Επαγγελματικός προσανατολισμός: 6 βήματα για να βρεις τι σε ενδιαφέρει να σπουδάσεις

Είμαι Τρίτη λυκείου, δίνω πανελλήνιες, αλλά δεν έχω αγχωθεί καθόλου. Δεν διαβάζω από το πρωί ως το βράδυ όπως κάνουν όλοι αλλά ανταποκρίνομαι μέχρι τώρα στις απαιτήσεις των μαθημάτων. Το θέμα μου είναι πως δεν μου αρέσει καμία σχολή, όσο και αν προσπάθησα να δω τις σχολές από όλες τις πλευρές στο τι μπορούν να μου προσφέρουν δεν άλλαξε κάτι καθώς δεν με ελκύει καμία. Το όνειρό μου είναι να γίνω παρουσιάστρια αλλά θέλω πρώτα να σπουδάσω κάτι, να ανοίξω τους ορίζοντές μου. Το επάγγελμα αυτό με ελκύει διότι μου φαίνεται μια δουλειά που έχει πολύ ενδιαφέρον και είναι διασκεδαστική κάθε μέρα. Αυτό είναι το πρόβλημα μου. Δεν ξέρω τι να σπουδάσω.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Κατερίνα Βασιλείου, Ψυχολόγος (MSc), Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια

Η αλήθεια είναι πως δεν είσαι η μόνη που σε αυτή την ηλικία δεν γνωρίζει τι πραγματικά θέλει να κάνει στην επαγγελματική ζωή της. Παρόλο αυτά, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην πορεία του ανθρώπου που μπορεί να τον βοηθήσει να γίνει δημιουργός του μέλλοντός του είναι η συνειδητοποίηση των αξιών του, οι οποίες φανερώνουν και τη γενικότερη φιλοσοφία του.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να κατασταλάξεις στην επιλογή του καταλληλότερου για εσένα επαγγέλματος.

1. Συμβουλεύσου τους κοντινούς σου ανθρώπους και τους καθηγητές

Δεν είμαστε όλοι γεννημένοι επιστήμονες. Ο κάθε άνθρωπος όμως, έχει ένα ταλέντο και μια κλίση. Υπάρχουν ικανότητες που έχουμε και τις αναγνωρίζουμε, είναι όμως και άλλα ταλέντα που δεν τα βλέπουμε, αλλά μπορεί να τα έχουν παρατηρήσει οι κοντινοί μας άνθρωποι. Θα μπορούσες, λοιπόν, να ζητήσεις τη γνώμη τους σχετικά με το μελλοντικό σου περιβάλλον εργασίας. Αν κάποιος από τους οικείους σου δραστηριοποιείται σε κάποιον τομέα που έστω και λίγο φαντάζεσαι τον εαυτό σου, θα μπορούσες να του ζητήσεις να δεις τη δουλειά και επί του πρακτέου, ώστε να κρίνεις αν πραγματικά σου ταιριάζει. Οι συμβουλές των άλλων μπορεί να σε βοηθήσουν, προκειμένου να συνδυάσεις τα ταλέντα σου και να βρεις αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει. Παρόλο αυτά, αυτό που έχει σημασία είναι να φανταστείς και εσύ η ίδια τον εαυτό σου στο μέλλον,να αποφασίσεις τι είναι αυτό που θες να κάνεις επαγγελματικά και όχι να αποφασίσουν οι άλλοι για εσένα, χωρίς εσένα, ακολουθώντας εσύ το δικό τους όνειρο.

Για αυτό είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη κάποιες παραμέτρους για την επιλογή του επαγγέλματος, όπως είναι η επαγγελματική αποκατάσταση, εξέλιξη, ζήτηση, η επαφή με ανθρώπους, η αυτονομία, οι εργασιακές συνθήκες, η δημιουργικότητα, η δόξα-φήμη, ο ελεύθερος χρόνος, καθώς και οι οικονομικές απολαβές.

2. Επικεντρώσου σε αυτό που σε ευχαριστεί. Ακολούθησε τα όνειρά σου.

Λόγω της οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη εποχή οι νέοι εστιάζουν σε επαγγέλματα που πιστεύουν ότι θα τους προσφέρουν μια καλύτερη επαγγελματική πορεία και ένα καλύτερο μέλλον, αντί να εστιάζουν σε αυτό που πραγματικά θέλουν να κάνουν και τους ευχαριστεί. Μην ξεχνάς πως η επαγγελματική σου ικανοποίηση εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο το εργασιακό σου περιβάλλον ταιριάζει με την προσωπικότητά σου. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα επάγγελμα που να θεωρείς ενδιαφέρον και να σου ταιριάζει. Άλλωστε, όπως είχε πει και ο Κομφούκιος: “Διάλεξε μια δουλειά που σου αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου”.

foititria

3. Ζύγισε τα θετικά και τα αρνητικά καθεμιάς πιθανής επιλογής

Κράτα σημειώσεις σχετικά με το τι είναι αυτό που σε ενθουσιάζει, πιθανές δυσκολίες στο συγκεκριμένο επάγγελμα και αναζήτησεπληροφορίες στο διαδίκτυο για τα πανεπιστήμια, τα μαθήματα και την επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει η κάθε επαγγελματική επιλογή.

4. Μελέτησε τη θεωρία του John Holland

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία υπάρχουν οι ακόλουθοι 6 τύποι περιβάλλοντος εργασίας: Πρακτικός, Διερευνητικός, Καλλιτεχνικός, Κοινωνικός, Επιχειρηματικός και Συμβατικός. Ίσως αυτή η κατηγοριοποίηση σε βοηθήσει να δεις υπό ένα διαφορετικό πρίσμα τα επαγγέλματα και τον εαυτό σου μέσα από αυτά.
1. ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ
Άνθρωποι που έχουν αθλητικές ή μηχανικές ικανότητες, που προτιμούν να εργάζονται με αντικείμενα, μηχανές, εργαλεία, φυτά, ζώα ή να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.
2. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ
Άνθρωποι που τους αρέσει να παρατηρούν, να μαθαίνουν, να εξερευνούν, να αναλύουν, να αξιολογούν ή να επιλύουν προβλήματα.
3. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ
Άνθρωποι που έχουν καλλιτεχνικές, καινοτόμες ή διαισθητικές ικανότητες και τους αρέσει να εργάζονται σε καινούριες καταστάσεις, χρησιμοποιώντας την φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ
Άνθρωποι που τους αρέσει να εργάζονται με άλλους ανθρώπους, να τους διαφωτίζουν, να τους βοηθούν, να τους περιποιούνται ή έχουν ευχέρεια λόγου.
5. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ
Άνθρωποι που τους αρέσει να δουλεύουν με άλλους ανθρώπους, να τους επηρεάζουν, να τους πείθουν, να έχουν υψηλές επιδόσεις, να ηγούνται ή να διαχειρίζονται οργανωτικούς στόχους ή οικονομικά οφέλη.
6. ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ
Άνθρωποι που τους αρέσει να δουλεύουν με δεδομένα, που έχουν υπαλληλικές ή αριθμητικέςικανότητες, που εκτελούν λεπτομερώς μια δουλειά ή ακολουθούν επακριβώς εντολές άλλων.

Ένας δεύτερος τρόπος θεώρησης των επαγγελμάτων είναι η μέτρησή τους όσον αφορά τα Δεδομένα, τους Ανθρώπους, τα Πράγματα και τις Ιδέες.

– Οι Πρακτικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Πράγματα σε επαγγέλματα όπως σεφ, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ξυλουργοί,κατασκευαστές κλπ.
– Οι Διερευνητικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Δεδομένα, σε επαγγέλματα όπως τεχνικοί ιατρικών συσκευών, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, μηχανικοί, επιστήμονες κλπ.
– Οι Καλλιτεχνικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Ιδέες σε επαγγέλματα όπως εμπορικοί καλλιτέχνες, μουσικοί, διακοσμητές κλπ.
– Οι Κοινωνικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Ανθρώπους σε επαγγέλματα όπως η διδασκαλία, η συμβουλευτική, η φροντίδα ηλικιωμένων κλπ.
– Οι Επιχειρηματικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Ανθρώπους και Δεδομένα σε επαγγέλματα όπως Διοικητικά Στελέχη, εμπόριο, επιχειρήσεις, πολιτική κλπ.
– Οι Συμβατικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Δεδομένα σε επαγγέλματα όπως η λογιστική, η διοικητική υποστήριξη, η νομική, ο στρατιωτικός/αστυνομικός κλάδος κλπ.

foititria2

5. Τεστ Επαγγελματικού προσανατολισμού

Υπάρχουν εργαλεία που θα μπορούσαν να συντελέσουν στο να αποφασίσεις το επάγγελμα που σου ταιριάζει.Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλει ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και η ιστοσελίδα του www.eoppep.gr/teens/index.php/tests, όπου μπορείς να κάνεις δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Μέσω αυτού θα δεις τι σου ταιριάζει. Οι Σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού χρησιμοποιούν συχνά τέτοια εργαλεία, τεστ, όπως συχνά αναφέρονται, που στοχεύουν να σε βοηθήσουν να πάρεις σωστές επαγγελματικές αποφάσεις μαθαίνοντας περισσότερα για τις κλίσεις και τις ικανότητές σου, τα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα και τις εργασιακές σου αξίες. Με άλλα λόγια, συμπληρώνοντας τα τεστ μπορείς να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα του εαυτού σου και να δεις πώς αυτή ταιριάζει καλύτερα με τα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων και την αγορά εργασίας. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα από τα τεστ δεν αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας, αλλά ενδείξεις τις οποίες μπορείς να αξιοποιήσεις.

6. Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Θα μπορούσες να λάβεις λεπτομερείς πληροφορίες και από κάποιον Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ώστε να διερευνήσεις ακόμα περισσότερο ό,τι εσύ κρίνεις αναγκαίο, να διευρύνεις τους ορίζοντες και τις προοπτικές σου και να αποφασίσεις το καλύτερο για εσένα.

Βασιλείου Κατερίνα Ψυχολόγος (MSc),

Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια

Email: [email protected]

Tηλ.: 2155457340

Facebook: Βασιλείου Κατερίνα- Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Επαγγελματικός προσανατολισμός: Να σπουδάσω στην Ελλάδα ή να φύγω απευθείας για το εξωτερικό;

Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού: Ποτέ δεν είναι αργά να βρεις τα ταλέντα σου!

 

Σχετικά άρθρα