Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ: Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών ή αλλιώς «μικρή Μέρκελ»- Η μάχη με τους άντρες υποψηφίους και η στήριξη του συζύγου της στην ανατροφή των 3 παιδιών της

Με 517 ψήφους και ποσοστό 51,75% η ‘Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ αναδείχθηκε στον β’ γύρο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Η διάδοχος της Μέρκελ φαίνεται ότι ακολουθεί τα χνάρια της, σύμφωνα με κάποια γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης. Όπως διαβάζουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η ‘Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ θεωρείται η εκλεκτή της Άνγκελα Μέρκελ ενώ αρκετά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τον «Μερκελισμό» που θα συνεχιστεί ύστερα από την εκλογή της νέας Προέδρου.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ κονταροχτυπήθηκε με δύο άντρες υποψηφίους. Τον εκλεκτό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρίντιχ Μερτς και τον 38χρονο Γενς Σπαν. Ωστόσο, βγήκε νικήτρια στον δεύτερο γύρο ύστερα από τη «μονομαχία» που είχε με τον Φρίντιχ Μερτς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Annegret Kramp-Karrenbauer (@krampkarrenbauer) στις

Για «συνέχιση της μητριαρχίας» κάνει λόγο η Die Zeit, εκτιμώντας ότι «για πρώτη φορά στη γερμανική μεταπολεμική περίοδο, ίσως ακόμη και για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα τόσο μεγάλο κομμάτι εξουσίας πέρασε από μια γυναίκα σε μια άλλη γυναίκα. Η προσπάθεια να τερματιστεί ή και να αναθεωρηθεί η δεκαοχτάχρονη φάση της γυναικείας κυριαρχίας στο πολιτικό στυλ και το ύφος τελικά απέτυχε», σημειώνει η Die Zeit.
Πάμε να δούμε όμως τι είναι γνωστό για τη Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και αν ο χαρακτηρισμός «Μικρή Μέρκελ» που της προσδίδουν πολλοί είναι… δίκαιος.

kramp-karrenbauer-2

Ήταν μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από 19 χρονών

Σύμφωνα με το bbc.com έγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια, στα 19 της χρόνια (1981).

Από το 1999 έως το 2018 ήταν βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζααρμπρίκεν ενώ από το 2000 έως το 2011 διετέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία: Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τέλος από το 2011 διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός του κρατιδίου Σάαρλαντ.

Τον Φεβρουάριο του 2018, εξελέγη Γενική Γραμματέας του κόμματός της κατόπιν προτάσεως της καγκελαρίου Μερκελ με το συντριπτικό ποσοστό 98,87%.

kramp-karrenbauer

Την ανατροφή των 3 παιδιών της έχει αναλάβει ο σύζυγος της

Μπορεί προς το παρόν να μην γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή της ωστόσο σίγουρα στο μέλλον θα μάθουμε καλύτερα τη διάδοχο της Μέρκελ στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Άλλωστε από ότι φαίνεται δεν είναι ο τύπος ανθρώπου που θα ανεβάσει πολλές προσωπικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά που γνωρίζουμε είναι ότι της αρέσει ο αθλητισμός, ο χορός και η μουσική αλλά η μεγαλύτερη λατρεία της είναι το διάβασμα. Το ερώτημα είναι βέβαια τι γνωρίζουμε για το παρελθόν της.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962 στο Φέλκινγκεν του κρατιδίου Σάαρλαντ (ή Ζάαρλαντ) που βρίσκεται στα γαλλογερμανικά σύνορα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Annegret Kramp-Karrenbauer (@krampkarrenbauer) στις

Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και η μητέρα της νοικοκυρά. Εκείνη ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας. Όταν τελείωσε το σχολείο σκεφτόταν να γίνει δασκάλα, ωστόσο άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Δίκαιο στις πόλεις Τρίερ και Ζααρμπρίκε.

Το 1984 παντρεύεται με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ και αποκτούν μαζί 3 παιδιά που σήμερα είναι 30, 27 και 20 χρονών. Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ζει με την οικογένειά της στην μικρή πόλη Πούτλινγκεν που βρίσκεται στο κρατίδιο του Σάαρλαντ.

Λέγεται ότι όταν άρχισε να ασχολείται με την πολιτική ο σύζυγός της την στήριξε και ανέλαβε εκείνος τη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών τους.

Οι πρωτιές της ως γυναίκα

Μπορεί να μην ήταν η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε την Προεδρία του κόμματός της ωστόσο η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ έγινε το 2000 η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων. Επίσης υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Σάαρλαντ, θέση την οποία κράτησε από το 2011 έως το 2018.
Για την ιστορία το Σάαρλαντ ή αλλιώς Σαρ, όπως και ήταν γνωστό όταν βρισκόταν υπό γαλλικό έλεγχο, είναι ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Το Σάαρλαντ έγινε κρατίδιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1957 και εκλέγει δικό του πρωθυπουργό.

kramp-karrenbauer-3

Ποια είναι η πολιτική της τοποθέτηση;

Μπορεί να επιχειρηματολογεί καλά, αλλά δεν έχει το χάρισμα να ενθουσιάζει το ακροατήριο, όπως άλλωστε και η …μέντοράς της η κ. Μέρκελ. Η ταύτισή μαζί της είναι πλεονέκτημα και ταυτόχρονα μειονέκτημα. Της καταλογίζουν υπερβάλλουσα εγγύτητα προς την καγκελάριο, αλλά η ίδια τόνιζε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν είναι ένα είδος κλώνου, μια άλλη «μίνι-Μερκελ» και προέβαλε ως παράδειγμα την σκληρή της θέση στο προσφυγικό για να αποδείξει την διαφοροποίησή της. Τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης εισόδου στη Γερμανία όσων έχουν διαπράξει αξιόποινη πράξη σε χώρα του Σένγκεν και ζητά να γίνει συνέδριο την προσεχή άνοιξη για την επεξεργασία των γεγονότων του 2015, δηλαδή της μαζικής εισόδου προσφύγων στην Γερμανία. Δεν βλέπει την αναγκαιότητα νέων αλλά παραδέχεται την αδυναμία εφαρμογής υπαρχόντων νόμων στο προσφυγικό.

Η κ. Κάρενμπάουερ τάσσεται υπέρ ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τις συντάξεις και μάλιστα πριν τις εκλογές σε μια σειρά ανατολικογερμανικών κρατιδίων που θα γίνουν το 2019, όπου αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του ακροδεξιού AfD.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Annegret Kramp-Karrenbauer (@krampkarrenbauer) στις

Στην προεκλογική της εκστρατεία τόνιζε ιδιαίτερα την 18χρονη κυβερνητική της θητεία στο Ζάαραλντ, τις εκλογικές μάχες που κέρδισε με ποσοστά πάνω από 40% και μάλιστα όταν έλαμπε δημοσκοπικά το άστρο του Μάρτιν Σουλτς, αλλά και την κομματική μεταρρύθμιση την οποία έχει δρομολογήσει. Προέβαλε επίσης το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με πολλά θέματα και ότι έχει αναπτύξει ένα πυκνό δίκτυο σχέσεων με τις τοπικές οργανώσεις του CDU.

Ενώ διατηρεί πιο φιλελεύθερες απόψεις για τα δικαιώματα των γυναικών και τα εργασιακά, ως πιστή Καθολική αντιτίθεται σθεναρά στους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων αλλά και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
Και η κ. Κάρενμπαουερ είναι γενικώς υπέρ της Ευρώπης χωρίς να προτείνει κάτι διαφορετικό από την σημερινή ασκούμενη πολιτική. Επίσης, βλέπει την αντιπαράθεση με τους Πράσινους ως σημαντική πρόκληση, διότι το κόμμα αυτό ενισχύεται χάρη στην περιβαλλοντολογική του πολιτική σε βάρος του δικού της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Annegret Kramp-Karrenbauer (@krampkarrenbauer) στις

Η στήριξη από την Καγκελάριο και τι απαντά για το «μικρή Μέρκελ»

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε την ξεκάθαρη στήριξη της Μέρκελ. Αυτό που εντυπωσίασε την Καγκελάριο φέρεται να είναι η εργατικότητα της διαδόχου της. Πριν ένα χρόνο περίπου η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Παρά το γεγονός ότι η BMWτης συγκρούστηκε με ένα φορτηγό πράγμα που οδήγησε την ίδια στο νοσοκομείο εκείνη δεν σταμάτησε να εργάζεται για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού που βρισκόταν ως φλέγον ζήτημα στην ατζέντα της. Αυτό ίσως ήταν που έκανε την Άνγκελα Μέρκελ να πάρει την απόφαση και να την προτείνει για τη θέση της Γενικής Γραμματέα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

«Γνωριζόμαστε καιρό και μπορούμε να βασιστούμε η μία στην άλλη, ακόμη κι αν έχει η καθεμία τις απόψεις της», είχε δηλώσει για την 56χρονη πολιτικό η Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά της η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ (ΑΚΚ) μπορεί να εκτιμάει τη στήριξη της Μέρκελ ωστόσο προσπαθεί να διαψεύσει όσους την αποκαλούν «μίνι Μέρκελ».

«Είμαι 56 χρόνων, έχω τρία μεγάλα παιδιά, έχω χτίσει μία πραγματική καριέρα. Δεν υπάρχει τίποτα το ‘μίνι’ πάνω μου» έχει απαντήσει χαριτολογώντας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Annegret Kramp-Karrenbauer (@krampkarrenbauer) στις

Να σημειώσουμε τέλος ότι η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι τη λήξη της θητείας της

 

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άνγκελα Μέρκελ: Η ιστορική νίκη στις γερμανικές εκλογές ήταν εφιάλτης – Θα γίνει καγκελάριος για 4η φορά αλλά δεν θα το πανηγυρίσει

Σόιμπλε: «Δεν έδωσα μάχη εναντίον της Άνκελα Μέρκελ»

Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ: Αυτή είναι η διάδοχος της Μέρκελ

Σόιμπλε: Η γυναίκα του,το ατύχημα και η άγνωστη σχέση του με την Μέρκελ!

Μάρτιν Σουλτς: Ο γερμανός πολιτικός χωρίς απολυτήριο λυκείου που νίκησε τον αλκοολισμό και θέλει να κάτσει στην καρέκλα της Μέρκελ

 

 

Σχετικά άρθρα