Άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές: Πώς να προστατεύσεις την ψυχική υγεία του παιδιού σου;

Άγχος, κατάθλιψη, ψυχικές νόσοι: αφορούν μόνο τους ενήλικες; Όχι βέβαια… Και η ψυχική υγεία των παιδιών μπορεί να επηρεαστεί.  Μάλιστα, μια νέα αγγλική έρευνα αποκάλυψε ότι 1 στα 8 παιδιά 5-19 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με την έρευνα –σε δείγμα 9000 παιδιών που κατοικούν στην Αγγλία και επισκέπτονται συστηματικά τον γιατρό τους- καταγράφηκαν αυξημένα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και Ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Τα πιο ανησυχητικά ποσοστά αφορούν τις ηλικίες 1-4 και 17-19 ετών. Πιο συγκεκριμένα, 1 στα 8 παιδιά ηλικίας 1-4 ετών έχει παρουσιάσει κάποια ψυχική διαταραχή ενώ 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 17-19 ετών υποφέρουν από κάποια διαταραχή και μάλιστα χαρακτηρίζονται ως κατηγορία υψηλού κινδύνου. Ακόμη πιο προβληματική είναι η διαπίστωση ότι το 46,8 των κοριτσιών 17-19 ετών έχουν επιχειρήσει να αυτό-τραυματιστούν ή να αυτοκτονήσουν!
Η ψυχική υγεία του παιδιού σου είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και γι΄αυτό οι γονείς δεν πρέπει να την αμελούν ή να αναβάλλουν να ασχοληθούν με αυτή, από άγχος, αμηχανία ή άλλη αιτία.

Η ψυχολόγος Sarah Kendrick αποκαλύπτει τα dos and dont’s στη συμπεριφορά ενός γονέα, για να φροντίζει σωστά την ψυχική υγεία του παιδιού του.

Πώς να προστατεύσεις την ψυχική υγεία του παιδιού σου;

Να χρησιμοποιείς γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία του

Δε μιλάς σε κάθε ηλικία με τον ίδιο τρόπο! Από μικρή ηλικία τα παιδιά κατανοούν τα συναισθήματα, τις ευχάριστες και δυσάρεστες καταστάσεις. Μίλησέ τους γι’ αυτά, ρώτα τα, αλλά πάντα με προσοχή στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιείς για να μην τρομάξουν. Η χρήση παραδειγμάτων από ήρωες Disney, βιβλίων ή πρωταγωνιστών σε σειρές ή παιδικά που παρακολουθούν θα βοηθήσει σίγουρα στη συζήτηση μαζί τους!

Μην τα παραφορτώνεις!

Να τους μιλάς και να τους εξηγείς πολύπλοκα και δυσάρεστα πράγματα και καταστάσεις με απλό τρόπο, χωρίς ωστόσο να τα φορτώνεις με πληροφορίες, δημιουργώντας τους παραπάνω άγχος!
H ψυχολόγος προτείνει να απαντάς απλά και ευθέως, φροντίζοντας να δώσεις στο παιδί σου διευκρινίσεις για αυτό που θέλει να μάθει και σε ρωτάει, χωρίς περαιτέρω αναλύσεις!

Να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή!

Είναι πολύ δελεαστικό, όταν ανακαλύπτεις ένα πρόβλημα, να ασχοληθείς αμέσως μαζί του και να ανοίξεις τη συζήτηση με το παιδί σου.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλύτερο να το αφήσεις να καταλαγιάσει…
Κάντο με ένα τρόπο που να μην ασκείς πίεση στο παιδί σου, για παράδειγμα ενώ ασχολείται με κάτι που το ευχαριστεί. Θα φανεί λιγότερο ως ανάκριση παρά ως συμβουλευτική συζήτηση. Αυτό, σύμφωνα με την ειδικό, πιάνει περισσότερο στους εφήβους!

Μην προσποιείσαι ότι έχεις όλες τις απαντήσεις

Μην του δίνεις έτοιμες λύσεις για το θέμα του. Προσπάθησε να σκεφτείς τι είναι το καλύτερο για το παιδί σου και βρείτε μαζί λύσεις και απαντήσεις!

Άφησε το κινητό σου μακριά!

Μπορεί οι υποχρεώσεις να τρέχουν και να περιμένεις δεκάδες μέιλ ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, αλλά τη στιγμή που θα μιλήσεις στο παιδί σου για κάτι σημαντικό, καλό είναι να μην υπάρχει τίποτα που να σας αποσπάει από τη συζήτηση!

Μην του λες: «Θα το ξεπεράσεις»

Μπορεί ένα πρόβλημα του παιδιού να σου φαίνεται ασήμαντο αλλά στα μάτια του και στη δεδομένη στιγμή που το ζει να του φαίνεται βουνό… Οπότε συμβούλευσέ το, χωρίς κηρύγματα…

Να δίνεις το καλό παράδειγμα!

Ακόμα και για τους αντιδραστικούς εφήβους, εσύ είσαι το μοντέλο συμπεριφοράς που τους επηρεάζει. Οπότε καλό είναι να προσέχεις τις δικές σου αντιδράσεις σε περιπτώσεις θυμού και άγχους, γιατί το παιδί εσένα μιμείται…

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου!

Δεν ευθύνεσαι εσύ αν το παιδί σου διαγνωσθεί με κάποια ψυχική διαταραχή. Όπως δεν κατηγορείς τον εαυτό σου αν το παιδί πάθει άσθμα, το ίδιο ισχύει και για τις ασθένειες της ψυχής.

Να ζητήσεις βοήθεια!

Αν έχεις μιλήσει στο παιδί και το πρόβλημα επιμένει και αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις επαρκώς δεν είναι κακό να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό!

Μην τα παρατάς εύκολα!

Αν δεν τα καταφέρεις με την πρώτη να σου ανοιχτεί το παιδί σου, μην τα παρατάς! Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσει τις αναστολές του και να σου ανοιχτεί!

Νίκη Κοσκινά
Με πληροφορίες από independent.co.uk

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εφηβεία: Έχω κατάθλιψη, οι γονείς μου δεν με καταλαβαίνουν

Κατάθλιψη στην εφηβεία: Μπορεί να είναι αιτία για επιθετική συμπεριφορά και κατανάλωση αλκοόλ;

Κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους: πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα;

 

Σχετικά άρθρα