Εκπαιδευτική ρομποτική: Τα κορίτσια φτιάχνουν τα δικά τους ρομπότ!

Η Ελένη, η Κυριακή και η Μαρίλια. 3 κορίτσια στην εφηβεία. Μια φοιτήτρια, μια μαθήτρια Γυμνασίου και μια μαθήτρια Δημοτικού! Τι τις ενώνει; Το κοινό τους πάθος για τη Ρομποτική!

Τι είναι η ρομποτική;

Είναι ο κλάδος της Τεχνολογίας που αφορά τη σχεδίαση και την ανάπτυξη ρομποτικών κατασκευών. Με άλλα λόγια, τα κορίτσια μαθαίνουν  πώς να φτιάξουν τα δικά τους ρομπότ! Φαντάζει παράξενο; Ή αγορίστικο; Κι όμως δεν είναι καθόλου, όπως εξηγούν τα κορίτσια!

Μάθηση μέσα από το παιχνίδι!

Γιατί ένα παιδί ασχολείται και θέλει να ασχολείται με τη Ρομποτική; Τα κορίτσια μάς δίνουν την απάντηση! Γιατί ουσιαστικά η Ρομποτική ξεφεύγει από τα στενά όρια της «κλασικής» μάθησης.

Δεν είναι μάθημα η Ρομποτική, είναι ουσιαστικά μια πρόκληση, ένα παιχνίδι! Και μπορεί για ένα project να αφιερώνουν ώρες από τον ελεύθερό τους χρόνο, αλλά αυτό είναι κάτι που τις γεμίζει και τις παθιάζει!

Και φυσικά, όπως λένε τα κορίτσια, η ενασχόληση με τη ρομποτική δεν απαιτεί φοβερές γνώσεις μαθηματικών και φυσικής. Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση, όρεξη και φαντασία!

Υπάρχουν αγορίστικες ή κοριτσίστικες δραστηριότητες;

Όλες τους συμφωνούν με το παρακάτω: « Ο καθένας – αγόρι, κορίτσι, μεγάλος, μικρός –  έχει ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να γίνει καλός ρομποτιστής».

Η Κυριακή σχετικά με την ομάδα της εξήγησε:

«Στην ομάδα δεν έχουμε μοιράσει ρόλους και καθήκοντα, δεν υπάρχουν «αγορίστικες» ή «κοριτσίστικες» δουλειές. Όλοι είναι ίσοι, όλοι ασχολούνται με όλα, και ο καθένας κάνει ό,τι χρειάζεται. Αν με υπολογίζουν τα αγόρια; Φυσικά! Είμαστε όλοι φίλοι και συνεργαζόμαστε μια χαρά».

Το μεγάλο μυστικό που μοιράστηκαν τα κορίτσια

Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό για τη σωστή λειτουργία μιας ομάδας; Η συνεργασία και ο καταμερισμός της εργασίας! Τα παιδιά, σε συνεργασία με τους καθηγητές, βρίσκουν τα δυνατά τους σημεία και… συντονίζουν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν τα δικά τους Ρομπότ! Έτσι μαθαίνουν να λειτουργούν μέσα σε μια ομάδα και να ξεπερνούν τους εγωισμούς τους, για να έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα!

Τα… επιτεύγματά τους!

Η μεγαλύτερη από όλες, η Ελένη, ενήλικη πλέον, ανακάλυψε τη Ρομποτική στο Γυμνάσιο, όταν ένας καθηγητής τους ώθησε τα παιδιά να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής. Αφού πέρασε τις απαραίτητες δοκιμασίες, ορίστηκε ως η προγραμματίστρια της ομάδας! Η ομάδα της η ΕT- team  έχει λάβει συμμετοχή 3 φορές σε Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής! Ενώ η ίδια καθώς φαίνεται μέσω των δοκιμασιών ανακάλυψε την κλίση της και είναι πλέον φοιτήτρια Πληροφορικής!

Η Κυριακή είναι 14 ετών. Η ομάδα της, οι «Αutonomous Robotic Aquaponics» του Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου συμμετείχε στη φετινή Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που έγινε στην Ταϊλάνδη και απέσπασε την 4η θέση, ανάμεσα σε 63 χώρες!

Η Μαρίλια είναι μόλις 12 ετών και πάει στην έκτη Δημοτικού! Την παρακίνησε μια φίλη της να ασχοληθεί με τη ρομποτική και ασχολείται εδώ και αρκετό καιρό με αυτή. Τη βρίσκει πολύ ενδιαφέρουσα και την επέλεξε ως απογευματινή δραστηριότητα στο σχολείο!

Τα τελευταία 5 χρόνια η COSMOTE στηρίζει την εκπαιδευτική ρομποτική, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas, ενισχύοντας  έμπρακτα τις προσπάθειες των κοριτσιών αλλά και των υπολοίπων παιδιών που ασχολούνται με τη Ρομποτική και συμμετέχουν στους Διαγωνισμούς και την Ολυμπιάδα Ρομποτικής!

Η Ρομποτική γίνεται ταινία!

Με ενθουσιασμό πληροφορήθηκαν τα κορίτσια πως η Cosmote ετοιμάζει μια ταινία για την Εκπαιδευτική Ρομποτική. To «ROBOGIRL», με σεναριακή υπογραφή της Μυρτώς Κοντοβά και σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη διηγείται με κωμικό τρόπο τις περιπέτειες ενός νεαρού κοριτσιού, που οι συνθήκες την… αναγκάζουν να ασχοληθεί με τη ρομποτική, ενώ δεν είχε καμία σχέση με τις θετικές επιστήμες…

Η ταινία μεσαίου μήκους έκανε την  πρεμιέρα στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube στις 18 Δεκεμβρίου!

Δείτε εδώ όλη την ταινία:

Μήπως ήρθε η ώρα να ανακαλύψει και το δικό σας παιδί τις… θαυμάσιες δυνατότητες που προσφέρει ο μαγικός κόσμος της Ρομποτικής;

 

 

Σχετικά άρθρα