«Ψυχρή» γυναίκα στο σεξ: Μύθος ή αλήθεια;

Η «ψυχρή» γυναίκα στο σεξ είναι ένα ζήτημα, το οποίο έχει αναλυθεί αρκετά στο πέρασμα των χρόνων, όμως παράλληλα έχει γίνει και αντικείμενο χιουμοριστικών (;) σχολίων, ειδικά μεταξύ των ανδρών, με ιδιαίτερα σεξιστικό υπόβαθρό.

Κι όμως, το θέμα της «ψυχρής» γυναίκας στο σεξ είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα λεπτό θέμα για τις γυναίκες, που απαιτεί συγκεκριμένο χειρισμό και αντιμετώπιση.

Τι είναι η «ψυχρή» γυναίκα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχολόγους – σεξολόγους, η «ψυχρή» γυναίκα είναι ουσιαστικά μια κατάσταση, κατά την οποία η γυναίκα δεν νιώθει σεξουαλική επιθυμία ή σεξουαλική ευχαρίστηση για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Χαρακτηριστικό του πόσο ταμπού είναι το θέμα αυτό, οι ίδιοι οι ψυχολόγοι – σεξολόγοι τονίζουν ότι γυναίκες που επισκέπτονται τα γραφεία τους με αυτό το πρόβλημα, διστάζουν ακόμα και να το αναφέρουν με την ονομασία του, καθώς θεωρείται κάτι το ιδιαίτερα υποτιμητικό.

erwtas-sex

Αξίζει να αναφερθεί ότι εάν ένας άνδρας χαρακτηρίσει μια γυναίκα ως «ψυχρή» εκείνη είναι πολύ πιθανό να το εκλάβει ως προσβολή και μείωση της αναπαραγωγικής της ικανότητας.

Από που πηγάζει;

Οι ειδικοί εμβαθύνουν περισσότερο και τονίζουν ότι ο όρος «ψυχρή» γυναίκα είναι ουσιαστικά ένα ακόμα βάρος στους ώμους της γυναίκας, στην οποία φορτώνεται από την ίδια την ανδροκρατούμενη κοινωνία! Γιατί συμβαίνει αυτό; Το άγχος και η πίεση του να «τελειώσει» μια γυναίκα οπωσδήποτε κατά τη συνεύρεσή της με τον άνδρα, εξυπηρετεί την επιβεβαίωση του ανδρισμού του παρτενέρ της.

Εφόσον η γυναίκα δεν φτάνει σε οργασμό για οποιονδήποτε λόγο, που μπορεί να έχει να κάνει είτε με την ίδια είτε με τον σύντροφό της, ο τελευταίος θα την κατηγορήσει για «ψυχρότητα» και αδυναμία να ανταποκριθεί στο ερωτικό του κάλεσμα, προσπαθώντας να καλύψει τις δικές του ίσως αστοχίες ή αδυναμίες στον ερωτικό τομέα.

Όπως επισημαίνεται, είναι η ναρκισσιστική εικόνα και υπόσταση της σύγχρονης κοινωνίας, όπου κανείς δεν παραδέχεται ότι μπορεί να υστερεί σε κάτι. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των σεξουαλικών επαφών, με αποτέλεσμα η γυναίκα να επωμίζεται την ταμπέλα της «ψυχρής», που στην πραγματικότητα της καθημερινότητας είναι ένα κοινωνικό στίγμα.

Υπάρχει θεραπεία;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ουσιαστική θεραπεία δεν υπάρχει, διότι δεν υπάρχει και ουσιαστικό πρόβλημα. Μιας και είναι πιθανό να μεταφέρονται στην γυναίκα ευθύνες που στην ουσία δεν της αναλογούν, αυτός που χρειάζεται θεραπεία είναι ουσιαστικά ο άνδρας που στην πραγματικότητα έχει τα δικά του προβλήματα στον σεξουαλικό τομέα.

Παράλληλα, τέτοια περιστατικά για τους επιστήμονες αποτελούν «καμπανάκι» ότι κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει, είτε παθολογικό είτε ψυχολογικό σε μια γυναίκα και το συγκεκριμένο ζήτημα να είναι απλά το… κερασάκι στην τούρτα. Και τούτο γιατί, η απουσία ερωτικής επιθυμίας ή ερωτικής απόλαυσης δείχνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει σε μια γυναίκα, που μπορεί να είναι για παράδειγμα η είσοδος στην εμμηνόπαυση ή ακόμα και η εκδήλωση των πρώιμων συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Υπάρχει η «ψυχρή γυναίκα»;

Εν κατακλείδι, η απουσία ερωτικής επιθυμίας ή απόλαυσης είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλες τις γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι ουσιαστικά ο όρος «ψυχρή» γυναίκα δεν υφίσταται σε καμία των περιπτώσεων, καθώς δεν είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζει συγκεκριμένες γυναίκες με ίδια χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από mariclaire.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πότε μια γυναίκα είναι ψυχρή στο σεξ;

 Ο περίπλοκος ψυχισμός της γυναίκας στη σχέση ή… της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος!

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα