ δεν θέλω. Άλλωστε αυτός το είχε ξεκινήσει να τα πηγαίνει στη μητέρα μου όταν ήμουν εγώ στη δουλειά. Μας παρακαλούσε για να με βοηθήσει. Τώρα βαρέθηκε. Και μου λέει τι έπαθες; Πρώτα δε θες να πάμε να φάμε κι έπειτα δε θες να της πάω ούτε τα ρούχα; Δεν θέλω. Έχω το δικαίωμα; Μου επιτρέπεται;

Όλο τρώμε μαζί τους γιατί της παραγγέλνει φαγητά. Εγώ δεν θέλω. Του το χω πει πολλές φορές. Πάλι με καλοπιάνει να πάμε στης μάνας του για να μην του χαλάσω το χατίρι. Δεν μπορώ πνίγομαι.

Απαντά η Ψυχολόγος, Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ευχαριστούμε που μοιραστήκατε τον προβληματισμό σας. Πιστεύω ότι αφορά πολλές γυναίκες που προσπαθούν να  ισορροπήσουν ανάμεσα στο δικό τους σπίτι και στο σπίτι των γονιών του συζύγου τους. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και πολλές φορές τα ζητήματα αυτά οδηγούν σε συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια.

Νιώθετε να πνίγεστε ίσως επειδή δεν θέλετε να στενοχωρήσετε τον σύζυγο σας, και καταλήγετε να στενοχωριέστε εσείς ακολουθώντας το πρόγραμμά του χωρίς να το θέλετε. Εάν εμπιστευτείτε  τη διαδικασία της συμβουλευτικής , συζητώντας με έναν ψυχολόγο  θα έχετε την ευκαιρία να διερευνήσετε σε ασφαλές και ουδέτερο περιβάλλον  το τι συμβαίνει ακριβώς στις δυναμικές της οικογένειας,  καθώς και  πως μπορείτε εσείς να έχετε άλλη επιλογή από το να πνίγεστε . Θα μπορέσετε να βρείτε τον τρόπο που ταιριάζει σε εσάς για να υποστηρίξετε τα δικά σας «θέλω».

Είναι προφανές ότι  επιθυμεί ο ίδιος να περνάτε αρκετό χρόνο στο σπίτι της μητέρας του.  Αξίζει να σταθούμε και να δούμε τι συμβαίνει με το δικό σας σπίτι: λέτε ότι στην επέτειό σας προτιμήσατε να φάτε στο πατρικό σπίτι του συζύγου, καθώς και ότι τα άπλυτα τα πηγαίνετε σε άλλο σπίτι του ενός ή του άλλου γονιού. Για ποιο λόγο επιλέξατε να μην περάσετε μόνοι σας την επέτειό σας; Οι απαιτήσεις της δουλειάς σας δεν σας επιτρέπουν να ασχοληθείτε με τα άπλυτα; Ο λόγος που ρωτάω είναι για να δούμε αν πέρα από τους πρακτικούς λόγους υπάρχουν κι  άλλοι λόγοι . Δηλαδή σε όλους είναι ευχάριστο να γυρνούν από την δουλειά και να μην έχουν να μαγειρέψουν ή να πλύνουν, αλλά αυτό το όφελος μήπως έχει κάποιο  ψυχολογικό κόστος; Αξίζει να διερευνηθεί η έννοια της προσωπικής ευθύνης και το τι μήνυμα στέλνει καθένας στο περιβάλλον με τις επιλογές του.

Μπορείτε να μιλήσετε με ειλικρίνεια με τον σύζυγό σας και να δείτε τι προσδοκίες έχει ο καθένας από τη σχέση με τους γονείς σε αυτό το στάδιο της ζωής σας και  να βρείτε έτσι έναν κοινό τρόπο διαχείρισης της κατάστασης.

Η λέξη κλειδί για αρμονικές  ανθρώπινες σχέσεις είναι τα όρια. Μπορείτε να δοκιμάσετε να  τους συμπεριλάβετε στη ζωή σας με τρόπο που διατηρεί τα όρια σας. Η χρυσή τομή είναι το μέτρο. Μπορείτε να δοκιμάσετε σε πρακτικό επίπεδο να πηγαίνετε στα πεθερικά σε τακτά προκαθορισμένα διαστήματα που έχετε προσυμφωνήσει.  Δεν χρειάζεται να παγιδευτείτε από τη λογική του άσπρο ή μαύρο. Οι συζητήσεις με ψυχολόγο θα μπορούσαν  να  βοηθήσουν προς  αυτή την κατεύθυνση γιατί καμιά φορά όταν κάποιος προσπαθεί να σκεφτεί μόνος του αδυνατεί να δει καθαρά τις επιλογές  και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης του αδιεξόδου που διαθέτει.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Ψυχολόγος – Συμβουλευτική Ψυχολογία

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6972137475

e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.psychologos-tsamkosoglou.gr

Σελίδα Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos

Linkedin:Elena Tsamkosoglou

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η πεθερά μου ήθελε τον άντρα μου για τον εαυτό της…

5 συμβουλές για να τα πας καλά με την πεθερά σου!

Σχετικά άρθρα