Κίτρινα Γιλέκα: 100άδες προσαγωγές στο Παρίσι – 70 συλλήψεις στις Βρυξέλλες

Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα στο Παρίσι έχει οδηγήσει σε 481 προσαγωγές, ενώ άλλα 211 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Ο αριθμός αυτός είναι ήδη μεγαλύτερος από το σύνολο των προσαγωγών (412) που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα το προηγούμενο Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου.

«Θα ήθελα γι΄άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους εκείνους, πολιτικούς αξιωματούχους, συνδικαλιστές, ενώσεις, πολίτες οι οποίοι κάλεσαν σε ηρεμία έτσι ώστε οι Γάλλοι που θέλουν να εκφράσουν διεκδικήσεις να μην αναμιχθούν με εκείνους που θέλουν να τα σπάσουν και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της τάξης», υπογράμμισε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, που μιλούσε μετά το τέλος μιας σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, έκανε λόγο για έναν «κατ’ εξαίρεση» μηχανισμό ασφαλείας «όσον αφορά τα μέσα, κατ΄εξαίρεση όσον αφορά τις επιλογές της οργάνωσης που έχουμε κάνει».

Οι αρχές, που φοβούνται ότι θα δουν να αναπαράγονται στο Παρίσι οι σκηνές αστικής βίας, ενίσχυσαν τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούν συστηματικές έρευνες κοντά στα σημεία της διαδήλωσης.

Η ένταση αυξήθηκε σήμερα το πρωί κοντά στα Ηλύσια Πεδία, στο Παρίσι, όπου οι δυνάμεις της τάξης εκτόξευσαν τα πρώτα δακρυγόνα εναντίον των «κίτρινων γιλέκων» που ήρθαν να διαδηλώσουν κατά χιλιάδες φωνάζοντας «Μακρόν παραιτήσου», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

70 συλλήψεις στις Βρυξέλλες

Περίπου 70 άτομα συνελήφθησαν σήμερα πριν από μια διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» στις Βρυξέλλες, όπου το τετράγωνο των ευρωπαϊκών θεσμών έχει αποκλειστεί πλήρως, έγινε γνωστό από την τοπική αστυνομία.

«Υπάρχουν περίπου 70 συλλήψεις έπειτα από ελέγχους που έγιναν προληπτικά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ίλσε Βαν Ντε Κίρε, εκπρόσωπος της περιοχής Βρυξελλών-Ισέλ.

Μερικές δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο τέλος του πρωινού σε δύο σημεία της βελγικής πρωτεύουσας –Αρ Λουά και Πορτ ντε Ναμούρ– χωρίς να σημειωθεί κάποιο βίαιο περιστατικό.

Η αστυνομία τοποθέτησε οδοφράγματα γύρω από την ευρωπαϊκή συνοικία, όπου συγκεντρώνονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), εμποδίζοντας την πρόσβαση των οχημάτων αλλά και των πεζών, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, κίτρινα γιλέκα αποκλείουν τον αυτοκινητόδρομο E17 προς τη Ρέκεμ, μια πόλη της δυτικής Φλάνδρας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία.

Οδόφραγμα τοποθετήθηκε νωρίς σήμερα στο πρωί και στον E40, στο επίπεδο των γαλλο-βελγικών συνόρων, στο ύψος της Αντινκέρκ (βόρεια), σύμφωνα πάντα με το Belga.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», που εμφανίστηκε στη Γαλλία, επεκτάθηκε στο Βέλγιο, ιδίως στη γαλλόφωνη περιοχή της Βαλλωνίας.

Στις 30 Νοεμβρίου, διαδήλωση 300 ανθρώπων κατέληξε στις Βρυξέλλες με την πυρπόληση δύο αυτοκινήτων της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Κίτρινα γιλέκα»: Σε κατάσταση πολιορκίας το Παρίσι

 

Σχετικά άρθρα