Είχα απροφύλαχτη επαφή και φοβάμαι για εγκυμοσύνη…

Η περίοδος μου από τον Αυγούστου του 2018 έρχεται κάθε 24του μηνός συνεπώς ο κύκλος μου είναι 30 μέρες με εξαίρεση ότι τον μήνα αυτό μουήρθε στις 23. Χθες είχα ερωτική επαφή χωρίς προφυλακτικό και μετά ολοκλήρωσεέξω μετά από 1 λεπτό (όχι κατευθείαν με το που βγήκε). Έχω αγχωθεί. Υπάρχει περίπτωση να έχω μείνει έγκυος;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με όσα περιγράφετε, οι πιθανότητες να έχετε μείνει έγκυος είναι εξαιρετικά λίγες. Για να δημιουργηθεί μια εγκυμοσύνη πρέπει όχι μόνο να υπάρχει εκσπερμάτιση (παρουσία σπέρματος γενικότερα) αλλά και να γίνει στις γόνιμες ημέρες της γυναίκας. Ο συνδυασμός αυτών των δυο σε εσάς μοιάζει αυτή τη φορά να είναι δύσκολος . Για να έχετε μια αδρή ιδέα για το πότε είναι περίπου οι γόνιμες μέρες σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή γόνιμων ημερών που θα βρείτε στο ακόλουθο link: Υπολογιστής Κύκλου.

Θα σας συμβούλευα να περιμένετε να δείτε αν θα υπάρξει καθυστέρηση. Σας προτρέπω να είστε ήρεμη καθώς πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι το άγχος προκαλεί και αυτό καθυστέρηση της περιόδου.

Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το διάστημα της αναμονής για να μιλήσετε από κοντά με κάποιον γυναικολόγο έτσι ώστε να συζητήσετε για κάποια πιο αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης. Με τη συζήτηση θα βρείτε ποια μέθοδος ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές προτιμήσεις σας. Οποιαδήποτε και να είναι η εξέλιξη, ο γυναικολόγος θα είναι κοντά σας για να συμβουλέψει το καλύτερο για εσάς.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Γυναικεία γονιμότητα: «Πόσο εύκολο είναι να μείνω έγκυος, εάν δεν έχω σταθερό κύκλο»;

Σχετικά άρθρα