Γυναικεία γονιμότητα: «Πόσο εύκολο είναι να μείνω έγκυος, εάν δεν έχω σταθερό κύκλο»;

Μια κοπέλα που δεν έχει σταθερό κύκλο και της έρχεται περίοδος ανά 3-4 μήνες, είναι εύκολο να μείνει έγκυος;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το βασικό πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση σε σχέση με μια πιθανή εγκυμοσύνη είναι ότι η γυναίκα δεν ξέρει πότε είναι οι γόνιμες μέρες της.

Γι’ αυτό το λόγο μια γυναίκα, που δεν έχει σταθερό κύκλο, και δεν επιθυμεί σε εκείνη τη φάση της ζωής της μια εγκυμοσύνη, θα πρέπει να προσέχει και να λαμβάνει προφυλάξεις.

Από την άλλη μεριά, μια γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος αλλά δεν ξέρει πότε είναι οι γόνιμες ημέρες θα δυσκολευτεί να μείνει κατά τύχη έγκυος.

Και στις δυο περιπτώσεις, η γυναίκα πρέπει να συμβουλευτεί ένα γυναικολόγο της επιλογής της που εμπιστεύεται, ο οποίος πρέπει να έχει γνώσεις σχετικά με αυτά τα προβλήματα, ώστε να μπορέσει να τη βοηθήσει.

Είναι σημαντικό, σε αυτές τις περιπτώσεις να διερευνηθεί το αίτιο, το «γιατί» η γυναίκα έχει άστατο κύκλο, αραιομηνόρροια ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή της περιόδου.

Με τις κατάλληλες εξετάσεις ο γυναικολόγος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάσταση του άστατου κύκλου και να τον ρυθμίσει σωστά βρίσκοντας το αρχικό αίτιο κι εφαρμόζοντας την ορθή θεραπευτική επιλογή.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα

«Θέλω να μείνω έγκυος. Εάν έχω επαφή κάθε μέρα αυξάνω τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη»;

Σχετικά άρθρα