Το άγχος δεν με αφήνει να ζήσω. Πώς θα το σταματήσω;

Είμαι φοιτητής και νομίζω ότι πάσχω από κατάθλιψη και κρίσεις άγχους. Ακόμα και τώρα που σας γράφω αγχώνομαι. Αρχικά, θέλω να σας πω ότι λόγω του άγχους μου δεν μπορώ να βγω από το σπίτι. Είμαι στα πρόθυρα να χάσω πάλι το εξάμηνό μου, λόγω άγχους, και δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνω πλέον. Γι’ αυτό αποφάσισα να σας στείλω αυτό το μήνυμα. Ξέρω ότι πρέπει να βγαίνω από το σπίτι για να κάνω δραστηριότητες αλλά ακόμα και αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Προσπαθώ να το δουλέψω με το άγχος μου, αλλά πλέον η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Τι να κάνω για να ξεπεράσω το άγχος μου και να ζήσω τη ζωή μου λίγο παραπάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Σκουρτέλη:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Η κατάσταση που περιγράφετε ακούγεται ιδιαίτερα οδυνηρή και επηρεάζει σημαντικά την λειτουργικότητά σας, την καθημερινότητα και την αποδοτικότητα στις υποχρεώσεις σας. Από αυτά που γράφετε δεν νομίζω πως είναι κάτι το οποίο στην παρούσα φάση μπορείτε να διαχειριστείτε μόνος σας. Επίσης, δεν δίνετε κάποια εικόνα της έναρξης των δυσκολιών αυτών, εάν συνέβη κάτι ψυχοπιεστικό στη ζωή σας, την ποιότητα του κοινωνικού περίγυρου σας, το κατά πόσο υπάρχουν υποστηρικτικά άτομα στη ζωή σας, δηλαδή οικογένεια, φίλοι κτλ.

Θα πρότεινα να αναζητήσετε άμεσα επαγγελματική βοήθεια από κάποιον ψυχίατρο καταρχάς, έτσι ώστε να μπορέσουν τα συμπτώματα σας να γίνουν πιο διαχειρίσιμα και παράλληλα κάποια ψυχοθεραπεία, ώστε να διερευνήσετε τα βαθύτερα αίτια των δυσκολιών σας προκειμένου να ανακτήσετε τον έλεγχο στην ζωή σας.

Μαρίνα Σκουρτέλη CPsychol Specialising in Psychotherapy, DPsych, AFBPsS, HCPC Reg.
Ιλισια 11528 6983159256

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχετικά άρθρα