Το παιδί μού κάνει πολλές ερωτήσεις για τον Άγιο Βασίλη. Πώς να το χειριστώ;

«Πού μένει ο Άγιος Βασίλης; Τι τρώει; Είναι παντρεμένος; Έχει παιδιά; Αγαπάει τα ζώα; Ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα; Τι επάγγελμα κάνει;»: Μια σειρά ερωτήσεων που μπορεί να σας κάνουν τα παιδιά σας! Και ως γονείς πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τις ανάλογες απαντήσεις!

Και αν αμφισβητήσει την ύπαρξή του; Αν έρθει και σας πει “Μαμά σήμερα στο διάλειμμα άκουσα κάτι μεγαλύτερα παιδιά να λένε ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει κι ότι τα δώρα τα φέρνουν οι γονείς. Είναι αλήθεια;”, εσείς τι απαντάτε;

Είναι η αρχή της αμφισβήτησης… Εκεί γύρω στα 6, υπάρχουν κάποια πιο τολμηρά παιδάκια που το λένε ξεκάθαρα ότι ο Αη Βασίλης δεν υπάρχει και άλλα που επιμένουν σθεναρά ότι υπάρχει!

xristougenna oikogeneia

Εσείς τι να κάνετε; Να συντηρήσετε το μύθο; Για πόσο;

Όλα εξαρτώνται από τη στάση του παιδιού. Εσείς πρέπει να κρίνετε αν το… ονειροπόλο παιδί σας είναι έτοιμο να ακούσει την αλήθεια! Αν βλέπετε ότι αμφιβάλλει από τη μια αλλά από την άλλη βρίσκει δικαιολογίες και από μόνο του να… συντηρεί τον μύθο, τότε προφανώς δεν είναι ακόμα ώριμο για αποκαλύψεις που θα το βγάλουν από το όνειρο! Αν κάνει ερωτήσεις, χωρίς να επιμένει, τότε απλώς πείτε του ότι έχει καταλάβει το “ζουμί” της ιστορίας χωρίς να προβείτε ωστόσο σε αποκαλύψεις! Οι παιδοψυχίατροι λένε ότι δεν είναι σωστό να πηγαίνετε κόντρα στις αμφιβολίες του παιδιού. Αλλά δεν χρειάζεται κιόλας να προβείτε σε αναλύσεις!Κάποια παιδιά μάλιστα δεν θέλουν να… απογοητεύσουν τους γονείς τους ομολογώντας ότι γνωρίζουν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει! Οπότε, πείτε τους ότι υπάρχει σε αυτά που πιστεύουν στην ύπαρξή του. Αν ωστόσο, το παιδί επιμένει με διευκρινιστικές ερωτήσεις, τότε μάλλον ήρθε η ώρα!

Πώς θα του το πείτε όταν έχει έρθει εκείνη η ώρα;

Πάρτε τον χρόνο σας για να του απαντήσετε και εξηγήστε του πώς έχουν τα πράγματα! Με τακτ πάντα! Και διπλωματικά! Εξηγήστε του ότι οι γονείς πλάθουν για τα παιδιά μια πολύ όμορφη ιστορία για τα εισάγουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ότι είναι ένας θρύλος που συντηρείται στα βάθη του χρόνου… Από την άλλη, τώρα που έμαθε την αλήθεια σημαίνει ότι είναι πλέον μεγάλος! Μιλήστε του για τις χαρές των Χριστουγέννων, για τα δώρα, το δέντρο, τα μελομακάρονα, τη χρυσόσκονη!…  Αλλά πρέπει να κρατήσει το μυστικό για τον εαυτό του για να προφυλάξει τα πιο μικρά του αδέρφια να έχουν δικαίωμα στο όνειρο!

Το παιδί μου δεν πιστεύει πλέον στον Άγιο Βασίλη. Τι αλλάζει;

Πρακτικά δεν συμβαίνει καμία αλλαγή! Το ότι δεν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, δεν σημαίνει ότι δεν του αρέσουν τα Χριστούγεννα! Στολίστε μαζί το δέντρο, αν δεν το χετε στολίσει ακόμα και ρωτήστε το τι δώρο θέλει, αφού πλέον ξέρει ότι εσείς τα αγοράζετε! Μην ξεχάσετε να του μιλήσετε για τη… μαγεία των Χριστουγέννων που υπάρχει πάντα, όσο μεγάλος κι αν είναι κάποιος!

xristougenna dwra mageia

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από parents.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τελικά υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Σε ποια ηλικία πρέπει να του πω ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Γράμμα στον Άη Βασίλη: Πώς να το βοηθήσετε το παιδί σας να το γράψει;

 

 

 

Σχετικά άρθρα