Η Άννα Δρούζα γράφει για την παράσταση της Ευαγγελάτου “Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων”

Σλάπστικ. Μια θεατρική προσέγγιση που σπάνια βλέπουμε να τολμά κάποιος σκηνοθέτης να παρουσιάσει στη χώρα μας!! Ένα είδος θεάτρου που πατά στο έντονο σωματικό αλλά και θορυβώδες κωμικό παίξιμο, στις έντονες εκφράσεις προσώπων.

Το είδος αυτό βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κινησιολογία. Και σ’ αυτήν την παράσταση, η κίνηση δίνει τον ρυθμό και παράγει το συναίσθημα.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου με τη σταθερή συνεργάτιδα της στη χορογραφία Πατρίτσια Απέργη κατόρθωσαν κάτι αξιοθαύμαστο!! Ένα μοναδικό εικαστικό αποτέλεσμα που το ολοκληρώνει η δουλειά στα κουστούμια της Βασιλικής Σύρμα και στο σκηνικό της Εύας Μανιδάκη. Κουστούμια πολύχρωμα, ευφάνταστα, βγαλμένα από θίασο τσίρκου, που μαζί με τα ηχητικά gags, τις φωνητικές αποδόσεις και την ηλεκτρονική μουσική του Γιώργου Πουλιού στήνουν ένα μοναδικό παιχνίδι εντυπώσεων, ένα μαγευτικό παιχνίδι μεταμορφώσεων, που παρασύρει τον θεατή σ’ έναν κόσμο φανταστικό, που οι ήρωες φορούν μασκαρεμένα προσωπεία όχι μόνο για να παίξουν αλλά και γιατί έχουν απολέσει την ταυτότητα τους.

Ένα σαιξπηρικό έργο που διαπραγματεύεται την απώλεια του εαυτού, ως ένα άλλο είδωλο. Μια παράσταση που αναδεικνύει έναν Νίκο Κουρή και έναν Ορφέα Αυγουστίδη όπως δεν τους έχετε ξαναδεί ποτέ!! Στήνουν ένα σύμπαν δικό τους μέσα σ’ ένα σκηνικό αλληλουχίας από επινοήσεις, παρεξηγήσεις και διττά νοήματα ενός έμμετρου σαιξπηρικού λόγου.

Συγχρονισμένοι, ευκίνητοι, εκφραστικοί!! Σε μια τόσο απαιτητική δουλειά προδίδουν τον επαγγελματισμό τους εξαντλώντας κάθε δυνατότητα σκληρής προετοιμασίας για ένα τόσο άρτιο αποτέλεσμα. Μπράβο!!!

Και άλλο ένα «μπράβο» σ’ όλη την ομάδα ηθοποιών που κατορθώνουν να βγάζουν το συναίσθημα καταρχήν πρώτα σωματικά. Μπράβο πάνω από όλα στην Κατερίνα Ευαγγελάτου που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει το μεγάλο σκηνοθετικό ταλέντο της.

Θα ήθελα όμως να κλείσω με ένα τελευταίο σχόλιο. Είναι μια παράσταση που η πρωτοτυπία της επισκιάζει τον σαιξπηρικό λόγο και τα νοήματά του και αυτό μου έλειψε…

Άννα Δρούζα

Λεπτομέρειες για την παράσταση:

Πρόκειται για μία σπαρταριστή κωμωδία με έντονο το στοιχείο της φάρσας, που ο Σαίξπηρ συνέγραψε περίπου την ίδια χρονική περίοδο με τους Δύο Άρχοντες από τη Βερόνα και Το Ημέρωμα της Στρίγγλας (1592-1594), βασιζόμενος στους Μέναιχμους του Πλαύτου.

Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων είναι γεμάτη εκπλήξεις, καθώς στο αλλόκοτο σύμπαν της βρίσκει κανείς ένα τρελό ψηφιδωτό από μπλεγμένες ερωτικές ιστορίες,χαμένα μέλη μιας οικογένειας, δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων (σε διπλό ρόλο ο Νίκος Κουρήςερμηνεύει τους δύο αδελφούς Αντίφιλους και ο Ορφέας Αυγουστίδης τους δύο δούλους τους, Δρόμιους) ,μέσα σε μια ατμόσφαιρα μαγείας και ψευδαίσθησης, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Η θαυμαστή δομή της Κωμωδίας των Παρεξηγήσεων αποτελεί τον θρίαμβο του διπλασιασμού: δύο ζεύγη διδύμων, μία αλλόκοτη πόλη, μαγική και μονότονη ταυτόχρονα, επαναλαμβανόμενες σκηνές ,γεγονότα που συγχύζουν με την ομοιότητά τους, λέξεις που περιέχουν διττά νοήματα. Οι χαρακτήρες αποκτούν ένα μόνιμο καθρέφτισμα, είναι το είδωλό τους ή ένα alter ego;

Πόρτες ανοιγοκλείνουν σε λάθος στιγμή, ανοίγοντας το δρόμο σε λάθος πρόσωπα να εισέλθουν σε λάθος χώρους. Η ξέφρενη φάρσα συναντά το ανοίκειο.

Συντελεστές

Νέα Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Κίνηση-Χορογραφία : Πατρίσια Απέργη

Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ

Κατασκευή Κοστουμιών: Δέσποινα Μακαρούνη

Βοηθός Σκηνοθέτη : Χριστίνα Ματθαίου

Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος

Διεύθυνση Παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή

Βοηθός Παραγωγής : Πάνος Σβολάκης

Παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Διανομή

Αντίφιλος o Συρακούσιος-Αντίφιλος o Εφέσιος : Νίκος Κουρής

Δρόμιος ο Συρακούσιος-Δρόμιος ο Εφέσιος : Ορφέας Αυγουστίδης

Αδριανή: Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Λουκιανή: Αμαλία Νίνου

Αιγαίων: Ερρίκος Μηλιάρης

Δούκας: Νίκος Πυροκάκος

Άντζελο: Γιώργος Νούσης

Έμπορος : Βαλάντης Φράγκος

Αξιωματικός: Στέλιος Παυλόπουλος

Εταίρα: Ελίζα Σκολίδη

Δρ Στυφός: Πάνος Ζυγούρος

Ηγουμένη: Μαριάμ Ρουχάτζε

Παραστάσεις:

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00 – Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 20:30

Μέχρι τις 19/01/2019

Τοποθεσία:

Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός

Eισιτήρια:

Σαββατοκύριακα: 20€ / 17€ / 14€
Καθημερινές: 17€ / 15€ / 12€

Προπώληση:

ticket365.gr

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

2110132002-5 | vasilakou.theater | www.lykofos.org 

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Θέατρο Βασιλάκου

Είδα την παράσταση 1984 της Κατερίνας Ευαγγελάτου

 

 

Σχετικά άρθρα