Μπορεί λόγω της αντιβίωσης να μην έπιασε το χάπι της επόμενης μέρας;

Πήρα το χάπι της επόμενης μέρας, μετά από επαφή όπου το προφυλακτικό έσπασε, κοντά στις γόνιμες μέρες μου, μέσα σε μιάμιση ώρα. Φοβάμαι ότι δεν έπιασε το χάπι, επειδή έπαιρνα αντιβίωση για καιρό…

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Νίκος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καμία σχέση το χάπι με την αντιβίωση! Λειτουργεί κανονικά!

Να τονίσουμε, όμως, πως το χάπι της επόμενης μέρας σε καμία περίπτωση δεν είναι χάπι έκτρωσης, γιατί αν έχει γίνει σύλληψη, δεν θα έχει καμία ενέργεια και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την τακτική χρήση κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου, ενώ δεν προσφέρει κανενός είδους προστασία από τον ιό του Έιτζ ή από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η χρήση του για την αποτροπή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στην αρχή του κύκλου, θα εμποδίσει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ωάρια, ενώ αν έχει γίνει ωορρηξία θα εμποδιστούν τα σπερματοζωάρια να γονιμοποιήσουν κάποιο ωάριο.

Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει 2 χάπια και απαιτεί το 1ο χάπι να ληφθεί το συντομότερο δυνατόν μετά από σεξουαλική επαφή, που θα γίνει χωρίς προφύλαξη ή που η προφύλαξη αποτύχει για κάποιους λόγους.

Κατάλληλο διάστημα είναι η λήψη του πρώτου χαπιού να γίνει άμεσα μετά το σεξ και ένα δεύτερο χάπι 12-16 ώρες μετά.

Η αποτελεσματικότητα μειώνεται όσο καθυστερεί η λήψη του, με αποτέλεσμα εάν ληφθεί μετά από 3 ημέρες να μην έχει καμία δράση.

Δρ. Νίκος Σκαρτάδος

Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

skartadosnikolaos.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Το αγόρι μου εκσπερμάτωσε εκτός του κόλπου μου, αλλά ξαναμπήκε αμέσως! Είμαι έγκυος;

 

Σχετικά άρθρα