Μπορω να κανω ακοόγραμμα, ενώ έχω ίλιγγο και ζαλίζομαι;

Μπορω να κανω ακοοόγραμμα, ενώ έχω ίλιγγο και ζαλίζομαι;

Στο ερώτημά σας απαντά η Δρ. Μαριάνθη Μήλιου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ακοόγραμμα είναι μια υποκειμενική εξέταση της ακοής, βασίζεται δηλαδή στην απάντηση ή όχι του εξεταζόμενου στο άκουσμα ξεχωριστά σε κάθε αυτί ήχων διαφορετικής συχνότητας και έντασης, μέσα σε ήσυχο και απομονωμένο περιβάλλον.

Στο ακοόγραμμα των ενήλικων, οι ήχοι χορηγούνται μέσω ακουστικών προκειμένου να διερευνηθεί η αγωγή του ήχου μέσω του αέρα, η οποία περιλαμβάνει το έξω (έξω ακουστικός πόρος), μέσο (κοίλο του τυμπάνου με τα οστάρια σφύρα άκμονα αναβολέα) και το έσω αυτί (κοχλίας).

Προκειμένου να διερευνηθεί η αγωγή του ήχου μέσω των οστών της κεφαλής (οστέινη αγωγή), χρησιμοποιείται ένα ειδικό ακουστικό, το οποίο τοποθετείται πίσω από το αυτί (οστεόφωνο). Η οστέινη αγωγή περιλαμβάνει μόνο το εσωτερικό αυτί, επομένως σε περίπτωση μείωσης της ακοής, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των δυο τύπων αγωγής, μπορούμε να έχουμε πληροφορίες για τον εντοπισμό του προβλήματος.

Τα παιδιά μπορούν να συνεργαστούν στην παραπάνω διαδικασία από την ηλικία των πέντε ετών και άνω (για μικρότερες ηλικίες εφαρμόζονται άλλου είδους τεχνικές).

Εάν ο εξεταζόμενος έχει κάποια δυσφορία, όπως ο ίλιγγος, θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια, ώστε να μείνει συγκεντρωμένος στους ήχους που ακούει και να απαντήσει σωστά. Παρά ταύτα, αν η κατάσταση του εξεταζόμενου δεν είναι απολύτως απαγορευτική, καλό είναι να γίνεται το ακοόγραμμα, εφόσον κρίνεται σκόπιμο από τον θεράποντα ωτορινολαρυγγολόγο.

Δρ. Μαριάνθη Μ. Μήλιου

Χειρουργός ΩΡΛ

Επιμελήτρια ΩΡΛ κλινικής Βιοκλινικής Αθηνών

Πάτημα Χαλανδρίου, Ηρακλείτου 80, τηλ.: 2117005515

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Προβλήματα στην ακοή – Ποιες είναι οι κατάλληλες εξετάσεις;

Σχετικά άρθρα