Μασάκο: Η «θλιμμένη πριγκίπισσα» θα γίνει αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας – Η καριέρα που εγκατέλειψε, τα 2 «όχι» στην πρόταση γάμου και η πίεση για τον διάδοχο που έφερε την κατάθλιψη

Η «θλιμμένη πριγκίπισσα» Μασάκο για άλλη μία φορά απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στον λαό της Ιαπωνίας . Την ημέρα των γενεθλίων της επέλεξε να δεσμευτεί ότι παρά το γεγονός ότι παλεύει χρόνια με την κατάθλιψη και με διαταραχή προσαρμογής , εκείνη θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της ως αυτοκράτειρα από τον Μάιο που θα γίνει η στέψη της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Idol Royal (@idol_royal) στις

Η πρώτη παραίτηση αυτοκράτορα τα τελευταία 200 χρόνια

Ο σημερινός αυτοκράτορας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει φτάσει στην ηλικία των 84 χρονών. Για λόγους υγείας αποφάσισε να παραιτηθεί από τον θρόνο του παρόλο που τα τελευταία 200 χρόνια κανένας προκάτοχός τους δεν έχει προβεί σε αυτή την απόφαση. Τη θέση του θα πάρει ο σύζυγος της πριγκίπισσας Μασάκο, πρίγκιπας Ναρουχίτο ο οποίος είναι ο πρωτότοκος.

«Αν και αισθάνομαι ανασφαλής για το πόσο χρήσιμη θα είμαι σκεπτόμενη τις μέρες που έρχονται… Επιθυμώ να αφιερώσω τον εαυτό μου στην ευτυχία του λαού και έτσι θα κάνω μια προσπάθεια γι’ αυτόν τον σκοπό» δήλωσε η πριγκίπισσα Μασάκο.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς μία δραστήρια και μορφωμένη νεαρή έφτασε να γίνει μία θλιμμένη πριγκίπισσα. Ενώ κάποιοι θα ζήλευαν τη θέση της εκείνη ασφυκτιά από το πρωτόκολλο της αυτοκρατορικής οικογένειας το οποίο είναι εξαιρετικά αυστηρό.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=109&v=KztTg8Fs6Fs

Ποια ήταν πριν γίνει πριγκίπισσα

Η πριγκίπισσα της Ιαπωνίας γεννήθηκε ως Μασάκο Οουάντα στο Τόκιο το 1963. Πατέρας της είναι ο Χισάσι Οουάντα και μητέρα της η Γιουκίμο Εγκασίρα. Η Μασάκο μέχρι τα 8 της χρόνια δεν ζούσε στην Ιαπωνία αφού ο πατέρας της ήταν ανώτατος διπλωμάτης και πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης οπότε εργάστηκε μέχρι το 1971 στη Μόσχα και στη Νέα Υόρκη. Από μικρή κοσμογυρισμένη ήταν η Μασάκο που γυρνώντας στη γενέτειρά της σε ηλικία 8 χρονών πήγε σε ιδιωτικό καθολικό σχολείο. Λίγα χρόνια αργότερα, κατά την εφηβεία της, εγκατέλειψαν και πάλι την Ιαπωνία και εγκαταστάθηκαν στη Βοστώνη αυτή τη φορά αφού ο πατέρα της είχε προσληφθεί ως επισκέπτης καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ROYAL Family in the WORLD (@royalfamilyintheworld) στις

Η Μασάκα ως μαθήτρια ήταν πρότυπο οπότε ήταν φυσική συνέχεια οι σπουδές της στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Αφού αποφοίτησε με άριστα αποφάσισε να επιστρέψει στην χώρα της και να προσπαθήσει να διαπρέψει. Έδωσε εξετάσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ύστερα από την παρακολούθηση νομικών μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο τουΤόκιο. Παρά το γεγονός ότι μόλις 28 από τους 800 υποψηφίους κατάφεραν να περάσουν εκείνη ήταν ανάμεσα στους επιτυχόντες. Το 1988, με υποτροφία της ιαπωνικής κυβέρνησης, ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τις οποίες για αδιευκρίνιστους λόγους δεν τελείωσε επιστρέφοντας το 1990 στην Ιαπωνία. Μιλάει πέντε γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιαπωνικά και ρώσικα.

Η Μασάκα θα είχε μία λαμπρή καριέρα στη διπλωματία αν δεν βρισκόταν στον δρόμο της ο… πρίγκιπάς της που στην περίπτωσή της ήταν και κυριολεκτικά πρίγκιπας.

masako

Απέρριψε 2 φορές την πρόταση γάμου από τον πρίγκιπα Ναρουχίτο

Ο πρίγκιπας Ναρουχίτο από μικρός μεγάλωσε μέσα στο αυστηρό πλαίσιο της αυτοκρατορικής οικογένειας. Ως παιδί ακόμη έπρεπε καθημερινά να ακολουθεί κάποιους κανόνες που ήταν γνωστοί και ως το… «Σύνταγμα». Έχοντας αυτά τα δεδομένα δεν μας κάνει καμία εντύπωση που ο Ναρουχίτο θεωρεί ότι τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής του ήταν τα δύο χρόνια που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έμεινε στον κοιτώνα του ιδρύματος, μακριά από το… ασφυκτικό παλάτι.

Μπορεί ως πρίγκιπας να τα είχε όλα όμως αυτό που ήθελε πιο πολύ από το οτιδήποτε άλλο ήταν η Μασάκο. Γι αυτό και δεν δίστασε να της κάνει 3 φορές πρόταση γάμου μέχρι να ακούσει το πολυπόθητο «ναι» να βγαίνει από τα χείλη της. Οι δυο τους συναντήθηκαν πρώτη φορά σε ένα πάρτι όταν εκείνος ήταν 26 και εκείνη 23 χρονών. Φυσικά το «ναι» άργησε τόσο να έρθει που έπρεπε να περάσουν 8 ολόκληρα χρόνια μέχρι να καταφέρει ο Ναρουχίτο να κάνει δική του τη Μασάκο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Idol Royal (@idol_royal) στις

Τι ήταν αυτό που έκανε τη Μασάκο να απορρίψει δύο ολόκληρες φορές την πρόταση του πρίγκιπα; Μα φυσικά οι βλέψεις της για καριέρα. Η Μασάκο δεν ήθελε να θυσιάσει το μέλλον της και να κλειστεί μέσα σε ένα «χρυσό κλουβί». Στο τέλος όμως δέχτηκε με την λογική ότι θα χρησιμοποιούσε τη θέση της ως πριγκίπισσα για να ασκήσει διπλωματία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ???? Past and present royals ???? (@famiglie__reali) στις

Οι πιέσεις για τον διάδοχο που οδήγησαν στην κατάθλιψη και την αποβολή

Η Μασάκο μόλις μπήκε στην αυτοκρατορική οικογένεια δέχτηκε πιέσεις για να αφήσει την καριέρα της και να αφοσιωθεί στο βασικό της καθήκον, να γεννήσει τον διάδοχο. Αν μία γυναίκα νιώθει έτσι κι αλλιώς πιέσεις μεγαλώνοντας να γεννήσει ένα παιδί πόσο μάλλον μία πριγκίπισσα όταν… πρέπει να γεννήσει τον διάδοχο. Μάλιστα η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας είχε μεγάλο πρόβλημα διαδοχής αφού μόνο τα αγόρια έχουν το δικαίωμα να ανέβουν στον θρόνο.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πίεσης; Η Μασάκο απέβαλε την πρώτη φορά που έμεινε έγκυος το 2000 ενώ είχε προηγηθεί μία περίοδος που δυσκολευόταν να μείνει έγκυος. Τελικά το 2002 κατάφερε να φέρει στον κόσμο ένα παιδί ωστόσο το γεγονός ότι ήταν γένους… θηλυκού δεν ικανοποίησε το παλάτι. Τότε ήταν που άρχισε να συζητιέται πιο έντονα η πρόταση να αλλάξει το πρωτόκολλο και να επιτρέψει στις γυναίκες να ανεβαίνουν στον θρόνο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ???? (@royalsaddicted) στις

Το πρόβλημα της διαδοχής λύθηκε, προς το παρόν, όταν γέννησε η σύζυγος του αδερφού του Ναρουχίτο αγόρι. Να σημειώσουμε ότι για 41 χρόνια είχε να γεννηθεί αγόρι στον αυτοκρατορικό οίκο. Αυτό ίσως προσέφερε μία στιγμή ανακούφισης στη θλιμμένη πριγκίπισσα που μέχρι τότε δεχόταν μεγάλη πίεση τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από τους αξιωματούχους του Αυτοκρατορικού Οίκου. Μάλιστα ο σύζυγός της είχε κατηγορήσεις σε συνέντευξη τύπου το γραφείο που είναι υπεύθυνο για θέματα που αφορούν την αυτοκρατορική οικογένεια ότι πίεζαν τη σύζυγό του με αποτέλεσμα να βιώνει αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη. «Είναι αλήθεια ότι έγιναν κινήσεις, προκειμένου να σταματήσει την καριέρα της και να αλλοιώσει την προσωπικότητα της», είπε στους δημοσιογράφους ο Ναρουχίτο.
Η ασθένειά της την ανάγκασε να αποτραβηχτεί τελείως από τα καθήκοντα του βασιλικού ρόλου. Τον Οκτώβριο του 2014 πραγματοποίησε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά από έντεκα χρόνια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Idol Royal (@idol_royal) στις

Η ‘Αικο και οι σπουδές της στο σχολείο που πήγε ο πρίγκιπας Χάρι

Ένα από τα 4 άτομα που επιτρέπεται να έχει επαφή η μελλοντική αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας είναι η κόρη της Άικο. Τα υπόλοιπα τρία είναι ο σύζυγός της, αδερφή της και η νταντά της κόρης της. Μάλιστα τον σύζυγό της πρέπει να τον προσφωνεί «μεγαλειότατε». Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι πληροφορίες αγγίζουν τα όρια της μυθοπλασίας αλλά αν είναι αληθινές καταλαβαίνουμε το ψυχρό περιβάλλον που επιβλήθηκε επί σειρά ετών στη Μασάκο με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή ως η θλιμμένη πριγκίπισσα.

Χαρά σίγουρα της έδωσε η μοναχοκόρη της Άικο η οποία ίσως ακολουθήσει τα χνάρια της μητέρας της όσον αφορά τις σπουδές.
Η Άικο ταξίδεψε φέτος στη Βρετανία για να παρακολουθήσει ένα θερινό πρόγραμμα σπουδών τριών εβδομάδων στο κολέγιο ‘Ιτον στο Μπέρκσαϊρ στο δυτικό Λονδίνο, όπως έγραψε η εφημερίδα The Mainichi.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη royalty_fan3 (@royalty_fan_3) στις

Η πριγκίπισσα ‘Αικο, ηλικίας 16,5 ετών, παρακολούθησε μαθήματα για τον βρετανικό πολιτισμό από τα μέσα Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου και το διάστημα αυτό έμεινε σε κοιτώνα μαζί με άλλες σπουδάστριες

.
Να σημειώσουμε ότι στο ιδιωτικό αυτό σχολείο φοίτησαν και οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η ‘Αικο που φοιτά στη δεύτερη τάξη του λυκείου θηλέων Gakushuin στο Τόκιο τρέφει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ξένες χώρες. “Οι γονείς της στήριξαν την απόφασή της, θέλοντας η κόρη τους να διευρύνει τους ορίζοντες της”, προσθέτει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι ο Ναρουχίτο όπως και η Μασάκο έκαναν σπουδές στο εξωτερικό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Royal_japan (@love_royalss) στις

Μένει να δούμε αν η Άικο θα αποφασίσει να ζήσει τη ζωή που δεν επέλεξε τελικά η μητέρα της ή θα χαθεί κι αυτή μέσα στους αυστηρούς κανόνες της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Σχετικά άρθρα